A Roszatom cége tervezheti a paksi atomerőmű két új blokkját

2014. június 10. 08:30

A Roszatom nagy valószínűséggel a szentpétervári Atomenyergoprojektet bízza meg a paksi erőmű két új blokkjának tervezésével. A múlt héten a cégnél tájékozódtak a paksi atomerőmű szakemberei. A szükséges szerződéseket csak azt követően kötik majd meg, hogy a parlament jóváhagyta a bővítésre vonatkozó hitelszerződést. A környezetvédelmi engedélyeztetés három évig tarthat.

2014. június 10. 08:30

A Roszatom nagy valószínűséggel a szentpétervári Atomenyergoprojektet bízza meg a paksi erőmű két új blokkjának tervezésével – mondta el Nagy Sándor, az MVM Paks II. Zrt. vezérigazgatója a moszkvai Atomexpón hétfőn. A vezérigazgató az MTI kérdésére megerősítette, hogy múlt keddtől péntekig Szentpéterváron, az Atomenyergoprojektnél tájékozódtak a paksi atomerőmű szakemberei. 

Az AESZ-2006/E jelzésű atomerőművi blokk műszaki jellegzetességeiről kértek tájékoztatást, és az is érdekelte őket, hogy a szentpétervári tervezők hozzá tudják-e igazítani az orosz erőművi blokk megvalósítását a paksi építési feltételekhez, valamint az európai uniós követelményeknek megfelelő engedélyeztetési eljáráshoz. 

Nagy Sándor erről úgy fogalmazott, hogy bárkivel tárgyalnak mostanában, azt nyugodtan lehet szerződéskötés előtti megbeszélésnek nevezni, az pedig természetes folyamat, ha egy műszaki társaság részleteket próbál megismerni. Hozzátette, hogy a Paks II. Zrt. csak akkor kaphat műszaki adatokat az orosz féltől, ha a felette álló hatóság, az orosz exportügynökség erre engedélyt ad. Tudomása szerint ez 2-3 hét múlva várható. Addig azonban a reaktorról és a felépítendő blokkról nukleáris adatokat tartalmazó információkat nem kaphatnak. 

A Paks II. Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a szentpétervári cégnél az úgynevezett standard tervekbe engedtek számukra betekintést. Nagy Sándor a moszkvai Atomexpón a magyar újságírókat arról is tájékoztatta, hogy amint megkapják a felhatalmazást, azaz a magyar parlament is jóváhagyja a paksi bővítés finanszírozásáról szóló kormányközi pénzügyi megállapodást, megkezdik a szerződés részleteinek tárgyalását az orosz szállítóval. Ezzel egy időben folytatni kell az egyeztetéseket Brüsszellel is - tette hozzá.

Az MVM Paks II. Zrt. közben folytatja az engedélyek beszerzését. Nagy Sándor azt mondta, meglepetést keltett, hogy a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség olyan szigorú feltételeket támaszt és széleskörű vizsgálatot vár el, mintha egy zöldmezős beruházásról lenne szó, miközben Pakson már működik egy atomerőmű négy blokkal, és a kiégett nukleáris fűtőelemek átmeneti tárolója is ott van.

A különböző engedélyek beszerzése Nagy Sándor becslése szerint három évet vesz majd igénybe. A szakember hozzátette, Magyarországon 30 éve épült utoljára atomreaktor, ez pedig azt jelenti, hogy azok a cégek, amelyek ebben tapasztalatra tettek szert, már nem léteznek, és a szakembergárda sincs meg. Ezért legalább hat év kell ahhoz, hogy elkészüljön a paksi atomerőmű ötös blokkja, és bekapcsolódjon az áramtermelésbe - vélekedett Nagy Sándor.

Az Atomexpón Szergej Kirijenko, a Roszatom vezérigazgatója is beszélt a paksi bővítésről. Mint mondta, arra számít, hogy a bővítéshez szükséges alapvető megállapodásokat az év végéig megkötik. Emlékeztetett arra, hogy a január közepén létrejött magyar-orosz kormányközi megállapodást követően tavasszal aláírták – megfogalmazása szerint igen kedvező feltételekkel – a mintegy 10 milliárd eurós orosz hitelnyújtásról szóló egyezményt is. 

A magyar vállalkozásoknak a Paks II. megvalósításában való részvételi arányával kapcsolatosan a Roszatom vezérigazgatója jelezte, hogy ez a paksi bővítés költségének 40 százalékos értékét teszi majd ki. Hozzátette, a kormányközi megállapodás során abból indultak ki, hogy több mint 10 ezer munkahelyet teremtenek a beruházással, és a részt vevő magyar vállalatok befizetései jelentősen növelni fogják a magyar költségvetést. 

Kirijenko dicsérte a magyar gépgyártást, megjegyezve: több ilyen céggel működnek együtt. Hozzátette, hogy azok a cégek, amelyek megszerzik az atomiparban való tevékenységéhez szükséges engedélyeket, és beszállítói lesznek a paksi atomerőmű bővítési beruházásnak, a későbbiekben más országokban is a Roszatom partnerei lehetnek.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Wendriner
2014. június 10. 11:26
Az összes sötétzöld itt van?
3M..
2014. június 10. 09:41
Ha az orozok csinálják, akkor vehetjük úgy hogy le van rendezve. Legalább tapasztaltak, értenek hozzá. Szebb Jövőt!
liberálzöld.
2014. június 10. 09:28
Tudja valaki, hogy a Dunán mi mindent kell erőszakolni, hogy menjen a dolog?
liberálzöld.
2014. június 10. 09:26
Na ne viccelődjünk kérem! A környezetvédelmi engedélyeztetés három évig tarthat? Orbán 3 hét alatt lezavartatja a csicskáival, ha kell!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!