MSZP: Megszorítás jön az önkormányzati választás után

2014. május 05. 16:31

A felzárkózás egyre csak várat magára az MSZP-s Józsa István szerint, aki úgy látja: a költségvetés egy tákolmány, és az önkormányzati választások után kemény megszorítások várhatók. A Fidesz szerint a szocialistáknak a megszorítás a mániájuk, és csak a baloldal trükközött a költségvetéssel.

2014. május 05. 16:31

Az MSZP szerint az idei költségvetés egy tákolmány, „egy választási tuning”, toldozgatással, foldozgatással bírja ki az önkormányzati választásig, amely után kemény megszorítások várhatók. Erről Józsa István, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője beszélt hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

 
Az ellenzéki politikus szerint egyre több elemzői vélemény támasztja alá az MSZP azon álláspontját, hogy a felzárkózás egyre csak várat magára. Az elmúlt négy év átlagosan félszázalékos gazdasági növekedése lényegében stagnálás, ez azt jelenti, hogy Magyarország leszakadt a térségbeli államoktól - fűzte hozzá. Szerinte a számok előrejelzik a sötét jövőt, a választások után kemény megszorítások, különadók és további visszaesés várható.
 
Az ellenzéki képviselő elmondta, a Fidesz azt ígérte a választási kampányban, hogy folytatja. Hozzátette: azóta sem tud mást mondani Orbán Viktor, aki a sajtóhírek szerint ma egy mondással mindezt kiegészítette: senki ne említse a frakciójából a konszolidáció szót. Józsa István szerint ez a szó ellentmond Orbán Viktor szabadságharcos retorikájának, ha konszolidáció van, nincs szabadságharc, ha pedig az sincs, akkor lehet hogy jobb lenne az ország viszonya az EU-val.
 
Bírálta a konvergenciaprogramot is, ami szerinte nem segíti az EU-hoz való felzárkózást. Mint mondta, a maastrichti kritériumokhoz való felzárkózás az elmúlt négy évben csak formálisan sikerült. Kifejtette: a 2010-es kormányváltáskor húszezer milliárd forint alatt volt az államadósság, az elmúlt hónapokban pedig 24 ezer milliárd forint felett volt.
 
Az MSZP-s politikus szerint a Fidesz 2010-ben 4-6 százalékos gazdasági növekedést ígért, ehelyett fél százalék lett, most reménykedni lehet a két százalékban. Ugyanakkor véleménye szerint három százalék alatti gazdasági növekedést a társadalom nem érzékel.
 
Józsa István beszélt arról is, hogy a korábbi ígéretekkel szemben nem erősödik a forint, a költségvetést 297 forintos euróárfolyamra tervezték, de azóta alig volt 300 forint alatt az árfolyam. A legutóbbi kamatvágás is - amit hazardírozásnak nevezett - 310 forintos árfolyam körül történt - jegyezte meg.
 
Hozzátette: május 25-én még jelzést küldhetnek a választók a kormánynak azzal, hogy az MSZP európai parlamenti listájára szavaznak, mert elegük van a stagnáló gazdaságból, a harcos, semmire sem vezető uniós kritikából.
 
A Fidesz azzal reagált Józsa szavaira: a szocialistáknak továbbra is a megszorítás a „mániájuk”, Magyarország viszont pénzügyileg stabil, és kevésbé sérülékeny, mint korábban. A Fidesz úgy látja: csak a baloldal trükközött a költségvetéssel vagy toldozgatta, és többször meg is hamisították a költségvetési számokat. Kormányzásuk alatt megduplázódott az államadósság, a magas költségvetési hiány miatt túlzottdeficit-eljárás volt az ország ellen, és eközben a családokat megszorították.
 
Most csökkennek a családok terhei, és az unió is elismeri, hogy a költségvetési hiány 3 százalék alatt marad, a gazdasági növekedés pedig 2 százalék fölött várható - írta a Fidesz, hozzátéve: Magyarország ma pénzügyileg stabil, csökkenő pályán van az államadósság, és csökken az ország pénzügyi sérülékenysége.

Összesen 105 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Eltünt
2014. május 06. 06:00
Ismerjük a mesét , hűű de okosak lettek bukás után ,mindig olyan tanácsokat adnak ami a magyar nép ellen szól. Józsa elvtárs mint milliárdos kormányzásuk alatt történtek meg amit felsorol ,Fidesz nem követi a bukott szocikat.
cutcopy
2014. május 06. 05:43
"Megszorítás jön a választások után" Haha, ezt 2006-ban kellett volna bevallani..
Mich
2014. május 05. 23:40
Nagyon hiteles amit ez a hatmilliárdos tolvaj mond... talán a Kecskeházynak meg a Románozónak..
locsaba
2014. május 05. 22:10
:) Ja. Meg a szopás a számotokra. Öcsém, ezek olyanok, mint a katona a medvés viccben: szeretnek szopni. Meg persze végtelenül buták és tehetségtelenek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!