Megkezdődött a kampánypénzek ellenőrzése

2014. május 20. 09:39

Egy év alatt ellenőrzi a 2014. évi országgyűlési képviselő-választási kampányokra fordított pénzek elszámolását az Állami Számvevőszék. Ha más jelölt vagy jelölőszervezet nem kéri, akkor hivatalból csak a mandátumhoz jutó képviselőket és a bejutó pártokat kell vizsgálni.

2014. május 20. 09:39

Elindította a 2014. évi országgyűlési képviselő-választási kampányokra fordított pénzeszközök elszámolásának ellenőrzését az Állami Számvevőszék (ÁSZ), első lépésben a Magyar Államkincstárnál végeznek ellenőrzést a számvevők – közölte az ÁSZ kedden. A www.aszhirportal.hu oldalon olvasható közlemény emlékeztet rá: a kampánypénzek elszámolásának ellenőrzését a törvényi előírás értelmében az ÁSZ a választást követő egy éven belül végzi el.

Az Állami Számvevőszék hivatalból, kötelezően ellenőrzi a választáson mandátumhoz jutó jelöltek és jelölőszervezetek elszámolását. Az országgyűlési képviselethez nem jutó jelöltek vagy jelölőszervezetek kampányköltéseit az ÁSZ a törvény értelmében más jelölt vagy jelölőszervezet kérelmére ellenőrzi. Az ÁSZ készen áll arra, hogy kérelem alapján bármely, adott esetben minden egyéni jelölt vagy jelölőszervezet elszámolását ellenőrizze – közölte a szervezet.

Az ellenőrzés célja annak megállapítása, hogy az egyéni képviselőjelöltek és a pártok, valamint a nemzetiségi listát állító országos nemzetiségi önkormányzatok a kampányidőszakban betartották-e a kampánypénzek felhasználásával, elszámolásával kapcsolatos előírásokat. Az ÁSZ minden esetben utólagos pénzügyi szabályossági ellenőrzést végez, amelyet a jelöltek és jelölőszervezetek elszámolásaira, bizonylataira, egyéb dokumentumaira alapoz – szögezték le.

Mint írták, a Magyar Államkincstárnál (MÁK) megkezdődött ellenőrzés választ ad arra, hogy a 2014. évi országgyűlési képviselő-választási kampányra fordított központi költségvetési támogatásokat a jelöltek az előírások szerint, a törvényben meghatározott kampányidőszak alatt és kampánytevékenységre használták-e fel. A kampánypénzek felhasználását a MÁK hatósági ellenőrzés keretében vizsgálja, az ÁSZ ezután végzi el a pénzügyi szabályszerűségi ellenőrzését – tették hozzá.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!