Vissza kell fizetniük a kampánypénzt a sikertelen jelölteknek

2014. április 09. 16:55

Vissza kell fizetniük a kampánytámogatás összegét azoknak az egyéni jelölteknek, akik nem értek el két százalékos támogatottságot a választásokon. Az Államkincstár szerint az egyéni jelöltek által visszafizetendő összeg nagyjából hétszázmillió forintot tesz ki összesen, az elszámolást két héten belül kell benyújtaniuk a jelölteknek.

2014. április 09. 16:55

Az országos listát állító jelölő szervezeteknek 5,8 milliárd forintot utaltak át, míg hatszáz egyéni jelölttel egyéni megállapodást kötöttek az egymilliós támogatás felhasználásáról. További ötszáz jelölt lemondott a támogatásról pártja javára. 

Azok a jelöltek, akik nem értek el két százalékos támogatottságot a választáson, vissza kell, hogy fizessék a részükre nyújtott egymilliós támogatást. Összesen nagyjából egymilliárd forintot fizettek ki az egyéni jelölteknek, ebből mintegy hétszázmilliót kell majd visszafizetni.

Az Államkincstár a Népszabadság kérdésére közölte: a támogatást csak a választói akarat befolyásolására alkalmas tevékenység folytatására lehetett költeni, így például ételosztásra nem. Ugyanakkor azt is közölték, hogy az ételosztást végző szocdemek egyéni jelöltjei lemondtak a támogatásról, az országos listára járó támogatással pedig az ÁSZ felé kell elszámolni.

A jelölteknek a választás végleges eredményeinek kihirdetését követően tizenöt napon belül kell benyújtaniuk az elszámolást. Ha valaki szabálytalanul használta fel a támogatást, akkor a jogszerűtlenül elköltött pénz kétszeresét kell majd visszafizetnie, végső esetben pedig a NAV is behajthatja a tartozást – írja a Népszabadság.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kicsikata
2014. április 09. 23:42
Csak a jelöltnek, a párt megtarthatja !
bini
2014. április 09. 21:47
Amikor ment a nagy szöveg, hogy ennyi meg annyi kamupárt indúl, mert csak a támogatást akarják felvenni már írtam, hogy nem egészen úgy van, mert a felvett támogatásnak szigorú feltételei vannak és ha nem teljesíti vissza kell fizetni azt. A szervezetek akik országos listát állítottak azoknál Sem egyszerü a dolog, mivel őket az ASZ vizsgálja és szabálytalan költés esetén szintén vissza kell fizetni ráadásúl az MNB alapkamat duplájával. Így van rendjén. Hiába még mindig kell tanulni a demokráciát és azt, hogy teljesítmény nélkül nincs ingyenebéd.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!