A német és a dán követséget kérdezte Kishantosról az LMP

2014. április 15. 15:23

A kishantosi gazdaság tizenöt évvel ezelőtti elindításában segédkező Németország és Dánia nagykövetségéhez fordult az LMP, miután a területet földpályázaton elnyerő gazdák beszántották a vetést.

2014. április 15. 15:23

Meszerics Tamás, az LMP európai parlamenti listavezetője és Csiba Katalin, a párt EP-képviselőjelöltje az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében emlékeztetett: a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ és népfőiskola 15 évvel ezelőtt a német és dán kormányok segítségével és közbenjárásával jött létre. A magyar és a német kormány közötti megállapodás biztosította a gazdaság elindítását, Németország 100 millió forintos támogatást nyújtott hozzá, a népfőiskola pedig dán minta alapján jött létre.

Az LMP a két ország nagykövetségéhez fordult azzal a kérdéssel, hogy mi az álláspontjuk Kishantos most zajló szétverésével kapcsolatban – közölte az ellenzéki párt. Tudatták: Meszerics Tamás és Csiba Katalin levélben fordult Németország és Dánia nagykövetségeihez azután, hogy Kishantoson „jogszerűtlen és agresszív fellépéssel megkezdődött a biogazdaság elpusztítása”.

A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet döntése szerint a terület azonban a biogazdaságot működtetőktől fideszes oligarchákhoz került át, akik annak ellenére kezdtek hozzá a terület megműveléséhez, hogy jelenleg is zajlanak a peres eljárások a földhasználattal kapcsolatban. A biogazdaságban okozott kár ennek következtében már a 140 millió forintot is eléri” – írták.

A kishantosi gazdaság 452 hektár állami földterületen biogazdálkodást folytatott, a területre szóló bérleti joga pedig tavaly októberben lejárt. A földterület hasznosítását a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet döntése értelmében 8 gazdálkodó, illetve gazdasági társaság kapta. Az állami földpályázaton nyertes új bérlők szombat reggel kezdték beszántani a korábbi bérlő, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Kft. által ősszel és tavasszal elvetett növényeket a Fejér megyei Kishantoson.

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ángyán Páván
2014. április 16. 00:55
Nem hiszem, hogy bármely ország követe megkockáztatná, hogy az ország belügyeibe belepofázzon. Siffer ügyvéd, úgyhogy tudhatná.
S0ma
2014. április 15. 21:36
Nem lehet más a politika.
mustármag
2014. április 15. 21:05
Akaratlanul belekeveredik a két követség, vagy netán érdekeltek?
1120
2014. április 15. 20:57
"...a területet földpályázaton elnyerő gazdák beszántották a vetést." Ők csak azt tették, amit ezer éve tesznek. Közeledik Szent György napja, vagyis közeledik a dologidő.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!