Timosenko már egyezkedik a Régiók Pártjával

2014. március 07. 15:16

A Timosenko vezette Haza párt tárgyalásokat folytat az eddig Janukovicsot támogató Régiók Pártjával egy szélesebb koalíció létrehozása érdekében. Közben az ukrán hadsereg Kárpátalján tart hadgyakorlatot, Kijevből pedig tüntetők érkeztek az új ungvári kormányzó támogatására.

2014. március 07. 15:16

Új, szélesebb koalíció létrehozásáról tárgyalnak a Julija Timosenko vezette Haza párttal a Viktor Janukovics megbuktatott ukrán elnököt támogató Régiók Pártja parlamenti frakciójában – értesült a Vesztyi című ukrajnai napilap a párt vezetéséhez közel álló forrásból. A két párt már megkísérelt koalícióra lépni még 2009-ben, akkor azonban kudarcot vallott a megállapodás. A lap forrása szerint a mostani tárgyalások ennek a remake-jét jelenthetik, ahol azonban már Timosenko lenne az első hegedűs.

A lap forrása szerint a koalíció létrehozásának tervét már a napokban be kívánják jelenteni, „Kelet és Nyugat együtt” hívószóval. Ebben az esetben Timosenko vagy a két párt egyetlen elnökjelöltje lesz, vagy pedig a Régiók Pártja úgynevezett „technikai” jelöltet állít, akinek az lesz a feladata, hogy semlegesítse az elnökválasztáson indulni kívánó Vitalij Klicsko volt profi ökölvívó világbajnokot, az Ütés (UDAR) párt elnökét és Petro Porosenko csokoládémágnást. A Régiók Pártjában a kezdeményezők saját kvótát akarnak a kormányban, így Timosenko elnökké választása esetén az ő képviselőjük lenne a miniszterelnök a lap szerint.

Közben a munkácsi dandárparancsnok bejelentette: Hadgyakorlatot kezdtek az ukrán hadsereg Kárpátalján állomásozó egységei. A manőverek részletei és időtartama hadititkot képeznek.

Ungváron az új kormányzót támogató nagygyűlést tartottak pénteken, ahol a kormányzati épületben feszült hangulatban ülésezik a megyei tanács. Kárpátalja új kormányzójának a beiktatására és támogatására a kormánykoalíció három pártjának mintegy tíz parlamenti képviselője érkezett Ungvárra, és szólalt fel a nagygyűlésen. Az ungvári születésű Zorjan Skirjak, a kijevi tüntetések, azaz a Majdan egyik fő szervezője beszédében hangsúlyozta: azért érkeztek nagy számban Kijevből az új kormányzó támogatására, mert Kárpátalján feszült a helyzet, ugyanis a régi rendszer „köpönyeget fordított haszonélvezői” vissza akarnak térni a hatalomba. 

Kijelentette: nem szabad megengedni, hogy a kijevi tüntetéseket messzire elkerülő Viktor Baloga – parlamenti képviselő – „helyi oligarcha és családi klánja” továbbra is ellenőrzése alatt tartsa Kárpátalját és népét. Közölte, kijevi képviselőtársai minden támogatást megadnak Luncsenkónak, és megakadályozzák Kárpátalján a zavarkeltést, amelynek egyik példája volt, ahogy a Jobboldali Szektor (PSZ) nevében valakik csütörtökön az utcán lemondatták a megye újonnan kinevezett rendőrparancsnokát.

Andrij Sevcsenko, a Haza (Batykivscsina) párt parlamenti képviselője, az ukrán törvényhozás kisebbségi és emberjogi bizottságának alelnöke, a kijevi tüntetések egyik legaktívabb résztvevője hangsúlyozta: Kárpátalján összefogásra van szükség, „nem számít, ki milyen nyelven beszél, hány ország útlevele van a zsebében vagy milyen templomba jár”. A honatya Kijev támogatásáról biztosította Valerij Luncsenkót, aki –mint mondta – a Majdan végig kitartó, félelmet nem ismerően bátor résztvevője volt.

A Kárpátalja megyei tanács eközben elnökhelyettessé választotta Brenzovics Lászlót, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökhelyettesét. A magyar politikus, aki képviselőként mostanáig a megyei tanács költségvetési bizottságát vezette, 2006 és 2010 között már betöltötte az önkormányzati testület egyik elnökhelyettesi tisztét.

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2014. március 07. 19:15
hol máshol is tartanának hadgyakorlatot, mint Kárpátalján, hiszen a fő veszélyt jelenleg Ukrajna területi egységére az jelenti, hogy ezek a gaz irredenta magyarok magukhoz csatolják Kárpátalját. A Krím félszigeten és Ukrajna keleti végein ezzel szemben minden rendben, az ukrán hadsereg ura a helyzetnek. Azért nem ott gyakorlatoznak, mert ott már nincsen fegyverük, hiszen letették azokat az oroszok előtt. Legalább a magyar kormány ilyenkor teszi azt, amit máskor is szokott? Aggódik mélységesen?
Senye Péter
2014. március 07. 16:11
Timosenko talán egyben tudja tartani Ukrajnát. De milyen áron?
potyka
2014. március 07. 16:02
Nem semmi! Alig két hete hogy lebaszta Klicskot nagy nyilvánosság előtt hogy szóba állt velük, ő pedig egyezkedik? Olyan mint a mi kis felcsúti óriásunk! :DDDD
hakos
2014. március 07. 15:53
"Közben a munkácsi dandárparancsnok bejelentette: Hadgyakorlatot kezdtek az ukrán hadsereg Kárpátalján állomásozó egységei. A manőverek részletei és időtartama hadititkot képeznek." Megkeresték az ország oroszoktól legtávolabbi sarkát és a hegyek mögé elbújva katonásdit játszanak.....:))))) Szánalmas.....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!