A fizikai távollét gyilkos hiány

2014. március 28. 10:38

A meg nem született gyerekekről azért is érdemes beszélni, mert a magyar népesség fogyását már évek óta a Magyarországra érkező migránsok kompenzálták, igaz, már egyre csökkenő ütemben.

2014. március 28. 10:38
Sik Endre

Meglep, hogy úgy látja, talán különösebben nem is érdekli őket a választás, hisz épp Ön jellemezte egyszer úgy az utóbbi nagy migrációs hullámban elmenőket, hogy »transznacionális migránsok«, tehát kint élnek, dolgoznak, de Magyarország a hazájuk, sőt, kint létük okán talán még átéltebben az. Miért ne lenne fontos számukra a szavazás?

Ez a kettő nem zárja ki egymást. A jogukat talán gyakorolni akarják, ám ebben fizikailag, technológiailag akadályoztatva vannak, s ez már túl sok. Ennyit nem ér meg nekik. A migránsok sokat dolgoznak és jellemzően kötött munkaidőben, szigorú rendben és elvárások között. Meg kell gondolniuk, mire vesznek ki szabadságot, ha például vasárnapra be vannak osztva dolgozni. Az utazás drága és ha még messze is van a külképviselet, akkor szállást is kéne fizetni legalább egy éjszakára. Gondoljunk arra is, hogy bár ők nyilván többet keresnek kint, mint itthon, de azért minden kiadást nagyon meg kell gondolniuk, nagy áldozat lenne tőlük ennyi mindent kérni. Különösen akkor, ha közben tudják, megadatik a levélben szavazás lehetősége a lakcímmel nem rendelkező állampolgároknak, illetve az itthon szavazóknak, hogy ingyen, az otthonuk közelében szavazhassanak, esetleg mozgóurnát kérjenek, ha nem tudnak elmenni voksolni. Nekünk ingyen van, hogy gyakoroljuk a választójogunkat. Velük viszont megfizettetik az árát. (…)

Milyen hatásai lehetnek a migrációnak a nemzet egészére? Akik mennek, azok jellemzően szülőképes korban lévő fiatal, vállalkozókedvű, tenni akaró és képes emberek. Az itt maradó gyermekeik nélkülük nőnek évekig, a velük utazók más országban élik a gyerekkorukat, később könnyebben maradnak kint. Azt pedig végképp nem tudhatjuk, hogy hány gyerek nem születik meg.

A meg nem született gyerekekről azért is érdemes beszélni, mert a magyar népesség fogyását már évek óta a Magyarországra érkező migránsok kompenzálták, igaz, már egyre csökkenő ütemben. A kifelé irányuló migráció ebből a szempontból veszteség. Bízzunk benne, hogy a politikusok felismerik, hogy bár a mostani irányt nem tudják megváltoztatni, mert a migráció még belső törvényeinél fogva erősödik, arról már most gondolkodniuk kell, hogy mi lesz tíz év múlva. Ahhoz valódi nemzetpolitikai stratégiát kell kialakítani.

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kris
2014. március 28. 16:22
Ez a szavazásos dolog nekem nem tiszta: régebben az volt a mondás, hogy aki három hónapnál hosszabb ideig nem él Magyarországon szabálysértést követ el, ha nem jelentkezik ki a magyarországi lakcíméről. Akkor ez most az jelenti, hogy ez a szabály már nem él? Szerintem azért nem feltétlenül logikus, hogy valaki tartósan nem Magyarországon él és az állandó lakcímét mégis megtartja. Ilyen szempontból még akár meg is értem a jogalkotót: a magyarországi lakcímmel rendelkezőknek lehetőleg Magyarországon kell szavazniuk -- valószínűleg nem két fillér egy levélben leadott szavazat feldolgozási költsége.
bihari73
2014. március 28. 14:07
Pontosan kik is azok a transznacionális migránsok? Csak hogy elkerüljük a félreértéseket... Egyébként, aki fel tudja nevelni, vállaljon tényleg annyi gyermeket, amennyit csak lehet. Enélkül nem fog menni a kilábalás.
suverän
2014. március 28. 11:20
Szoktam nénzi ATV-n is ezt a fószert, meglepően jól látja a dolgokat, és értelmes megszólalásai vannak.
ballada
2014. március 28. 11:05
Én meg amondó vagyok mindenki annyi gyereket vállaljon amennyit feltud nevelni rendes körülmények között.Az ország gazdasága fellendül a gyerekszaporulat önmagától beindul ,legelőször a gazdaság rendbetétele fontos .Orbán kormány azért támogatja a mezőgazdaságot ,jóval több állattartás beindult ,ujabb hír hogy az öntözővízért nem kell fizetni ,ez óriási segítség ,termelő a gazdaságába befektetheti a nála maradt pénz
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!