Értékteremtő agrárgazdaságot szeretne a KTI

2014. március 06. 12:42

A KTI növelné a vidék kulturális és kohéziós erejét, szociális gazdaságokat alakítanának ki. Korszerű kaláka-programokat is bevezetnének.

2014. március 06. 12:42

Szervezettebb és öntudatosabb vidéki társadalmat teremtene a Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppárt (KTI), amely mezőgazdasági és vidékpolitikai programjában értékteremtő agrárgazdaság létrehozását tűzte ki célul.

A programot Simon József, a KTI szóvivője, országgyűlési képviselőjelöltje ismertette csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján. Elmondta: növelni akarják a vidék kulturális és kohéziós erejét, és elsősorban a városiak figyelmét szándékoznak ráirányítani a vidéki életre. A 21. századi életszínvonal megteremtése ugyanis egy városban ötször annyiba kerül, mint vidéken – mondta.

Fontosnak nevezte, hogy a vidéki emberek a helyi gazdaság tulajdonosai lehessenek, és a jövedelmek helyben maradjanak. Ezt segítené szociális gazdaságok kialakítása, szövetkezetek létrehozása vagy megerősítése is – tette hozzá. Úgy fogalmazott: korszerű kalákaprogramokkal mentesítenék az együttműködő embereket az adóhivatal „vegzálásától”.

A KTI támogatja, hogy a termőföld a rajta és a belőle élők tulajdonában vagy rendelkezése alatt maradjon. Biztosítanák a nagybérlői rendszer „becsületes kontrollját” – mondta Simon József. Hozzátette: céljuk, hogy vidéken olyan termelői egységek jöjjenek létre, amelyek képesek a piac befolyásolására, így a minőség ellenőrzése és a jövedelem-visszaosztás is a vidékiek kezében maradna.

A KTI elismeri, hogy a piactól függetlenül kell honorálni azokat a szolgáltatásokat, amelyeket az agrárium az egész társadalom érdekében lát el. Simon József ide sorolta a biológiai sokféleség megőrzését. Elmondta, megújítanák az agrárképzést és a vidéki tehetséggondozást, és az agráriumban érdekelt négy réteg mindegyikét, vagyis a földtulajdonosokat, a kisgazdálkodókat, a nagyüzemeket és a munkavállalókat egyaránt segítenék.

A politikus hozzátette, más ágazatokat is előnyben részesítenének a vidék felemelése érdekében: a biomasszára alapuló talajerő-visszapótlást, az öntözéses gazdálkodás fejlesztését és az energetikai szektor megújítását is.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!