Devizahitelek: A Kúriára vár a kormány

2014. március 18. 09:38

Gulyás Gergely szerint valószínűleg lesz új devizahiteles jogszabály, de ezzel megvárják a Kúria vonatkozó döntését.

2014. március 18. 09:38

Meg kell várni a Kúria döntését az új devizahitelezést érintő jogszabály megalkotásával – mondta Gulyás Gergely fideszes országgyűlési képviselő kedden a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában, az Alkotmánybíróság hétfői határozatára reagálva. A politikus kérdésre válaszolva azt mondta: „nagyon nagy valószínűséggel lesz új jogszabály”, de meg kell várni a Kúria ezzel kapcsolatos döntését, mert ha a Kúria a hitelezőknek kedvező döntést hoz az árfolyamrés, illetve az egyoldalú szerződésmódosítás kérdésében, akkor a törvényhozás feladata lényegesen kevesebb lesz, mint a másik esetben.

Hozzátette: azért sincs „az asztalfiókban” a jogszabálytervezet, csak szakértői vélemények, számítások mindennek a bankrendszerre gyakorolt hatásáról, mert „ma nem tudjuk eldönteni a kúriai döntés hiányában, hogy pontosan mire kell kiterjednie az Országgyűlés jogalkotási tevékenységének”. Arra a felvetésre, hogy a kormány most visszatérhet ahhoz a szándékához, hogy véglegesen, a jelenleg törlesztők számára is „eltüntetik a polcról” a devizahitelt mint terméket, és ez nem jelenthet mást, mint forintosítást, Gulyás Gergely azt mondta: ma a rögzített árfolyamon való törlesztés mindenki számára elérhető lehetőség. Mindenkinek azt javasolták, hogy éljen ezzel a lehetőséggel. Ha lesz olyan szabályozás, amely ennél is kedvezőbb, abból nem maradnak ki azok, akik beléptek az árfolyamgátba – hangsúlyozta a képviselő.

Az Alkotmánybíróság hétfőn a devizahitelekkel kapcsolatos alaptörvény-értelmezésében azt mondta ki, hogy törvénnyel módosíthatók korábban megkötött szerződések, ám ebben az esetben is figyelembe kell venni minden fél méltányos érdekeit, a megváltozott körülmények között is érdekegyensúlyra kell törekedni.

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
James
2014. március 18. 17:57
A Kúriára vár a kormány. ------------------------- Első körben. Aztán majd Brüsszel, Hága, Prága, Bukarest, Washintgton, Párizs, Stockholm, majd legvégül a galaktikus bíróság fogja eldönteni, - úgy 3500 év múlva - hogy tulajdonképpen kinek is van joga ezt a kérdést megoldani. A környező országok mindegyikében régen múlt időben beszélnek erről, - valami oknál fogva nekik sikerült - nálunk viszont még mindig megy a szőrszálhasogatás, illetve a csomó keresése azon a bizonyos kákán.
kukagyerek
2014. március 18. 14:13
Megy az egymásra tologatás! Ezért, szavazhattatok az álságos fideszre!
Vén Csataló
2014. március 18. 10:10
Gyerekek. Elég már a szarakodásból! :(
nick89
2014. március 18. 09:51
Már csak Magyarországon van érvényben a devizahiteleseket kifosztó banki metódus. Minden más országban a parlament tudott dönteni. Nálunk vajon miért vár még mindig?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!