Elnökcsere északon

2014. március 14. 08:58

Robert Fico nyomában egy független jelölt, Andrej Kiska lohol, a magyar jelölt esélytelen, de büszke indulására.

2014. március 14. 08:58
Abelvoszky Tamás

„A legesélyesebbnek tartott jelölt a jelenlegi miniszterelnök, Robert Fico, a Smer elnöke – ő talán olvasóink körében is a legismertebb jelölt. Második miniszterelnöki ciklusát kívánja megszakítani, és lezárni az elnöki székbe való átüléssel. Amennyiben ez sikerül neki, érdekes helyzet alakul ki, hiszen új kormányfőt kell találni – ez valószínűleg már megtörtént a párton belül (az utóbbi időben több helyen Robert Kaliňák belügyminiszter nevét lehetett olvasni) –, ami valószínűleg maga után vonja a kormány átalakítását is. Vajon miért éri ez meg a Smernek, és főleg Ficónak? Egyes vélemények szerint a jelenlegi kormányfő egy félelnöki rendszert hozna létre, saját elnöki jogai kiszélesítésének megszavaztatásával, arra való hivatkozással, hogy a közvetlenül megválasztott államfőt szélesebb jogkörök illetik meg, mint a parlament által választott elődökét. Fico látszólag jól sakkozik egyelőre, semmilyen vád, botrány nem tudja igazán megingatni vezető pozícióját. (...)

Bárdos Gyula indításával a Magyar Közösség Pártja azt kívánta hangsúlyozni, hogy a magyarok Szlovákia egyenrangú állampolgárai. Bárdos jelenleg a szlovákiai magyarok társadalmi és kulturális szervezetének, a Csemadoknak az elnöke. Elnökjelöltként tudja, hogy nincs esélye a nagy pártok jelöltjeivel szemben, de büszke arra, hogy Szlovákia történetében személyében első alkalommal indul magyar nemzetiségű jelölt is az elnöki székért. Az MKP országos tanácsa egyhangúan szavazta meg jelöltségét, és a parlamentben is támogatta indulását tizenhat szlovák képviselő. (Az indulás feltétele legalább 15 honatya vagy tizenötezer választópolgár támogatása. A magyar jelölt 46 ezer aláírást gyűjtött össze a megadott határidőig.) A fentiek mellett Bárdos célja a jelöltséggel az volt, hogy az elnökválasztást megelőző időszakban a szlovákiai magyarság helyzete, problémái is kerüljenek be a közbeszédbe és a média figyelmébe.

Bugár Béla pártja, a Híd-Most a Népi Platform jelöltje, Pavol Hrušovský mögé állt be, és meggondolatlanságnak nevezte a másik magyar párt döntését, amikor azt bejelentették decemberben. Akkor úgy nyilatkozott, a számos jobboldali jelölt közül kellő összefogás eredményeként Hrušovský legyőzheti Ficót. Ez a gondolatmenet pár nappal a választás előtt megdőlni látszik.”

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hakos
2014. március 14. 10:42
Bugárék részéről volt meggondolatlanság Hrusovszky mögé állni.... a közvéleménykutatások szerint saját szavazóiknak még tíz százaléka sem szavazna rá.....
Antigoné
2014. március 14. 09:37
Jellemző Bugárékra, hogy meggondolatlanságnak nevezték a magyar jelölt indulását, az ő favoritjuk viszont sokkal rosszabul áll.
kjkj945
2014. március 14. 09:21
De a benes marad mindig marad örökké!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!