Visszavásárolná a Seuso kincseket a Magyar Régész Szövetség

2014. február 05. 19:33

A jegybank harmincmillárd forintos keretből vásárolna vissza külföldi tulajdonba került magyar műkincseket. Hogy pontosan melyek legyenek ezek, arra bárki tehet javaslatot. A Magyar Régész Szövetség szerint a Seuso kincseket kellene visszavásárolni.

2014. február 05. 19:33

A késő római kori, ezüst- és bronzedényekből álló lelet a hetvenes években került elő Fejér megyében, majd csempészet útján, hamis papírokkal került a nemzetközi műkincs-kereskedelembe.

Az MRSZ felhívja a figyelmet, hogy a kincsegyüttes a Magyarországon valaha előkerült legfontosabb leletek közé tartozik. Ismert darabjait 1990-ben árverésre bocsátották, jelenleg egy brit magánszemély a tulajdonosa. Később Horvátország, Magyarország és Libanon és perelt a kincsekért, de nem sikerült megszerezniük, mert a bíróság nem sikerült hitelt érdemlően bizonyítani, hogy a tárgyak honnan származnak.

Az edények brit tulajdonosa viszont azóta a legális műkincspiacon gyakorlatilag nem tudja eladni a kincseket, pedig szeretné – ezt még 2006-ban jelentette be.

Zelnik István műgyűjtő 2012 augusztusában már felajánlotta, hogy megvásárolná az ezüstkincs-együttest és végrendeletében Magyarországra hagyná azt, ha az állam vállalná, hogy ideiglenesen lemond követeléséről és nem kobozza el. L. Simon László akkori kultúráért felelős államtitkár azonban úgy nyilatkozott: Zelnik István ajánlatát a kormányzat komolytalannak tartja, ehelyett abban bíznak, hogy a leletegyüttes az elmúlt években elvégzett jelentős tudományos háttérmunka révén kerülhet vissza Magyarországra.

A Magyar Régész Szövetség elnöke, Lassányi Gábor azt mondta: javaslatukra egyelőre nem érkezett válasz a jegybanktól.

 

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pikpakk
2014. február 06. 00:32
jó éjt..
Felebarát
2014. február 06. 00:23
most mennyivel tudnák hitelt érdemlően bizonyitani, papirokkal, hoyg idetartozik?
pitypang1125
2014. február 05. 23:58
És mi a faszomnak? Legyen mit zaciba vágni?
ottapont
2014. február 05. 20:21
Hogy pontosan melyek legyenek ezek, arra bárki tehet javaslatot. Nagyszentmiklósi kincs?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!