Visszaállíthatják a nyelvtörvényt Ukrajnában

2014. február 26. 08:39

Valerij Packan Klicsko-párti kárpátaljai képviselő azt közölte: a parlament hamarosan a kisebbségek számára kedvezően módosított formában állítja vissza a napokban hatályon kívül helyezett nyelvtörvényt.

2014. február 26. 08:39

Packan, az ukrán parlament emberi jogi és nemzetiségi kisebbségi bizottságának elnöke Facebook oldalán azt „Mindannyian tudatában vagyunk annak, hogy a kisebbségek számára fontos kérdés, lesz-e elegendő mennyiségű tankönyvük, anyanyelvükön sugárzott televíziós műsoruk” – fogalmazott Packan, megjegyezve: nem hagyható figyelmen kívül, hogy Ukrajnában nagyon sok nemzetiségi kisebbségi él, és ők is Ukrajna polgárai.

A kérdéssel foglalkozó parlamenti bizottság elnökeként kötelességemnek tartom annak bejelentését, hogy a nyelvtörvény ügye hamarosan ismét a parlament elé kerül” – írta a képviselő, aki – mint állítja – a szakértőkkel együtt már dolgozik az új törvény tervezetén, amely szabályozza majd a nemzetiségi nyelvek jogállását és kiküszöböli az előző jogszabály hiányosságait. Úgy vélte, a korábbi hatalom azzal, hogy a törvényben csak az orosz nyelv számára nyújtott előnyöket, mindent megtett az ország szétszakítása érdekében.

Packan arról biztosította a nemzetiségi kisebbségeket, hogy megfelelően fogják szavatolni jogaikat, beleértve anyanyelvük szabad fejlődését és használatát. 

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bini
2014. február 26. 13:48
Naná, majd annyira megjavitják, mint a szlovákok az állampolgársági törvényt, meg a hazai szocik anno a Státusztörvényt miután hatalomra kerültek. Miért kellett eltörölni első lépésként egy inlegitim megbizott kormányfőnek. Talán ez Volt Ukrajna legnagyobb problémája a nagy szabadságjogi harcában. Már csak a demokrácia nevében a kissebbségi nyelvtörvény megléte Volt az akadályozó tényező.
ElQurMinator
2014. február 26. 13:35
Beszart az UDAR rögtön az orosz krími reakcióktól. Realitásként kezdte kezelni az ország keleti-déli területeinek leválását, és gyorsan visszakoztak. Hiszem, ha látom, amit mond Packan elvtárs.
medve
2014. február 26. 10:36
Rendben. Ukrajnáról lévén szó, a nyomást fenn kell tartani és hiszem, ha látom.
basatu
2014. február 26. 09:14
Ezzel nem tudjátok lecsillapítani az orosz-és orosz barát kissebbségeket,de az oroszbarát ukránokat sem!Mellesleg Putyinék még csak most kezdenek el intenzívvebben foglalkozni az ukrán kérdéssel!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!