Turcsinov egyelőre nem írja alá a nyelvtörvény eltörlését

2014. február 27. 20:19

Gajdos István, az ukrán parlament egyetlen magyar képviselője azt közölte: szóbeli ígéretet kapott az ideiglenes államfőtől, hogy nem írja alá a nyelvtörvény eltörlését, amíg nem készül el egy új, minden érintettnek megfelelő nyelvtörvény.

2014. február 27. 20:19

A parlament mai ülésén odamentem Olekszandr Turcsinovhoz, elmondtam érveimet, rámutattam az ügy fontosságára, illetve jeleztem, szót kérek, hogy a parlament tagjai előtt mondhassam el véleményemet. A parlament elnöke megértésemet kérte annak kapcsán, hogy most csak a frakciók képviselőinek adhat szót, illetve a krími eseményekkel kénytelenek foglalkozni, ezért írásban adtam át, mit kérünk tőle” – áll Gajdos István közleményében.

Gajdos állítása szerint szóbeli ígéretet kapott az államfői teendőket ideiglenesen ellátó házelnöktől, hogy addig nem írja alá a szóban forgó jogszabályt, amíg nem dolgoznak ki olyan nyelvtörvényt, amely minden érintettnek megfelelne. Turcsinov csütörtökön utasítást adott az új jogszabály sürgős kidolgozására. 

Reméljük, hogy a megbízott államfő betartja szavát, és nem csorbulnak kisebbségi jogaink” – jegyezte meg Gajdos. Rámutatott, hogy amíg Turcsinov nem látja el kézjegyével a vasárnap elfogadott jogszabályt, addig a jelenlegi törvény hatályban marad. 

Az új törvény kimunkálása céljából felállítandó munkacsoportban képviseltetni fogja magát az összes parlamenti frakció és képviselői csoport. A testületbe Tóth Mihályt, a téma elismert szakértőjét, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség tiszteletbeli elnökét delegálja a szövetség, az ő jelölését támogatják a román, illetve a bolgár közösségeket képviselő honatyák is.

Gajdos közleményében megköszönte a magyar kormánynak és a magyar pártoknak, hogy „operatívan reagáltak a történtekre, visszautasítva az ukrajnai kisebbségek, így a magyar közösségünk számára fontos jogszabály hatályon kívül helyezését. Ez a történet azonban még nincs lezárva, ezért mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a leendő új nyelvtörvény ne szűkítse meglévő jogainkat. Továbbra is szükségünk van tehát egész közösségünk, illetve az anyaország, valamint az EU támogatására” – tette hozzá a képviselő. 

Hozzáfűzte: reményre ad okot, hogy csütörtöki parlamenti beszédében az időközben miniszterelnökké kinevezett Arszenyij Jacenyuk ígéretet tett arra, hogy olyan nyelvtörvénye lesz Ukrajnának, amely szavatolja a kisebbségek jogait.

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
korona
2014. február 28. 08:00
Turcsinov zsidó, volt moszad ügynök.
kamasuka
2014. február 28. 07:13
Hogy ezt a hülye Georg Spöttle mifasznak hívják meg tévéműsorba, máíg nem értem ... "Janukovics a diktátor" "sunny guy Putyin" Ez a szakértő? Ökrök.
Enigmák
2014. február 28. 01:07
Ez most komoly?:) Ez a bőrdzsekis mafiózónak kinéző majon "írányítja" Ukrajnát?? Vicc kategória www.legalja.hu Arról nem is beszélve hogy ahhoz képest hogy szélsőséges nacionalisták=nácik csinálták a balhét a Majdanon, az ő feje tipikus sidó fajtajellegzetességeket mutat
Wagner Hopkins
2014. február 27. 23:32
Ez a pofa...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!