Ragaszkodik a kormány a három csapás törvényhez

2014. február 12. 10:02

Az alapvető jogok biztosa szerint alaptörvény-ellenes a 3 csapás törvény, mert annak révén aránytalan büntetéseket szabnak ki, továbbá nem nyújt lehetőséget a bíráknak az egyedi esetekben való mérlegelésre. A kormány úgy reagált, hogy nem kívánja megváltoztatni a törvényt, csupán az azzal kapcsolatos eljárásjogi szabályok módosítását fontolja meg.

2014. február 12. 10:02

A „három csapás” kötelezővé teszi a bíróságok számára az életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását abban az esetben, ha egy vádlottat harmadszor ítélnek el erőszakos bűncselekmény miatt. A törvény alapján – annak 2010. évi bevezetése óta – a bírák évente 10-15 esetben szabnak ki életfogytig tartó szabadságvesztést.

Az alapvető jogok biztosa szerint a szabad bírói mérlegelés kizárása sérti a hatalommegosztás alkotmányos elvét, ugyanis az Alaptörvény szerint a büntetés mértékének meghatározása megoszlik a törvényalkotói és a bírói hatalom között. A Magyar Helsinki Bizottság Székely Lászlóéhoz hasonló aggályokat fogalmazott meg.

Rétvári Bence, a kormány álláspontját firtató kérdésre elmondta, hogy a törvényhozónak lehetősége van korlátozni a bírói mérlegelést. A KIM államtitkára elmondta: a jogszabályt azoknál kell alkalmazni, ahol életformává vált a bűnözés. Mivel a kormány ragaszkodik hozzá, hogy a többszörösen visszaeső erőszakos bűncselekményt elkövetők ellen a legszigorúbban lépjenek fel, így a törvényt érdemben nem kívánják megváltoztatni. Az államtitkár ugyanakkor elmondta, hogy az eljárásjogi szabályok módosítását fontolóra veszik annak érdekében, hogy procedurális okokból ne születhessenek diszkriminatív ítéletek.

 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!