Napi.hu: A hazai liszt negyede fekete

2014. február 17. 12:49

Lakatos Zoltán, a Magyar Gabonaszövetség elnöke szerint a hazai lisztpiac 20-25 százalékát érintheti az áfacsalás-botrány. A szakértő szerint az a kérdés: akarjuk-e, hogy működőképes maradjon a magyarországi legális élelmiszeripar.

2014. február 17. 12:49

A Magyar Gabonaszövetség szeretné, ha a liszt áfáját 5%-ra szorítaná le a kormány. Szerintük ez 1,5-1,7 milliárd forint megtakarítást jelentene a lakosságnak )és ugyanekkora hiányt a központi költségvetésnek), ezzel szemben viszont jelenleg 3-3,5 milliárd forintra becsült, elcsalt áfa áll. Lakatos Zoltán elnök szerint a NAV és a vidékfejlesztési tárca is tud a problémáról, utóbbi támogatja is a megoldásukat, de az ügy valahol mindig elakad. Szerinte ha a jelenlegi helyzet marad, akkor úgy járhat az üzletág, mint a húsipar.

A csalás a cukros áfacsaláshoz hasonlóan itt is úgy történik, hogy a gyártótól nettó áron megvett lisztet papíron exportálják, majd áfásan adják el a kiskereskedelmi cégeknek, ezt az áfát azonban nem fizetik be az államnak. A NAV már eddig is százmilliós tételekben büntetett a lisztpiacon, most pedig mélységi ellenőrzéseket ígértek.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Enigmák
2014. február 18. 05:31
Érdekes a Fizess kormány kommunikációja Az áfacsalást vizsgáló parlamenti bizottságot végül minden párt megszavazta CSAK a Fidesz nem Ergo takargatnivalójuk van akárcsak az ügynökaktákkal amit szintén csak ők nem akarnak nyilvánosságra hozni De érdekes módon Horváth - szerintük hazug- állításai óta - a nav valami gyorsítót vehetett be, mert szinte minden héten lepleznek le több Milliárdos áfa csalást 3-4 hónapja többet mint 5 év alatt összesen
Enigmák
2014. február 18. 05:22
http://fn.hir24.hu/gazdasag/2014/02/17/botranyos-a-liszt-negyedenel-elcsaljak-az-afat/ Itt vannak az adatok, mennyivel kevesebb adót kellene fizetni az átlag magyarnak ha nem csalmák 100Milliárdos tételben az áfát De mit várhatunk egy olyan szellemi nívón élő, agymosott lakosságtól akiknél még mindig a 2 az országot 23 éve fosztogató kommunistapárt vezet
Enigmák
2014. február 18. 05:19
A csalás lényege akárcsak a többi terméknél, hogy úgy tesznek, mintha exportra szánnák az árut, így áfamentesen jutnak hozzá. De aztán legfeljebb csak megutaztatják a lisztet (egy-két céget közbeiktatva) és átpapírozzák, majd végül is itthon értékesítik, áfásan. De ezt az áfát már nem fizetik be a költségvetésbe. És mivel az áfát biztosan megnyerik, azt a luxust is megengedhetik maguknak, hogy olcsóbban adják a terméket, s így nagyobb forgalmat generáljanak. Mert az kell a magyar birkának, az occo Az occó áfacsalt élelmiszer és az occó esz jó kinaji géprongynak is alkalmatlan, műszálas szar ruházati termék Az aki ezeket megveszi, jogilag orgazda Az agyáig az már nem jut el hogy miért jár minden kinai góré 30-40Milliós BMW és Mercedes luxuskategóriaás kocsival Neki meg buszhegyre, bérletre is alig tellik Vedd az occót, birka magyar
orion
2014. február 17. 16:44
Én még fekete lisztet nem láttam, de hogy kibontás után egy héttel már komoly raj élelmiszermoly repked a spájzban, azt igen! :)))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!