Volt zsinagógába hirdetett Jobbik-fórumot ellenez a Mazsihisz

2014. február 12. 18:58

Tiltakozik a Mazsihisz a Jobbiknak az egykori esztergomi zsinagógába tervezett lakossági fóruma miatt, ezért felvették a kapcsolatot Tétényi Éva polgármesterrel is. A 2010-es kampányban már történt ugyanilyen.

2014. február 12. 18:58

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) vezetői szerint a rendezvény meggyalázná a zsidó mártírok emlékét, ezért támogatják azokat a civileket, akik péntekre, a Jobbik lakossági fóruma elé demonstrációt szerveznek. A zsinagógát 1963-ban értékesítette a zsidó hitközség, 2006 óta az önkormányzat kulturális központként működteti.

A Mazsihisz tiltakozik az ellen, hogy politikai gyűlést akar tartani a Jobbik február 14-én a volt esztergomi zsinagógában, mert ez sérti a mártírok emlékét - jelentette ki a Mazsihisz ügyvezető igazgatója szerdai sajtótájékoztatóján, Budapesten. Zoltai Gusztáv közölte: támogatják azt a kezdeményezést is, amelynek keretében több civil szervezet a gyűlés tervezett időpontjában demonstrálni akar a Jobbik lépése ellen. A Mazsihisz vezetői vallási ünnepük miatt nem vehetnek részt a demonstráción, de a mártírok emléke megköveteli, hogy tiltakozzanak - tette hozzá.

„Fel vagyunk háborodva, hogy egy fasiszta eszméket támogató szervezet akar egy egykori zsinagógában bármilyen gyűlést tartani, és amiért támogatjuk a civil kezdeményezést, az az, hogy nem szeretnénk megengedni, hogy az esztergomi mártírok emlékét megbecstelenítsék. Ez az egésznek talán a legfőbb mondandója, és ezért civil ellenállást hirdettünk, illetve civil ellenállást támogatunk ebben a kezdeményezésben” – közölte Heisler András, a Mazsihisz elnöke.
 
A Jobbik a 2010-es választási kampányban is a volt zsinagógába hirdette meg esztergomi lakossági fórumát, ám akkor az épület tulajdonosa, a helyi önkormányzat zsidó szervezetek tiltakozása nyomán végül nem engedélyezte a rendezvény megtartását az épületben.

Összesen 240 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nemjoe
2014. február 13. 11:12
Érdemes megnézni, kik azok a "civil" demonstrálók, akik majd - nem pénzért - kimennek a mazsihisztéria "felhívására". Bár szerintem lesz legalább egy önkéntes: Ferenc testvér....
willdattaa
2014. február 13. 10:54
Senkinek az érzékenysége nem korlátozhatja másnak az egyenlő bánásmódhoz való jogát.
willdattaa
2014. február 13. 10:45
Csak szólok hogy a törvény védi a Jobbikot: 2003. évi CXXV. törvény az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról A törvény hatálya 4. § Az egyenlő bánásmód követelményét b) a helyi és nemzetiségi önkormányzatok, ezek szervei, jogviszonyaik létesítése során, jogviszonyaikban, eljárásaik és intézkedéseik során (a továbbiakban együtt: jogviszony) kötelesek megtartani. Hátrányos megkülönböztetés 8. § Közvetlen hátrányos megkülönböztetésnek minősül az olyan rendelkezés, amelynek eredményeként egy személy vagy csoport valós vagy vélt j) politikai vagy más véleménye, miatt részesül kedvezőtlenebb bánásmódban, mint amelyben más, összehasonlítható helyzetben levő személy vagy csoport részesül, részesült vagy részesülne.
császár
2014. február 13. 09:34
A lényeg a Jobbik megbélyegzése. A helyszínen, fizetett demonstrálókkal majd lesz felhajtás is. Azt jól el lehet adni az odacsődített tudósítóknak. Íme, így tombol az antiszemitizmus Magyarországon. Valaki majd egy kis tüzet is gyújt, hogy igaza legyen a rabbinak. Ez majd újabb szavazatokat hoz a Jobbiknak. Azt majd megint fel lehet használni, hogy milyen rasszista, antiszemita.. És így tovább
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!