Bombát találtak az Orczy-kertben

2014. február 10. 21:16

Lezárták 350 méteres sugarú körben Budapesten a VIII. kerületi Orczy-kert környékét és a Nagyvárad teret a hétfő délután talált világháborús bomba miatt.

2014. február 10. 21:16

Kisdi Máté, Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI) szóvivője elmondta: a rendőrség lezárta a Nagyvárad teret és környékét. Emlékeztetett arra, hogy lakosságvédelmi intézkedésként kiürítettek öt lakóházat, ami mintegy 550 lakást, 1000-1500 lakót érint. Az FKI és a IX. kerületi önkormányzat által kijelölt befogadóhelyeken hozzávetőlegesen százan várakoznak, a Telepy Károly Testnevelés Szakosított Általános Iskola és Gimnáziumban, valamint a Haller utcai Ferencvárosi Művelődési Központban egészségügyi ellátószobát és gyermekfoglalkoztatót is kialakítottak. Az FKI egy nagy teljesítményű reflektorral is segíti a tűzszerészek munkáját, tette hozzá.

Várkonyi Melinda, a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje korábban elmondta: a délután, építési munkálatok közben talált FAB 100-as szovjet légibomba ötven kilogrammos. A robbanótestet repülőgépről dobták le, de nem robbant fel. A gyújtószerkezet detonátorát a helyszínen fogják megsemmisíteni, közölte.

A tűzszerészi munkálatok idejére lezárták az Orczy-kert környékét 350 méter sugarú körben, vagyis az Orczy utat a Diószeghy Sámuel utcánál, a Haller utca egy szakaszát, az Üllői utat a Vágóhíd utca és a Korányi Sándor utca között, valamint az Orczy-kert egész területét. A lezárás a Semmelweis Orvostudományi Egyetem elméleti tömbjét és a Bárka Színházat is érinti. Bár a Szent István Kórház két épülete is ezen a területen van, azt nem érinti a korlátozás, tette hozzá.

A Budapesti Közlekedési Központnak a Facebook-oldalán megjelentetett közlemény szerint buszokkal pótolják a 3-as metrót a Deák Ferenc tér és a Népliget között.

A 24-es villamos két szakaszon, megosztva, a Közvágóhíd és a Ferencváros vasútállomás, valamint a Keleti pályaudvar és Kőbánya-alsó vasútállomás között jár. A BKK a Ferencváros vasútállomás és a Könyves Kálmán körút/Kőbányai út kereszteződés között az 1-es villamost ajánlja az utasoknak. Jelezték: továbbra is le van zárva a Nagyvárad tér, az Üllői út a Könyves Kálmán körút és a Korányi Sándor utca között, valamint az Orczy út az Elnök utcától, a Haller utca pedig a Mester utcától.

FRISSÍTÉS (21:45): A helyszínen megsemmisítették a világháborús bomba gyújtószerkezetének detonátorát, a hatóságok feloldották a korlátozásokat.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tapsihapsi
2014. február 10. 21:30
igen! gülüszemű mindenttudó rogán látta ahogy Gyurcsány elásta az este... Bajnai segített neki kicipelni... :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!