Semjén: Magyarország önrendelkezése elvesztésének állít emléket a szobor

2014. január 24. 10:10

A miniszterelnök-helyettes Steiner Pál írásbeli kérdésére adott válaszban szögezte le, hogy a német megszállás emlékműve nem része a magyar holokauszt 70. évfordulóján tartott emlékévi eseményeknek.

2014. január 24. 10:10

A budapesti Szabadság térre tervezett emlékmű nem a magyar holokauszt 70. évfordulóján tartott emlékévi események része, attól elkülönült kérdés, az emlékmű annak mementójaként fog állni, hogy Magyarország a területét megszálló német hadsereg bevonulása okán elveszítette önrendelkezését – írta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a szocialista Steiner Pál írásbeli kérdésére adott válaszában.

A kormányfő helyettese – a parlamenti honlapon közzétett válaszában – jelezte: helyesnek gondolja, hogy a magyarok szembenézzenek a magyar történelem örökségével. „A magyar holokauszt, benne a magyar állam felelőssége és a megszállás eredményeként az ország szuverenitásának elvesztése pedig egyaránt történelmünk megmásíthatatlan tényei” – rögzítette.

Semjén Zsolt közölte, hogy az emlékmű felállításáról nem a Magyar Holokauszt-2014 Emlékbizottság döntött, a kormány döntése értelmében a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium volt az előterjesztő, a kormányrendelet pedig a megemlékezés időpontjára tekintettel helyezi a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások körébe a műemlék létrehozását.

A miniszterelnök-helyettes – az MSZP-s politikusnak az esetleges provokációkat firtató felvetésére – kitért arra: ha akadnának olyanok, akik „a múlt tragédiáit a jelenben politikai hangulatkeltésre használnák”, a magyar állam meg fogja védeni állampolgárait. A korábbi szocialista kormányok voltak azok, akik képtelenek voltak teljesíteni a kormányzat rendfenntartási kötelezettségét – írta, hozzátéve: „az Önök kormányzása során történt meg, hogy náci szervezetek büntetlenül masírozhattak a budai várban, minden érdemi ellenállás nélkül lehetett gárdákat és más félkatonai szervezeteket alakítani”. A kormány döntése az emlékmű felállításáról segíti a társadalmi párbeszédet, a múlt megismerését és a felelősség feldolgozását – írta a kereszténydemokrata politikus.

Steiner Pál – egyébként a miniszterelnökhöz címzett – kérdése így szólt: „Ön szerint a Magyarország német megszállásának emléket állító emlékmű felállításának terve méltóképpen szolgálja-e a magyar zsidóság deportálásának 70. évfordulójáról történő megemlékezés nemzeti ügyét?

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2014. január 24. 17:00
"Semjén: Magyarország önrendelkezése elvesztésének állít emléket a szobor" Inkább annak kellett volna, hogy 2010-ben visszanyertük.
=nessuno=
2014. január 24. 16:51
Idióta. De legalább őszinte: önfelmentés emlékműve. Egy hatalmas kézmosólavór jobban kifejezné a nemzeti érzületet.
kvantumfilozófus
2014. január 24. 11:50
„Ön szerint a Magyarország német megszállásának emléket állító emlékmű felállításának terve méltóképpen szolgálja-e a magyar zsidóság deportálásának 70. évfordulójáról történő megemlékezés nemzeti ügyét?” Nagyszerűen fogja szolgálni a nemzet ügyét. Nem csak a zsidókét.
ballibbukás 2014
2014. január 24. 11:43
Elegáns, okos válasz. Legyen emlékmű. A magyarok fájdalma is fájdalom, nem csak holokauszt volt. Ne legyen kettős mérce, minden fájdalom ugyanaz. Vegyék tudomásul a ballibsik. Ez van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!