Rétvári az MSZP-nek: Elő az állampárti iratokkal!

2014. január 12. 12:03

Az államtitkár felszólította az MSZP-t, hogy az alapítványa által működtetett Politikatörténeti Intézetben őrzött iratokat adja át végre a közlevéltáraknak.

2014. január 12. 12:03

Ha a Politikatörténeti Intézet a hatályos törvények értelmében nem adja át az általa őrzött iratokat a közlevéltáraknak, az tulajdonképpen annak beismerése, hogy az MSZP-nek és politikusainak rejtegetnivalójuk van az állampárti időszakkal kapcsolatban – mondta Rétvári Bence.

Az államtitkár kifejtette: az MSZP által alapított Politikatörténeti Alapítvány működteti a Politikatörténeti Intézetet, aminek levéltárában nagy mennyiségű irat található, melyek az egykori állampárt szatellit szervezeteinek dokumentumait is tartalmazzák. Itt őrzik többek között a magyar munkásmozgalom 1945 előtti legális és illegális mozgalmainak, a második világháborút követő demokratikus korszak pártjainak, a baloldali ifjúsági szervezeteknek, valamint az e mozgalmakhoz és szervezetekhez kötődő személyiségeknek az iratait – sorolta, hozzátéve: ez kezeli a magyarországi szakszervezeti mozgalom 1945 és 1989 között keletkezett dokumentumait is.

Rétvári emlékeztetett: a levéltári törvény 2012-es módosítása kötelezte a PTI-t, hogy a Magyar Dolgozók Pártja és jogelődei, a Magyar Szocialista Munkáspárt, ezek társadalmi szervezetei, ifjúsági szervezetei, valamint a Szakszervezetek Országos Tanácsa, a szakszervezeti tanácsok és ágazati szakszervezetek dokumentációját adja át a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának, mert az 1944-1989 között keletkezett iratok az állam tulajdonát képezik. Az államtitkár kiemelte: a PTI az iratok átadásával kapcsolatos törvényi kötelezettségének többszöri felszólításra a mai napig nem tett eleget annak ellenére, hogy az Alkotmánybíróság döntése is megerősítette: az egykori kommunista állampárthoz kötődő szervezetek iratainak nem az MSZP alapítványának magánlevéltárában, hanem közlevéltárban a helye. 

Rétvári Bence szerint a PTI alapítása óta is folyamatosan ezer szállal kötődik a szocialistákhoz. Elnöke, Földes György 1977 óta dolgozik a szervezetnél és jogelődjénél, és tavaly november óta Mesterházy Attila elnöki tanácsadó testületének tagja. A KDNP alelnöke úgy látja: az MSZP hátráltatja a kommunizmussal való szembenézést, amíg elbagatellizálja a rendszerműködtetők szerepét, és nem támogatja a pártállami iratok közlevéltárba helyezését. Ameddig az MSZP-közeli levéltárban őrzött iratok nem kerülnek közlevéltári kezelésbe, addig könnyen az feltételezhető, hogy az iratok törvény szerinti átadása sértené a szocialisták fel nem fedett érdekeit – tette hozzá.

Összesen 176 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2014. január 13. 09:46
Bence! Nem elég nektek az ügynök aktákat takargatni? Az állampárti iratokat is titkolni akarjátok? Attól tartok sokkal több trágya hullana a ti fejetekre, mint a szocikéra.
silvester
2014. január 13. 06:08
Ugyan minek? A sok besugot,a rendszervaltas utan megtollasodott,a kozvagyont kifoszto spicliket,a volt? kommunistakat majd felelosegre vonjatok,elszamoltatjatok? Ki hiszi ezt el? Akarat nelkul soha Nem lesz elszamoltatas,soha Nem kerul sor arra,hogy a kadari korszak kaderei bortonbe kerulnek teljes vagyonelkobzassal,az ebul szerzett kozvagyon,a nyilvanvaloan osszefonodasik reven szerzett ingatlanok ect. maradnak a rabloknal. Tisztesseges,becsuletes emberek,akik egesz eletuket vegig dolgoztak Nem lettek milliomosok,milliardosok ,hatra levo eletukben mar csak tengodhetnek,orulnek ha tulelik az eltelt 60 -65 ev orszagvezetok? ,politikusok fosztogatasait. Vegelszamolas csak a kaszas altal tortenhet meg,ott a kaszas elott elnyerik buntetesuket,kivetel nelkul. Alszent akarat,felrevezetes ez az egesz,kit erdekel ma mar,ez a obelebanc,a korlatlan lehetosegek orszagaban .
Felebarát
2014. január 12. 19:20
http://internetfigyelo.wordpress.com/2012/04/21/szegyenteljes-leleplezes/ valaki ezt az irást emlegette?
BőröndÖdön
2014. január 12. 19:09
Bencus,színültig vagytok ügynökökkel,nem szégyelled magad???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!