Az oroszok építhetik Paks 2-t, hitelt is adnak hozzá

2014. január 14. 15:20

Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter és Szergej Kirijenko, a Roszatom elnöke aláírta a Paksi Atomerőmű újabb blokkjának építésről szóló megállapodást. Az aláíráskor jelen volt Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor is. A magyar miniszterelnök szerint kiváló megállapodás született. Oroszország egy 30 év futamidejű hitelt is ad az erőműbővítésre Magyarországnak.

2014. január 14. 15:20

A nukleáris energia békés felhasználásában való együttműködésről született megállapodás kedden Magyarország és az Oroszországi Föderáció között, amelyet a Moszkva környéki novo-ogarjevói államfői rezidencián írtak alá a két ország képviselői. Magyar részről Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter, míg orosz részről Szergej Kirijenko, a Roszatom elnöke írta alá az egyezményt Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő jelenlétében. 

Ezt követően az orosz elnök elmondta: atomerőművi energiablokkok megépítéséről állapodtak meg. A politikus hozzátette, hogy a Paksi Atomerőmű a magyar elektromos áramtermelés 40 százalékát adja. Az újabb blokkok megépítésével nő Magyarország energetikai függetlensége. Orbán Viktor magyar kormányfő azt mondta: kiváló szakmai megállapodást kötöttek.

Szergej Kirijenko, a Roszatom vezetője elmondta: Oroszország hitelt nyújt Magyarországnak a paksi erőmű két új reaktorának megépítéséhez. A kölcsön összegéről még nem született döntés – mondta újságíróknak az orosz atomenergetikai iparágat összefogó és felügyelő állami vállalat (Roszatom) vezetője azt követően, hogy Moszkvában magyar-orosz kormányközi megállapodást írtak alá az nukleáris energia békés célú felhasználásáról. Hozzáfűzte: a projekt keretösszegének felső határa 10 milliárd euró (3 ezer milliárd forint), de ennél alacsonyabb lesz az összeg.

Közben Lázár János közölte: a Roszatom két új erőműblokkot épít Magyarországon, a 10-12 milliárd eurós, tender nélküli beruházáshoz Oroszország államközi hitelt biztosít, amelynek futamideje 30 év. Tájékoztatása szerint az első új blokk 2023-ban kezdhet működni és és ezzel tovább nő Magyarország energetikai függetlensége.

Összesen 305 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zeusz
2014. október 21. 12:31
Azért ez a hitel, ha alaposabban megvizsgáljuk akkor hazánk versenyképességét is szolgálja. Az alábbi tudományos weblap részletesen foglalkozik a témával. http://atomenergiainfo.hu/orosz-atomenergetika/orosz-hitel-a-versenykepesseg-szolgalataban
Fici7
2014. január 15. 00:42
25/2009. (IV. 2.) OGY határozat az atomenergiáról szóló 1996. évi CXVI. törvény 7. §-ának (2) bekezdése alapján, a paksi atomerőmű telephelyén új atomerőművi blokk(ok) létesítésének előkészítését szolgáló tevékenység megkezdéséhez szükséges előzetes, elvi hozzájárulás megadásáról1 1. Az Országgyűlés előzetes, elvi hozzájárulást ad az atomenergiáról szóló 1996. évi CXVI. törvény 7. §-ának (2) bekezdése alapján - összhangban a 2008-2020 közötti időszakra vonatkozó energiapolitikáról szóló 40/2008. (IV. 17.) OGY határozat 12. f) pontjával -, a paksi atomerőmű telephelyén új blokk(ok) létesítését előkészítő tevékenység megkezdéséhez. 2. Ez a határozat a közzététele napján lép hatályba.
Secnir
2014. január 14. 20:33
egy gondolat az orulunkvncentről: „Félévet gondolkodott a miniszterelnök. És aztán Orbán Viktor 2013 nyarán eldöntötte: az energiakérdés a versenyképesség fő kérdése. 2013 augusztusában kezdődtek el az érdemi tárgyalások a Roszatommal." Ha paksi atomerőmű jelen módon megvalósuló bővítését (értsd: a miniszterelnök "eldönti") Magyarország alkotmányos rendje ellen megvalósuló cselekedetként értékeljük (amint, hogy egyébként az is) és ha az energiaellátásunk oroszoknak való kiszolgáltatását az ország függetlensége veszélyeztetéseként fogjuk fel, akkor nem árt a következő pár sort is figyelembe venni: Hűtlenség 259. § Az a magyar állampolgár, aki állami szolgálatával vagy hivatalos megbízatásával visszaélve külföldi kormánnyal vagy külföldi szervezettel kapcsolatot vesz fel vagy tart fenn, és ezzel Magyarország függetlenségét, területi épségét vagy alkotmányos rendjét veszélyezteti, bűntett miatt két évtől nyolc évig, háború idején öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Válasz erre
Fici7
2014. január 14. 18:49
A 2009-es határozat előkészítő tevékenység megkezdéséhez járul hozzá, nem dönt az építésről. Előkészítésbe beletartozik különböző hatástanulmányok /környezetvédelmi, gazdasági, pénzügyi stb./ , társadalmi viták, technikai lehetőségek, biztonságpolitika kockázatok mérlegelése.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!