Zászló a romok tetején?

2013. december 03. 07:53

Ha már a romák sorsáról van szó, nekem mindig is az tűnt a legjobbnak, ha önálló politikai képviselettel rendelkeznek. Ez tiszta helyzetet teremt.

2013. december 03. 07:53
Sinkovics Ferenc

Népes a tábora viszont azoknak, akik nem értik, akkor mi is a baj tulajdonképpen. Azt mondják, hogy a hazai cigányságnak megvan a maga politikai képviselete, hisz ott ülnek szinte mindegyik pártban, de ott ülnek az önkormányzatokban is, sőt, megvan a maguk önálló önkormányzati rendszere, amelyben még nagyon sok tartalék és lehetőség lapul, amelynek a tizedét sem használta ki eddig a cigányság. És azért sem értik sokan azt, ami történik, mert a Fidesz-kormány feltűnően sokat tesz a hazai romákért, néha már az ésszerűség, az arányosság határán túl is. Mégpedig azért, mert minden fenntartás nélkül bízik a magyarországi romákban s társadalmi integrációjukban. A kétkedők úgy vélik, az új párt már a megalakulásával is lekicsinyli ezeket a törekvéseket, s kétségbe vonja a kormány jó szándékát. Sok igazság van ebben, de már hosszú ideje annak, hogy egészen más dimenziókban zajlanak az események. És ha minden igaz, komoly kifejlet következik. A párt meghatározó embere Horváth Aladár szóvivő, az ismert roma jogvédő, aki a rendszerváltás óta kemény harcot folytat a hazai cigányság érdekében, és ez feltétlen tiszteletet érdemel. Kár, hogy egykor az SZDSZ parlamenti képviselője volt, ez most kicsit beárnyékolja az MCP meghirdetett függetlenségét. Horváth Aladár közismerten radikális, már a kilencvenes évek elején érzékeltette például, hogy a magyarságnak gondoskodnia kell a hazai cigányságról. Úgy is mint a rendszerváltás veszteseiről, s úgy is mint itt élő kisebbségről, amely felépítette ezt az országot. (Itt nyilván a Kádár-rendszer kubikoló és culágerkedő romáira gondolt.) A cigány bűnözőkről pedig azt mondta, nem börtönbe kell zárni, hanem fel kell emelni őket kulturálisan. Többször oda is szólt a magyaroknak, mondván, örüljenek, hogy nem fogtak még fegyvert elkeseredettségükben a cigányok. Hajdúhadházon a magyar elnyomásról beszélt, 2003-ban pedig az OCÖ frissen választott elnökeként hadat üzent a szegénységnek. Tegyük hozzá, nemcsak a romák, hanem a leszakadó magyarok szegénységének is. Legutóbb pedig egy olyan enklávé tervét vázolta fel az ÉS-ben, amelyhez a Felvidékből, Magyarországról és Erdélyből hasítanának ki területeket, s itt élnének a romák. Nyilván autonóm viszonyban Budapesttel. Horváth Aladár egyértelműen a balliberális politikai oldal felé gravitált, hosszabb tanulmányt érdemelne, hogy mégis miért Kolompár Orbánt kezdte futtatni helyette az SZDSZ. Horváth kétségtelenül a politikai élet második, ha nem a harmadik vonalába szorult vissza ekkor, megjelent néhány balliberális demonstráción, tett egy-két nyilatkozatot, de csak ennyi.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Eu.zé.bio
2013. december 03. 09:49
Lófejből halászlé ?
gereb6
2013. december 03. 09:22
"Magyar énelőttem az, aki nem bírja a homályt, sem a börtönben, sem a gondolatban. Magyar az, aki az értelmet szereti, aki szenvedélyét csak akkor engedi szabadon, midőn a szó már nem használ az igazság elfogadtatására. Minden nép közösség. Jó magyar az, aki emberi, jó tagja a magyar közösségnek." (Illyés Gyula)
Agnieszka
2013. december 03. 09:04
Ez az enklávé, lakosságcserékkel, nagyon szimpatikus, mert nem nagyon látok más megoldást. Az biztos, hogy erre sem Románia, sem Szlovákia nem fog területet áldozni. Viszont az, hogy sem a közterületek, sem a temetők, sem a lakások nincsenek biztonságban, sem a külterületeken, tanyákon, "rossz" megyékben, településeken lakó emberek, különös tekintettel az öregekre, túl nagy teher a nagyon szegény, eladósított, saját iparától megfosztott országnak. Azt a védekezést, h. a magyarok is lopnak, gyilkolnak, sőt, nem nagyon lehet elfogadni, mert a börtönlakók összetétele magáért beszél. Hihetetlen összeget kíván a roma gyermekek felzárkóztatása, más kérdés, h. a speciális ügymenet és módszer kifejlesztése nem igazán sikerült eddig, inkább a viták dúlnak, h. a minderre kizárólag a magyar, nem felzárkóztatandó gyermekek részvételével (önkéntes?) kerülhet-e csak sor, v. elég, ha csak azokat a gyermekeket zárkóztatják fel, akik erre rászorulnak. Mindenesetre az, h. a kisiskolások között nem sok kell ahhoz, h. a kisebbségből többség legyen, elég vészt jósló, mert azt látni kell, h. ennyi embert nem tud a magyar társadalom eltartani és a nemzeti jövedelemhez való roma hozzájárulás egyelőre nem létezik, hacsak nem a sokat kárhoztatott, útált, igazságtalannak tartott közmunka formájában, miközben az ország nem elhanyagolható része kutya WC és szemétdomb. Sok itt a kibeszéletlen, tabu probléma. Mindenesetre, nem ártana tudomásul venni, h. aki a saját portáját sem tudja rendben tartani, aki nem dolgozik, akár mert egy ingyenes közoktatást biztosító országban teljesen tanulatlan, akár azért mert azt a legegyszerűbbet, amire képes lenne, nem akarja elvégezni, mert sajnos,nagyon strapás, az vegye tudomásul, h. ingyen semmi nem jár és nem dicsőség nemzeti eltartottnak lenni.
kaktuszvirág
2013. december 03. 09:03
Jó pénz lesz ez az Aladárnak,egymillió jelöltekként ,106 jelöltet biztos tud állítani, országos lista akár kilométer hosszúságban,utána,ha nem jut be lehet szidni a rasszista magyarokat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!