Süvítve vágná ki Nyirőt a tananyagból Hiller

2013. november 25. 17:06

Nincs helye a gyűlöletbeszédnek a közéletben, s ebben egységesnek kell lennie a politikai elitnek – mondta Gulyás Gergely, a Fidesz országgyűlési képviselője A szabadság ellenségei – bűnbakképző ideológiák, antiszemita összeesküvés-elméletek és ellennarratívák című kétnapos konferencia első napján hétfőn, Budapesten.

2013. november 25. 17:06
A Political Capital Institute (PCI) és a Szombat zsidó politikai és kulturális folyóirat rendezvényén Gulyás Gergely úgy fogalmazott, a tömeggyilkos diktatúráknak semmilyen relativizálása „nem viselhető el”, mert minden kivégzett ember élete egyformán értékes, ezért a bal- és jobboldali diktatúrákat egyaránt el kell ítélni. A fideszes politikus elmondta, a rendszerváltozás után kialakult kompromisszum szerint a büntetőjog eszközével akkor kell fellépni, ha a közösség elleni izgatás vagy uszítás alkalmas arra, hogy másokat erőszakos magatartásra indítson. Utalt arra is, hogy a polgári törvénykönyv ma már kereseti lehetőséget biztosít sérelmi díj követelésére azok számára, akik egy adott közösséghez való tartozás miatt sérelmet szenvedtek el, ez pedig szerinte „szimpatikusabb”, mint a büntetőjog alkalmazása.
 
Schiffer András, az LMP társelnöke példát is említve arról beszélt, hogy az elmúlt években bőven lett volna lehetőség arra, hogy a rendőrség felléphessen az erőszakra uszító felszólalások ellen. Úgy vélekedett, hogy ebből a helyzetből „elég jól megélnek” a politikai elit tagjai. Meglátása szerint a politikusoknak világosan kell beszélniük a magyar demokrácia mulasztásairól és arról a társadalompolitikai „csődtömegről”, amit felhalmozott Magyarország a rendszerváltozás óta. Hozzátette: a sikertelen kormányzás táptalaja a rasszista beszédnek, a Jobbik betiltását pedig szerinte akkor lehetne indítványozni, ha kimutatható lenne intézményes kapcsolat a párt és egyes erőszakos cselekedeteket elkövető csoportok között.
 
Steiner Pál, az MSZP országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a holokauszttagadás olyan durva megnyilvánulása az antiszemitizmusnak, amely „túl van minden határon”, és „minden normálisan gondolkodó embert mélységesen sért”. Annak a meggyőződésének adott hangot, hogy jelenleg „politikai jogalkotás folyik” a büntető törvénykönyv módosításakor, pedig „ez nem az a jogszabály, amit lehet rángatni pillanatnyi politikai érdekek alapján”.
 
L. Simon László, az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának elnöke, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke a rendezvény következő kerekasztal-beszélgetésén arról beszélt, hogy vannak olyan esetek, amikor a szélsőjobboldallal le kell ülni tárgyalni, de ez semmiképpen „nem lehet kokettálás”. A fideszes politikus szerint „hatalmas nagy elmozdulás” tapasztalható a baloldal politikájában a tekintetben, hogy a Székelyek nagy menetelése mellett ők is kiálltak, s ebből is az következik, hogy „van egy nemzeti minimumban való megegyezés”, mégpedig az, hogy mindannyian úgy gondoljuk: normális európai közegben a kisebbségek jogait garantálni kell. Felhívta a figyelmet arra, hogy meg kell találni azokat az „eltévedt bárányokat”, akiket a szélsőjobb eddig „maga mellé tudott láncolni”. Megjegyezte: a toleranciát nem lehet kizárólag az iskolákban tanítani, hanem a családnak kell lennie elsősorban annak a közegnek, amely az első szocializációs közegként közvetíti az alapvető értékeket a felnövekvő nemzedékeknek. Az elmúlt húsz évben nemigen születtek meg azok az irodalmi művek, amelyek hozzájárultak volna ahhoz, hogy megértsük, mi történt a közelmúltban Közép-Európában – tette hozzá.
 
Hiller István, az MSZP országgyűlési képviselője annak a véleményének adott hangot, hogy a kirekesztéssel szemben a Fidesz részéről vannak deklarációk, de az a napi valóságban ez nem valósul meg, mert egy adott település vezetésében rendszerint együttműködés van a Jobbik és a Fidesz között. Példaként hozta fel erre, hogy Szegeden a Fidesz helyi képviselői együttműködnek a Jobbikkal annak érdekében, hogy megvétózzák az MSZP-s polgármester kezdeményezéseit. Nyírő József író műveiről azt mondta, ha valamikor döntési pozícióban lesz, „a magyar diákok kötelező tananyagából úgy vágom ki, hogy csak úgy süvít”, ugyanakkor a közkönyvtárakban meg kell ezeket is tartani, mégpedig, azért, mert bizonyos életkor felett kialakult kritikai érzékkel szerinte lehet azokat is olvasni.
 
Mikecz Péter, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára, a 2014-es holokauszt emlékév emlékbizottságának titkára arról beszélt, hogy a vészkorszakkal kapcsolatban nem csupán egyéves távlatban gondolkoznak, mert az emlékbizottság hosszú távú fórumnak lehet a helye, ahol az erről szóló kérdésekkel a későbbiekben is érdemben lehet foglalkozni.
 
Szabó Tímea, az Együtt-PM politikusa arról szólt, hogy a Jobbik és a Magyar Gárda megerősödésének szerinte az az oka, hogy „elképesztő nagy médiatámogatottságot kapott” ahelyett, hogy a felvetődő társadalmi kérdésekre tartalmi válaszok születtek volna. Olyan kérdésekre nem kapott választ a lakosság az elmúlt 23 évben, mint például a másfél millió munkahely megszűnése – tette hozzá.

Összesen 237 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Thomas Müller
2013. november 26. 09:00
Ez mekkora hazug patkány már. Nyírő szinte egyetlen művében sincsenek ilyen jellegű szövegek. "antiszemita összeesküvés-elméletek" Én is tudok néhány ilyet. Pl. hogy a népbiztosok 90%-a zsidó volt. Ezt nevezem összeesküvés-elméletnek! Vagy hogy a nemrég még nemzeti radikális Szegedi Csanád azóta már körülmetéltette magát, miután lebukott.
Peter8811
2013. november 26. 08:11
Kb. annyira sem kompetens Hiller ebben a témában, mint ha az az amerikai katona akarná megmondani, -aki elégette a vietnami gyerekeket napalmmal- hogy ferde szemű írótól nem lehet olvasni nekik semmit. Hiller a magyar nép és a nyugdíjas társadalom ellensége*, azért lehet neki véleménye, de én jó magasról szarok az ellenség véleményére és a beszédhibájára, és kifejezetten hígat!
wartog
2013. november 26. 08:06
ha a malenkij robot 800 000 Magyar áldozatára Rosenfeld Manóra,Biszkura,Kohn Bélára a Lenin fiúk Magyar akasztásaira gondolok,hát én nem is tudom volt-e olyan Magyar aki a zsidó származású honfitársaival ilyesmiket tett. A fentiek és társaik megtették a Magyarokkal.Nyírő,Tormai Cecil ott kell legyen a köztudatban, ha tudjunk emlékezni.Mert AKARUNK emlékezni.
1120
2013. november 26. 00:21
Egyébként meg az ilyen "nyaljunk segget versengve" konferenciáktól hányok! Hát itt a zsidón kívül mást nem üldöztek?! A jó kurva életbe! UNOM! UNJUK! ...és jön 2014. 70 éves évforduló. Még a csapból is a holokauszt fog folyni! Bassza meg...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!