Páncélozott harcjárműveket kaptunk kölcsön az USA-tól

2013. november 26. 15:14

Tizenkét, aknák elleni védelemre kialakított páncélozott harcjárművet kapott kölcsön kiképzési feladatokra az Egyesült Államoktól a Magyar Honvédség.

2013. november 26. 15:14

A Magyar Honvédség tizenkét, aknák elleni védelemre kialakított páncélozott harcjárművet (MRAP) kapott kölcsön kiképzési feladatokra az Egyesült Államok hadseregének európai parancsnokságától, a járműveket kedden vette át a honvédelmi miniszter a budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivőjétől.

Hende Csaba a hajmáskéri Bakony Harckiképző Központban tartott – képességbemutatóval egybekötött – ünnepélyes rendezvényen  elmondta: a 2010-ben jelentősen romlott afganisztáni biztonsági helyzet miatt a legkorszerűbb, a katonák életének megóvásában legnagyobb biztonságot nyújtó eszközöket kértek az Egyesült Államok kormányától. Hasonló járművet évek óta használnak a magyar katonák műveleti területeken, és az eszközök nagyban hozzájárultak a veszteségek minimalizálásához – tette hozzá. A miniszter hangsúlyozta: a járművek kezelése nagy gyakorlatot igényel, ezért volt szükség további 12 harcjárműre, amelyekkel Magyarországon szerezhetnek jártasságot a magyar katonák.

Kérdésre válaszolva közölte: jelenleg mintegy 200 magyar katona szolgál Afganisztánban. Számuk jelentősen csökkent, miután a tartományi újjáépítési csoportban vállalt szerep és a kabuli nemzetközi repülőtér védelme befejeződött. Jelezte, hogy 2014 végén – mai formájában – befejeződik az afgán misszió, és 2015 elejétől a kiképzésre és a tanácsadásra összpontosító kiküldetés kezdődik, mintegy 100 magyar honvéddel.

M. André Goodfriend, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője beszédében rámutatott, hogy Európa és az Egyesült Államok szövetségesi kapcsolata a közös értékek védelmét szolgálja. A NATO jelenleg három kontinensen több mint 50 partnerország támogatásával védi a békét, és Líbiától Afganisztánig több millió ember biztonságát szavatolja – fűzte hozzá. Az ügyvivő szólt arról is, hogy Magyarország a szövetségesi rendszerben értékes partner. Példaként említette a NATO vezette afganisztáni nemzetközi biztonsági erőt (ISAF) és a Légi-kiképzés Támogató Csoportot (Air Mentor Team). Kiemelte: a katonák előzetes felkészítése biztosítja a túlélési esélyek nagyfokú növelését. Megjegyezte: Afganisztán után is lesznek kihívások, és a magyar katonák MRAP-en végzett gyakorlásnak köszönhetően képesek lesznek arra, hogy ezeknek megfeleljenek.

A rendezvényen kiosztott sajtóanyag szerint a 12 harcjármű Magyarországra szállítását és javítási költségeit az amerikai fél állja, a Magyar Honvédség az üzemeltetésért felel. A járműveket a Bakony Harckiképző Központ mellett az Altiszti Akadémián is használják majd.

A Navistar International által gyártott MaxxPro Plus MRAP járművek üres tömege 17 tonna. A harceszközök alján található speciális páncél miatt a járművek akár hét kilogramm robbanóanyag által kiváltott robbanásnak is ellenállnak.

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vendetta1
2013. november 27. 08:10
Két festménytolvaj súlyosabb büntetést kapott Romániában, mint nálunk a négy ember életét kioltó Rezesova Hat év nyolc hónap letöltendő börtönre (tehát nem luxuslakásban folyó bulizásra) ítélték első fokon Romániában a tavaly ősszel elkövetett rotterdami festménylopás két vádlottját.
vendetta1
2013. november 27. 08:09
elektrodinamikai1, szövegértésből egyes:) A Jobbik tudtommal még nem volt kormányon. Menjél szépen mindjárt kezdődik a fideszHÍR-TV-n a napi agymosásod Ott majd elmagyarázza a Párt hogy mit gondoljál Nemzetközi legfontosabb híreink: Orbán kolbászt töltött Felcsúton amit 3 Milliárdéssrt a kertjében készülő stadionban fogyasztott el:)
vendetta1
2013. november 27. 08:06
Jobbik: a vérlázítóan enyhe ítélet a magyar igazságszolgáltatás és a bírói kar szégyene A Jobbik szerint felháborító és vérlázító a halálos balesetet okozó szlovák állampolgár, Eva Rezesová elleni ítélet büntetésének mértéke, végrehajtásának fokozata, a házi őrizet lehetőségének biztosítása és annak körülményei. Apáti István jobbikos képviselő szerint felháborító, hogy az 5-től 10 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható bűncselekmény elkövetése miatt Eva Rezesová a minimumhoz közeli büntetést kapott. Ráadásul ezt az időt sem börtönben, hanem fogházban kell letöltenie, és az előzetes letartóztatásban töltött idő miatt már 2 év 9 hónap után szabadlábra kerülhet. Kiemelte: a házi őrizetben töltött idő egyharmada is beleszámít a büntetésbe, így minél később születik másodfokú, jogerős döntés, a vádlottnak annál jobb. Ráadásul a házi őrizetet egy olyan luxus apartmanházban tölti, ahová a rendőrségnek is be kell jelentkeznie a portaszolgálatnál, ha ellenőrizni akarja Eva Rezesová hollétét. Apáti István szerint a pénteki ítéletnek az az üzenete, hogy ha valakinek van elég pénze szakértőkre és ügyvédekre, akkor bármilyen súlyos bűncselekmény könnyen megúszható. Szerinte a vérlázítóan enyhe ítélet a magyar igazságszolgáltatás és a bírói kar szégyene, amellyel kapcsolatban fel kell vetni a bíró felelősségét.
vendetta1
2013. november 27. 08:04
A szomszédok azt mondták, hogy Rezesova, amikor látják, mindig nevetgél és feltűnően jókedvű. Rezesova egyébként elektronikus nyomkövetőt kapott. Ezzel szabadon járhat a pesti luxuslakóparkban, úszhat a medencében és szaunázhat is. Hat év fogházra ítélte a négy ember halálát okozó ittas járművezetés miatt Eva Rezesovát elsőfokon a Gödöllői Járásbíróság. A 35 éves szlovák milliomosnőnek azonban még három évet sem kell leülnie az előzetes letartóztatásban már eltöltött ideje miatt, és az intézkedést meg is szüntette a bíróság: házi őrizetben, egy Duna-parti luxuslakásban várhatja a jogerős ítéletet. Az elhunytak rokonai felháborítónak tartják az ítéletet, jogi képviselőjük is ennél súlyosabb ítéletet várt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!