Rezsicsökkentést védenek a képviselők a parlamentben

2013. október 14. 16:33

A rezsicsökkentés védelméről szóló parlamenti nyilatkozat és az MVH-botrány nyomán a földpályázatok ügye uralta a napirend előtti felszólalásokat a parlamentben. Az ellenzék szerint saját vidéki klientúráját építette a Fidesz a földpályázatokkal.

2013. október 14. 16:33

Rogán Antal (Fidesz) azt kérte a pártoktól, hogy támogassák az általa benyújtott, a rezsicsökkentés megvédéséről szóló politikai nyilatkozattervezet napirendre vételét. Ismertetése szerint abban az Országgyűlés egyértelműen kiállna rezsicsökkentés mellett, és kijelentené, hogy fontosnak tartja annak a 2,5 millió embernek az akaratát, aki aláírta a rezsicsökkentés támogatását. Hozzátette: a dokumentumban a parlament visszautasítaná az Európai Bizottság (EB) nyomásgyakorlását. A kormánypárti politikus szerint a szolgáltatók már tavaly is megpróbálták szabotálni a rezsicsökkentést, akkor az Országgyűlés sürgős törvényalkotása megakadályozta azt. Most nem jogi fronton, hanem a brüsszeli bürokrácián keresztül próbálkoznak, ezért indított az EB vizsgálatot arról, miért van Magyarországon szabályozott energiaár – mondta.

Fónagy János, a fejlesztési tárca parlamenti államtitkára azt mondta, politikai ellenfeleik hangja messzebbre elhallatsztik, mint azé a több millió emberé, aki fellélegzett a rezsicsökkentés minden lépésénél, így nem érte váratlanul a kormányt, hogy a brüsszeli bürokrácia figyelmét is felkeltette a rezsicsökkentés. Ez azonban nem ok arra, hogy a kormányt megingassa a rezsicsökkentésben – jelentette ki, hozzátéve, készek együttműködni a EB-vel, de a kormány elkötelezett a rezsicsökkentés mellett.

A napirend előtti felszólalások között több is érintette a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) egyik vezetőjének letartóztatását. A felszólalások sorát Schiffer András (LMP) kezdte, aki ennek kapcsán úgy fogalmazott, hogy a kormány a multikkal a szabadságharcot nem a haza érdekében, hanem a saját oligarchiái érdekében folytatja, vidéki klientúraépítés zajlik. „A haza nem egyenlő Simicska Lajossal” – jelentette ki. Kifogásolta, hogy többek között Mészáros Lőrinc és Raskó György is kapott földet.

Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára szerint a politikus semmi újat nem mondott el, és sajátos stílusban próbált összefüggéseket keresni. Hozzátette: több mint 2000 haszonbérleti szerződést kötöttek meg, 200 ezer állami földet pályáztatnak meg, és a képviselő még mindig a sértettek álláspontját képviseli.

Gőgös Zoltán (MSZP) szerint az MVH-ban történt szabálytalanságokra azután derült fény, mert jelzést kapott arról, hogy egy Vas megyei cég földhasználat nélkül vett föl több millió forint támogatást.

Budai Gyula válaszában azt mondta, hosszú, bonyolult eljárás volt az ügy felderítése, és bár már februárban kaptak jelzést a történtekről, meg kellett várni a május 31-i benyújtási határidőt, azt követően azonosították a most már előzetes letartóztatásban lévő embereket.

Magyar Zoltán (Jobbik) szintén a földügyekben szólalt fel, szerinte a 34 ezer hektárt, amit nem pályáztattak meg, „a saját haveroknak” osztják ki. Megemlítette, hogy Fazekas Szabolcs, Tomajmonostora polgármestere kapta a település környéki földeket, de kapott földet, Daher Pierre felesége is, Czerván György államtitkár, Mészáros Lőrinc, „a miniszterelnök jó barátja” és Simicska Lajos is. A jobbikos politikus felvetette a szakminiszter felelősségét.

Budai Gyula elmondta, hogy Czerván György egy olyan földet bérel, amelyet tulajdonosa felajánlott a Földért életjáradék programba. Az 5,6 hektáros területet korábban is Czerván György bérelte – ismertette.

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Himalája
2013. október 14. 22:41
"A rezsicsökkentés védelméről szóló parlamenti nyilatkozat" Mondjuk, ha pld. vándorszínészekről volna szó, el tudom képzelni, hogy ilyen ügyben nyilatkozaton kívül nem nagyon futja, de egy parlamentől, ráadásul olyantól ahol megvan a kétharmad, ez eléggé furcsa. Ennyire futja a kétharmadból? Nahát,...
tabakur
2013. október 14. 21:52
Kedves Tóni komám! Csak kérdezem az ÁFA emeléséről, a jövedéki adó többszöri emeléséről a tranzakciós adó kétszeri emeléséről a bankbetétek EHÓ-val történő megadóztatásáról mért nem születik politikai nyilatkozat a Fidesz részéről? Ócska csaló gazemberek vagytok.
MacElek
2013. október 14. 19:58
Védjék csak. Egy kicsi kampány és populizmus megen a szintjükön, de nekik csak így megy a gyakorlás. Hajrá!
HSL
2013. október 14. 19:19
Ugyan, kit csaptunk be? Magunkat? Mi tudjuk, miről van szó. A szolgáltatókat? Azok örülnek, hogy kompenzációt kapnak. A széles tömegeket? Azokat úgyis fűti az akol melege és boldogok, hogy velünk ünnepelhetnek. A brüsszelitákat? Ühüm, azoknak alaposan túljártunk az eszén. Nem szeretnék most a helyükben lenni! Kiadtuk a jelszót: legyen rezsicsökkentés! És lett rezsicsökkentés. Mi nem ígérgetünk a levegőbe, Barroso.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!