Origo: Így segítenének a bankok a devizahiteleseken

2013. október 30. 10:42

Az árfolyamgát megtartása, a külön számlán gyűlő adósság egy részének elengedése, az árfolyamrögzítés akár kétszeri igénybevétele, a félmilliónál kevesebbel tartozók házai esetén az elárverezés tilalma és a kilakoltatási moratórium november elsejére való előrehozása. Ezeket tartalmazza a bankok devizahiteleseket mentő javaslata.

2013. október 30. 10:42

Az origo értesülései szerint az árfolyamgát lehet a bankok javaslatának központi gondolata. Az árfolyamgát – ami már több, mint egy éve működik – 3-5 éven át fix törlesztőrészletet jelent, úgy, hogy az közben 20-25 százalékkal csökken. Eddig csaknem kétszázezren választották ezt a megoldást, ugyanakkor a jogosultak 50-60 százaléka a mai napig nem lépett be a rendszerbe, mert félnek, a program lejárta után túlságosan is megugrana a törlesztőrészletük. Ezt módosítaná a banki tervezet azzal, hogy egyszeri újraindítását tenné lehetővé az árfolyamgátnak. Így meghosszabbítható lenne, hogy a program lejárta után újra a piaci árfolyamon kelljen visszafizetniük a hitel fennmaradó részét. Emellett a gyűjtőszámlán felhalmozódott adósságukat is ekkor kéne elkezdeni törleszteni, ezért az ezen levő tőkerész egy részét is elengednék a bankok, igaz nem az egészet. Korábban már a Bankszövetség főtitkára arról beszélt, hogy a nem fizetők kilakoltatási moratóriumát egy hónappal korábbra, november elejére hoznák előre.

Varga Mihály hétfőn közölte, nincsenek megelégedve a bankok javaslatával. Mégis, mivel a bankok figyelembe vették a kormány követeléseit, és a jegybank elgondolásaival is hasonlóságokat mutat a javaslat, talán mégsem lesz akkora az ellenállás az elképzelésükkel szemben – véli az Origo.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Elegem Van
2013. október 30. 14:47
Egy kis olvasnivaló a témában: Elegem van a bankokból: http://elegemvan.blog.hu/2013/10/30/elegem_van_a_bankokbol_486 Elegem van a devizahitelesek megmentéséből I. és II.: http://elegemvan.blog.hu/2013/10/25/elegem_van_a_devizahitelesek_megmentesebol_i http://elegemvan.blog.hu/2013/10/27/elegem_van_a_devizahitelesek_megmentesebol_ii
hátakkor
2013. október 30. 13:09
Kevés..
Berecskereki
2013. október 30. 12:27
Forradalmi helyzet az EU Parlamentjében? "Az Európai Parlament gazdasági ügyekért felelős bizottsága vizsgálatot indít a válságkezelő trojka korábbi tevékenységével kapcsolatban. Egyes képviselők ugyanis úgy vélik, hogy nem voltak átláthatóak az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutaalap, valamint az Európai Központi Bank által kidolgozott mentőcsomagok a válságba sodródott országok esetében. Olyan kritikák is elhangzanak, hogy félresikerült a válságkezelés." Forrás: Akasztják a hóhért Európában http://www.portfolio.hu/gazdasag/akasztjak_a_hohert_europaban.191076.html
bigyomail
2013. október 30. 12:15
Bőven elég lenne, ha azt mondanák a bankok, ha már a kormányok ere nem képesek, hogy megelégszünk a fedezetül felkínált ingó és ingatlan értékével, ami a szerződésben szerepel akkor, ha a hiteles fizetésképtelenné válik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!