Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Fidesz: Az E.On-gázüzletág megvásárlás a rezsicsökkentést szolgálja

2013. október 17. 14:16

A Fidesz az E.On-gázüzletágának megvásárlásával azt szeretné elérni, hogy Magyarország ne legyen kiszolgáltatott energiapolitikai kérdésekben – mondta Selmeczi Gabriella. A visszaszerzett földgáztárolókban Magyarország évi fogyasztásának 70%-át tárolni lehet.

2013. október 17. 14:16

Selmeczi Gabriella arra reagált, hogy az MSZP csütörtökön bejelentette, különösen jelentős értékre elkövetett hűtlen kezelés megalapozott gyanújával feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen az E.ON magyarországi gázüzletágának állami megvásárlása miatt, mivel szerintük az a valós érték háromszorosán történt. A Fidesz szóvivője az MTI-nek küldött reakciójában azt írta: a szocialisták „már megint a magyar emberekkel és a magyar érdekek ellen harcolnak”, noha a kormány a gázüzletág megvásárlása után több eszközzel – saját gázvezetékkel és tározóval – tud küzdeni a rezsicsökkentésért.

Hozzátette: az E.ON-gázüzletág visszavásárlására és a rezsicsökkentésre is azért volt szükség, mert a szocialisták az egekbe emelték a rezsit és hagyták, hogy a magyar emberek ki legyenek szolgáltatva a külföldieknek. Míg „a bukott baloldal kiárusította a nemzeti vagyont”, a Fidesz-kormány annak védelméért és visszaszerzéséért dolgozik. Az E.ON magyarországi gázüzletágának megszerzésével végre „lesz beleszólásunk lakosság gázellátását érintő kérdésekbe és nem leszünk kiszolgáltatottak, mint a szocialisták kormányzása idején” – közölte Selmeczi Gabriella.

Kitért arra, hogy a visszaszerzett földgáztározók a legnagyobbak a térségben, így Magyarország az évi tízmilliárd köbméter gázfogyasztásából 7 milliárd köbmétert saját maga tud tárazni. A kormány célja pedig az, hogy az összes magyarországi gáztározó állami kézben legyen. A Fidesz szóvivője hozzátette: a kabinet mind a tárgyalások elején, mind közben készíttetett számításokat a vételárról, és a nemzetközi könyvvizsgálók által megállapított ár alatt vásárolta meg a német vállalat magyarországi gázüzletágát.

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
flyb
2013. október 17. 20:30
Halálosan unalmas már ez a rezsi etetés,de ki az a hülye aki még beveszi???
flyb
2013. október 17. 20:30
Halálosan unalmas már ez a rezsi etetés,de ki az a hülye aki még beveszi???
Fülig Jimmy
2013. október 17. 18:18
1. Ezeknek a politikai és szakmai „eliteknek”, a gazdaságpolitikától a felsőoktatásig, a külpolitikától az élelmiszeriparig fogalmuk sincs arról, mi van most a világban. És halálos sértésnek vesznek minden erre tett utalást, főleg mert nem is értik. 2. Megrekedtek negyedszázaddal ezelőtt, a nyolcvanas években. Ez volt az utolsó történelmi pillanat, amikor a magyar eliteket komolyan érdekelte, hogy mi van a világban. Akkor is volt némi lemaradás, de megpróbálták ledolgozni a maguk eszközeivel. Úgy sikerült, ahogy sikerülhetett. A politikából véve a példát: a parlamenti demokrácia ezen elitek számára dekadens marhálkodásnak rémlett, mert hogy is van az, hogy nem csak az egyiknek lehet igaza? Mi ennek az értelme? Hogyhogy nem a nemzeti egységből lesznek a jó dolgok? Össze kell fogni, kezicsókolom, a széthúzás magyar átok. A demokráciára azért és annyira van szükség, hogy Nyugatról pénzt kapjunk. Ha úgy is megkapjuk, akkor nincs rá jobban szükség. Aztán ezek így maradtak. 3. Nagyjából húsz (1993-4) és majdnem pontosan tíz éve (2002) annak, hogy elkezdett megmutatkozni az ellentét a világ aktuális állapota és a róla szerzett nyolcvanas évekbeli tudás között, és az elitek megkezdték önmaguk és a nép masszív hülyítését. A politika legfontosabb összetevőjéről, a gazdaságpolitikáról beszélek. Az első Orbán-kormány eleinte csak agitpropszinten, szavakban szidalmazta azt, ami túllépett a nyolcvanas éveken – a Bokros-csomagot és a nagy privatizációt –, de olyan költségvetési szigorral sanyargatta a népet, hogy ihaj, mérsékelte az újraelosztást, és szemérmetlen beruházóbarát politikát folytatott. Amikor aztán félidőben a Chikán-Járai-Surányi háromság helyébe a Matolcsy-Varga-Járai trió lépett, a pragmatikus,
DezInf
2013. október 17. 16:09
A tárolóval az a probléma, hogy a gázátvételi szerződésben ütemezett szállítás szerepel. Az át nem vett mennyiségért is fizetni kell, mintha átvettük volna. A fejétől bűzlik a fidex, mert ez túl sokba kerül az országnak, jó sokat hoz egyeseknek. Nem véletlenül titkolódzik a kormány .....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!