Olli Rehn: Gyenge az euróövezeti bankrendszerbe vetett bizalom

2013. szeptember 13. 16:13

Fontos lépés a közösségi bankfelügyeleti rendszer kialakítása, de az euróövezeti bankrendszer iránti bizalom továbbra is gyenge az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi kérdésekben illetékes alelnöke szerint.

2013. szeptember 13. 16:13

Olli Rehn szerint a Lehman Brothers csődje óta eltelt öt évben sikerült fejleszteni az uniós pénzügyi rendszer válságtűrő képességét, hiszen erősödött a felügyelet és szigorodtak a szektor működését szabályozó előírások, főleg a bankokkal szemben támasztott tőkekövetelmények. Ugyanakkor változatlanul nagy kockázatok fenyegetik a rendszer stabilitását, ezért a közösség érdekét a nemzetállami érdekek fölé helyezve kell folytatni a munkát

A globális pénzügyi válság és az euróövezeti államadósság-válság megmutatta, hogy „nem tudunk védekezni a válságok ellen, ha nem hangoljuk össze a költségvetési politikát és a pénzügyi rendszer felügyeletét” – mondta Olli Rehn a Süddeutsche Zeitung című német lapban pénteken megjelent összeállításban, amely bankfelügyelet felállításáról szóló európai parlamenti (EP) döntéséről készült.

Az EP nagy többséggel meghozott csütörtöki döntése elengedhetetlen ahhoz, hogy a 2008-ban kitört válság „oda kerüljön, ahová tartozik: a történelemkönyvekbe” – mondta az uniós biztos. Ugyanakkor az euróövezet magja és perifériája között megfigyelhető
pénzügyi széttöredezettség” jórészt abból fakad, hogy az eddigi lépések ellenére nem elég erős az övezet bankrendszerébe vetett bizalom. Ezt csak további „gyors és bátor” lépésekkel lehet megteremteni – emelte ki Rehn, utalva arra, hogy az EP hamarosan tárgyalni kezd a bankunió további elemeiről, köztük a közösségi betétbiztosítási rendszer és a válságba jutott bankok felszámolására vonatkozó szabályokról, amelyekkel kapcsolatban nagy viták várhatók.

Az EP döntése értelmében 2014 szeptemberétől az Európai Központi Bank (EKB) közvetlen felügyelete alá vonják az euróövezetet 130 legnagyobb bankját, amelyek az övezet valamennyi – mintegy hatezer – bankjának mérlegfőösszegét együttvéve az euróövezeti bankrendszer tőkeállományának 85 százalékát képviselik.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
red label
2013. szeptember 16. 11:22
Az hagyján, hogy az Eu bankok felé gyenge a bizalom, de az EU felé sem valami derüs a kép!
kulalak
2013. szeptember 14. 01:55
Teljesen mindegy mit mond. 2014 szeptemberében már nem lesz EU biztos, az egész csapatot lecserélik júniusban, mert nagyon szarul teljesítettek. Nincs olyan bizottsági tag akit meg lehet tartani. Válság még mindig lesz, Olli Rehn mehet vissza Finnországba.
békalepcse
2013. szeptember 13. 22:11
Tudnék írni a bankrendszerről egyet s mást. Csak azt nem hogy életképes. Elég sokszor leírtam már, a pénzrendszernek a valós gazdasági folyamatokat kék leképezni. Helyette a hülye, semmire sem jó ideológiájukhoz igazgatják az az idióta pénzügyeket... A probléma gyökere ott van, ezen technológiai szinten akarják tartani a világot, mert ez felel meg az ideológiájuknak, pedig viharsebesen fejlődik a tudomány, amit ez a pénzügyi rendszer rövid távon sem lesz képes követni. Mondjuk, pénzügyileg mögé állnak egy projektnek, amit fényévekkel előz egy másik, akkor mi van? Olcsób felvásárolni a korszerűbbet, amin sehogy se lehet haszon, míg a másik évekig termeli a "hasznot"... Pedig vannak dolgok amik kezdik átütni ezt a falat és akkor gyorsan vége ennek a pénzdiktatúrának! Bay bay euró!
hátakkor
2013. szeptember 13. 16:23
bíz' gyenge..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!