Kutatópont: Passzívak a magyar fiatalok

2013. szeptember 18. 16:11

A fiatalok többsége nosztalgiával gondol a rendszerváltás előtti időkre – derült ki a Kutatópont felméréséből, amely nyolcezer 15 és 29 év közti fiatal közreműködésével készült. A felmérés szerint tízből kilenc fiatalnak megfelel szülei értékrendje.

2013. szeptember 18. 16:11

Székely Levente, az ifjúságkutatással is foglalkozó piac- és véleménykutató cég kutatási igazgatója a Magyar Ifjúság 2012 című felmérésről beszámolva „új, csendes generációnak” nevezte a 15 és 29 év közötti fiatalokat, akik inkább otthon töltik szabadidejüket. Jövőképük bizonytalan, kevésbé köteleződnek el, és nem akarják megváltoztatni a jelenlegi társadalmi rendszert. A Kutatópont négyévente végzett kutatásainak eredményeit negyedik alkalommal publikálták. A felmérések szerint folyamatosan csökken a párkapcsolatban élők aránya, az érintett korosztály 10 százaléka házas, 15 százaléknak pedig van gyermeke. A vizsgált fiatalok 63 százaléka szeretne házasságban élni, 18 százaléka bizonytalan, hogy kíván-e házasságot kötni. A válaszadók átlagosan 1,7 gyermeket szeretnének, 79 százalékuk szerint a gyermekvállalás hozzájárul az egyén boldogságához.

A fiatalok többsége fontosnak gondolja a választásokon való részvételt, de jóval kevesebben vannak azok, akik el is mennének szavazni. Csupán a megkérdezettek 40 százaléka tartotta a demokráciát a legjobb társadalmi berendezkedésnek. Többségüket nem érdekli a politika, és szerintük a politikusokat sem érdekli a fiatalok véleménye. A megkérdezettek többségének megfelel szüleik életeszménye, alacsony azok aránya, akik azt elutasítják.

Csak a megkérdezettek 48%-a szerint ismérve a jó állampolgárnak, hogy aktívan politizál. A jó állampolgárt a megkérdezettek 85%-a szerint az adófizetés, 84%-a szerint a törvények betartása, 77%-uk szerint az önálló véleményalkotás jellemzi. A megkérdezettek 22%-a inkább jobboldalinak, 17%-a inkább baloldalinak vallotta magát, a fennmaradó 61% középre helyezte magát a skálán, ugyanakkor 32%-uk inkább liberálisnak, míg 15%-uk inkább konzervatívnak tartotta magát. A felmérésben résztvevők közül 52% inkább bízik a jövőben, míg 21% fél attól, hogy mit hoz a jövő.

A 8000 fiatalok 20%-a gondolja úgy, hogy az EU-csatlakozás inkább előnyös volt Magyarország számára, míg 30%-uk úgy érzi, hátrányos lépés volt. A fiatalok szerint a mostani rendszerben jobbak a szórakozási és továbbtanulási lehetőségek, a rendszerváltás előtt viszont jobb volt a szociális biztonság és a napi megélhetés. összességében a válaszadók 70%-a gondolja jobbnak az előző rendszert.

A felmérés szerint csökkent a fiatalok továbbtanulási hajlandósága. Ezt támasztja alá, hogy míg 2008-ban a megkérdezettek 50 százaléka szeretett volna továbbtanulni, 2012-re ez az arány 30 százalékra csökkent. A fiataloknak egyre tovább tart, hogy munkát találjanak, emiatt egyre pesszimistábbak és bizonytalanabbak is. A magyar fiatalokra nem jellemző a mobilitás, hiszen többségük valószínűtlennek tartja a költözést, és nem tervez jelenlegi életéhez képest jelentős változást. Szabadidejüket a megkérdezett fiatalok nagyrészt otthon, televíziózással vagy internetezéssel töltik. Alig egyharmaduk sportol a kötelező testnevelésórákon kívül.

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
korona
2013. szeptember 19. 10:05
1967-ben nem láttam a Budapesti aluljárókban hajléktalanokat. Az utcákon sem. Ma a magyar nép legalább 90%-a attól retteg nehogy lecsússzon a hajléktalansági színtre. Akkor is voltak igazságtalanságok, sőt jó nagyok, de mindig megtalálható volt valahol egy menekülési út. A nyugati propaganda megtette hatását.
korona
2013. szeptember 19. 09:43
Bizony, örülök, hogy én még azokban az években harcoltam meg életem harcát. Úgy érzem, most egyszerűen képtelen lennék arra. Mert annyira elértéktelenedett az ember élete, annyira nem számít ma már az egyén. Nyílt kizsákmányolás van folyamatban. A személyt csak akkor tartják valamire (rendszerint útálják), ha milliárdos. Mivel a média miatt nem hazudhatnak a hatalomtartók, így a maguk mocskának teljességében láthatjuk őket az egész világon. Ha jól belegondolunk, nem érdemelik meg még azt sem, hogy rájuk gondoljunk, nem hogy még vitázzunk is róluk. Munkahelyek? Valahol - sokhelyen - szalag mellet, éjjelnappali üzletekben, éjjelnappali őrökként, kiszolgálókként, hajbókolókként, nehéz fizikai munkásokként, seggnyaló, kényelmetlen irodásokként KELL leélni azt az életüket, amelyet nyomtatott betűkkel is leírták, hogy nem ér semmit. A holnapról, holnaputánról gondolkodni? Jobb inkább nem! Elveszett a CÉL. Mert, ha lenne CÉL, akkor a még fontosabb HARC A CÉLÉRT is lenne. És itt már semmi nem számít. A külföld is megtapasztalható. Ott is csak a mának élnek. Kell lennie mégis a fiatalokban olyan gondolat, hogy az élet élni akar. Egy fiatal reményének letaposása a legnagyobb gonosztett.
OmegaMale
2013. szeptember 19. 09:06
"A felmérés szerint tízből kilenc fiatalnak megfelel szülei értékrendje." Kár. A szüleid azért szoptak, hogy Te kiugorhass, hogy Neked jobb életed legyen. Azért, hogy ITT legyen jobb életed. Nem azért, hogy itthon árufeltöltőként Ausztriába vágyódj mosogatni. Vagy azért, hogy az itthon szerzett dipolomádat külföldön váltsd aprópénzre. Abban az időben a szüleid hozzáállása korszerű volt. Ma már nem az.
perszekutor
2013. szeptember 19. 07:07
==Passzívak a magyar fiatalok== Amíg így marad, addig örülhetnek tyúkszaros életüknek a pártok hazug, tolvaj, hazaáruló vezetői és az ő seggnyalóik. Isten irgalmazzon Magyarország népének.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!