Láng Zsolt: Fejlesztésre is gondolhatnak már az önkormányzatok

2013. augusztus 03. 16:17

Adósságaiktól megszabadulva most már fejlesztésekre is gondolhatnak a magyar önkormányzatok, így az adósságrendezés kormányzati programja sikeresnek ítélhető – mondta az Országgyűlés önkormányzati és területfejlesztési bizottságának fideszes elnöke szombaton Hollókőn, sajtótájékoztatón.

2013. augusztus 03. 16:17

Láng Zsolt hangsúlyozta: 2010-re a magyar önkormányzatok nagy része már csak a napi túlélésre gondolhatott a felhalmozott, összesen 1300 milliárd forintnyi tartozás miatt. Az eladósodást a korábbi két kormányzati ciklus politikája okozta, 2010-re már az önkormányzati rendszer működőképességét is veszélyeztette, ezért volt szükség a kormányzati közbelépésre – mutatott rá, hozzátéve, a segítség összege meghaladja a 700 milliárd forintot, a kamatokat is figyelembe véve az ezermilliárdot. Láng Zsolt kifejtette: az ötezernél kevesebb lakosú települések tartozása elérte a 74 milliárd forintot, egy településre átlagosan 40 millió jutott. Az új pénzügyi háttérnek és szabályozásnak köszönhetően hasonló helyzet a jövőben nem állhat elő – mondta.

Becsó Zsolt (Fidesz), a Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke igazi mentőövnek nevezte a kormányzati adósságátvállalást, hiszen – mint mondta – a megye 135 települése közül 101 adósodott el. Ezek közül 91-en ötezernél kevesebben élnek. Nógrád megyének a konszolidáció során 7 milliárd 398 millió forint jutott.

Szabó Csaba (Fidesz-KDNP), Hollókő polgármestere kifejtette, hogy a község 29 millió forintos tartozását rendezték az adósságátvállalással. Ezt megelőzően kötelezettségeik mellett már csak a napi kiadásokra és a rezsiköltségre futotta. Az említett 29 millió forintból 19 millió egy régi PHARE-hitel törlesztését jelentette, további tízmillió pedig folyószámlahitel volt, amelyből a működés költségeit fedezték.

Megjegyezte: korábban féltek volna fejlesztésekbe kezdeni, de most két sikeres pályázatuk is megvalósulhat: az egyik célja a világörökségi ófalu felújítása, a másiké egy magyar-szlovák együttműködés részeként a környék természeti értékeinek védelme és megismertetése. Szabó Csaba az MTI kérdésére elmondta, hogy a nem egészen 400 lakosú község önkormányzata további pályázatok beadását is tervezi. A hollókői vár fejlesztésének második üteme, illetve a tájvédelmi körzethez tartozó tájképi jelentőségű szőlőparcellák megóvása szerepel a tervek között.

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gregorius
2013. augusztus 03. 21:47
Ha januártól csak non-profit cégek, jellemzően önkormányzatiak, végezhetik a hulladékszállítást, akkor arra is be kell spájzolni.
hümmögő
2013. augusztus 03. 18:21
Hollókőn még nem volt baloldali polgármester! Eladósítottátok és most büszkék vagytok rá? Bravó! Mert Magyarország mutyiban jobban teljesít! Hm!
Ald0 Raine hadnagy
2013. augusztus 03. 18:05
"Láng Zsolt: Fejlesztésre is gondolhatnak már az önkormányzatok" Azt a lángosképű jóanyádat....eladósítod a kerületed/városod afideszes haverjaiddal, aztán kifizetteted másokkal, majd még ezután van képed pofázni.
OrangeOrder
2013. augusztus 03. 16:49
Igen-igen, de akkor tessék szépen a fonódót is csinálni odahaza!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!