Kósa: Nem élhetünk olyan eszközökkel, mint a végtörlesztés esetében

2013. augusztus 22. 21:26

Kötelező érvényű, a devizahiteleket véglegesen kivezető, a bankrendszer stabilitását nem veszélyeztető megoldást tart szükségesnek a Fidesz ügyvezető alelnöke. Kósa Lajos egy csütörtök esti tévéműsorban azt is hozzátette: rendkívül kockázatos lenne olyan eszközökkel élni, amelyeket a végtörlesztés vagy az árfolyamgát esetében alkalmaztak.

2013. augusztus 22. 21:26

Olyan megoldásra van szükség, amely kötelező érvényű, hacsak valaki nem jelenti ki határozottan, hogy ebben nem kíván részt venni – fogalmazott Kósa Lajos a Hír TV „Magyarország élőben” című műsorában. Úgy vélte, amíg vannak devizahitel-szerződések, a Magyar Nemzeti Bank keze meg van kötve az árfolyam-politikát illetően, addig „nem lehet normális árfolyam-politikát csinálni”.

Rámutatott arra is: nemcsak a lakossági hitelek problémájára kíván végleges megoldást találni a kormány, hanem az önkormányzati hitelek kérdésére is. Így a Magyar Bankszövetségnek a pénteki egyeztetésre erre a problémára is javaslatot kell készítenie.

Hozzátette azt is: a végső megoldást a bankszövetség, a kormány és a frakció javaslatainak közelítésével kell megtalálni. Ennek során nem lehet a magyar pénzügyi közvetítő rendszer, benne a bankrendszer stabil működését kockáztatni. Nem lehet olyan eszközökkel élni – vagy rendkívül kockázatos –, amelyeket a végtörlesztés vagy az árfolyamgát esetében alkalmaztak.

A politikus a devizahitelekkel kapcsolatos augusztus 20-ai tüntetésről szólva azt mondta: ez már a politikai kampány része volt, hiszen olyan szervezetek tüntettek, amelyek maguk is indulnak a választásokon.

A napnál is világosabb, hogy hibás termékről van szó” – jelentette ki a devizahitelekről, és életszerűtlennek, rossz megközelítésnek tartotta az árfolyamkockázat beépítését a lakossági hitelekbe. „A Gyurcsány–Bajnai-kormány nagy bűne, hogy a problémát elengedte, a nyakunkra hozta ezt a csapdát” – jelentette ki Kósa Lajos.

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ouroboros
2013. augusztus 24. 00:53
Akkor éljetek olyan eszközökkel, mint a nyugdíjpénztárak fölszámolásakor. Sic itur ad astra.
Nemzeti Mutyikos
2013. augusztus 23. 12:46
mr 20% mindenhez ert.
Berecskereki
2013. augusztus 23. 11:53
Márpedig Kósa Lajosnak szerintem igaza van. Aki egy kicsit is ért a pénzügyekhez és megnézi a MNB honlapját az tudja, hogy az egyik legfontosabb feladat a forint stabilitásának a biztosítása. Tehát nem a gyengítése, vagy erősítése. Ezt az irányadó kamat változtatásával és a pénzpiacon megjelenve tudja befolyásolni. A forint stabilitását viszont hosszú távon is veszélyezteti a nagyfokú deviza hitelállomány. Ezért kell csökkenteni a lehetőségekhez a legnagyobb mértékben a deviza adósságot. Az egyik legsúlyosabb teher a lakossági lakásépítés devizaalapú hitel, ezért legelőször ezt kell felszámolni. Az elmúlt időszakokban mindenkinek lehetősége volt rendezésre. Visszafizetésre, vagy forint hitelre történő átváltása. Ez azonban csak kb. harmadrészt oldotta meg a problémákat és megoldásra vár a többi. A „nem lehet normális árfolyam-politikát csinálni” pedig azt jelenti az olvasatomban, hogy nem lehet a forintot stabilizálni, mert magas költségkihatásai vannak. Másként fogalmazva Kósa Lajos kijelentése nem a forint gyengítésére utal. Ezt még alátámasztja az is, hogy „Kötelező érvényű, a devizahiteleket véglegesen kivezető, a bankrendszer stabilitását nem veszélyeztető megoldást tart szükségesnek” Hölgyeim, uraim tessék visszamenni az iskolába és újra átvenni a logikus, komplex értelmezésről tanultakat.
trabantkombi
2013. augusztus 23. 11:26
A napnál is világosabb, hogy a nemzeti kormányunkat és a kedves baltás dagit csak addig érdekelte a devizahiteles ügy, amíg maguknak és havarjaiknak elintézték a végtörlesztést! Ezen kerestek pár tízmilliót és részükről megoldva a probléma! kósa20% az egyik legnagyobb gyökér a magyar politikában, és mellesleg egy köztörvényes bűnöző! Agyarország jobban teljesít!!!! 2014!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!