Az ombudsman szerint nem jó a nemzetiségi választás szabályozása

2013. augusztus 07. 11:26

Az alapvető jogok biztosa törvénymódosítást javasol annak érdekében, hogy a népszámlálási adatoktól függetlenül is kitűzhető legyen a nemzetiségi önkormányzati választás jövőre azokon a településeken, ahol az ott élő nemzetiségi közösség létszáma, illetve a lakosságon belüli aránya indokolja a helyi szintű képviseletet.

2013. augusztus 07. 11:26

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatala közleményében emlékeztetett arra, hogy a nemzetiségi törvény csak akkor teszi lehetővé a választás kitűzését, ha a 2011-es népszámlálás során a település lakói közül legalább 30 ember az adott nemzetiséghez tartozónak vallotta magát. Utalt arra, a törvényalkotó azért kötötte meghatározott létszámhoz a választás kitűzését, mert az elmúlt években számos településen annak ellenére jöhetett létre nemzetiségi önkormányzat, hogy ott nem is volt jelen az adott közösség.

Arra hívta fel ugyanakkor a figyelmet, hogy az önbevalláson alapuló népszámlálási adatok nem tükrözik vissza pontosan a nemzetiségek valós létszámát. Jelezte: a népszámlálás idején még nem volt ismert, hogy ezeket az adatokat választási célokra is fel fogják használni. Szabó Máté ombudsman azt közölte, módosítási javaslata összhangban áll a Velencei Bizottság 2012-ben kialakított véleményével, amely szerint a népszámlálás adatai mellett célszerű lenne tudományos kutatási adatokat is felhasználni a nemzetiséghez tartozók létszámának meghatározásához.

Az ombudsman szerint a 2014-től hatályba lépő új törvényi szabályozás nem zárja ki a visszaélés lehetőségét a nemzetiségi önkormányzati választásokon. A népszámlálási adatok figyelembevétele pedig egyes településeken azt eredményezi, hogy a nemzetiségi közösségek nem alakíthatnak helyi szintű önkormányzatot. Tájékoztatása szerint számos fővárosi kerületben, több nagyvárosban és egyes községekben a népszámlálási adatok szerint viszonylag nagy létszámú nemzetiségi közösség él, miközben ennek tényszerűségét maguk az érintett nemzetiségek országos önkormányzatai is megkérdőjelezik. Így fennáll a veszélye annak, hogy továbbra is megalakulhatnak „álnemzetiségi” önkormányzatok – mutatott rá.

Kitért arra is, több olyan településen pedig, ahol a valós nemzetiségi közösség igényelné saját önkormányzatának létrehozását, erre azért nem lesz lehetőség, mert a népszámlálás során nem vallották meg elegendő számban a nemzetiségi identitásukat.

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
oslovma.hu
2014. február 03. 09:51
Bojkottáljuk a nemzetiségi parlamenti képviselők választását! http://oslovma.nolblog.hu/archives/2014/02/03/Bojkottttt/
kuwiq
2013. augusztus 07. 13:00
"a népszámlálási adatoktól függetlenül is kitűzhető legyen a nemzetiségi önkormányzati választás jövőre azokon a településeken, ahol az ott élő nemzetiségi közösség létszáma, illetve a lakosságon belüli aránya indokolja a helyi szintű képviseletet" És kedves mester, hogy állapítja meg a lakosságon belüli arányt, ha nem számolja meg őket? Ránézésre? Hasraütésre? Ez az ember zsibbasztóan hülye, és ráadásul kártékony is.
buckafej
2013. augusztus 07. 12:03
A mi falunkban német, szlovák, ukrán, cigány önkormányzat volt/van. Ebből csak a cigány valós, mondjuk ők lenyúlják az összes pénzt. A másik háron kitaláció, nem beszélik az adott nyelvet, származásuk se az. De kapnak állami normatívát, tiszteletdíjat, eszközöket. Kurva nagy lenyúlás ez az egész! Személyes tapasztalat. Inkább adnák pályázati alapon, de ez így lenyúlás.
Felebarát
2013. augusztus 07. 11:52
Jelezte: a népszámlálás idején még nem volt ismert, hogy ezeket az adatokat választási célokra is fel fogják használni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!