A Rongyos Gárdára emlékezett a Jobbik

2013. augusztus 28. 21:41

Az 1921-es nyugat-magyarországi felkelésre emlékezve tartott koszorúzást a Jobbik az egykori Rongyos Gárda tagja, Vámossy Tibor síremlékénél szerdán Budapesten. Novák Előd az ellenzéki párt alelnöke a rendezvényen arról beszélt, hogy pártja nem adja fel a küzdelmét a Rongyos Gárdához és a pozsonyi csatához hasonló „elfeledett dicső múltbéli események” emlékének helyreállítása érdekében.

2013. augusztus 28. 21:41

A körülbelül száz érdeklődő között voltak az Új Magyar Gárda, a Magyar Nemzeti Gárda és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) tagjai is. Az eseményen Novák Előd mellett felszólalt Botlik József történész, Ferenczi Gábor, a Jobbik országgyűlési képviselője, Hegedűs Loránt református lelkipásztor és Spaller Erika, a HVIM soproni elnöke is.

Hegedűs Loránt szerint a Rongyos Gárda példája megmutatta, hogy reményvesztett helyzetben is kötelező reménykedni és cselekedni, és ahogy ma is: „minden vonalon vállalni kell az ellenállást”. Novák Előd szerint a Rongyos Gárdához hasonlóan a mai gárdisták is átélhetik „a társadalmilag megbecsült, de államilag üldözött létet”.

Ferenczi Gábor arról beszélt, hogy bár a Rongyos Gárda működése kényszerítette ki azt a népszavazást 1921 decemberére, amelyen „Sopron elnyerte a leghűségesebb város címet”, a mai történelemkönyvek mégsem tesznek említést a „nyugat-magyarországi hősökről”. Az 1919 áprilisában alakult, Prónay Pál és Héjjas Iván vezette Rongyos Gárda elnevezésű fegyveres csoport egyebek között vissza akarta szerezni a trianoni békeszerződés miatt elvesztett területek egy részét. A nyugat-magyarországi felkelés 1921. augusztus 28-ától október 13-áig tartott a mai Burgenland és Magyarország nyugati területén. 

Előzménye az volt, hogy a trianoni békeszerződésekben Ausztriának ítélték Nyugat-Magyarországot, beleértve Sopront és környékét is. Magyarországon felkelőcsoportok szerveződtek, amelyek felvették a harcot a bevonuló osztrák csendőrökkel. A felkelés után sikerült elérni, hogy Sopron és környéke népszavazás útján dönthessen hovatartozásáról.

 

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2013. augusztus 29. 01:47
De nem csak Sopront kellett volna megtartani, hanem egész nyugat-Magyarországot. Nem csak a Rongyos Gárdának kellett volna harcolnia, hanem az országnak, a hadseregnek is. Annak sem örülünk, hogy a románok megkapták Erdélyt és kelet-Magyarországot, de a legelképesztőbb, hogy a háború kirobbantója vesztes Ausztria is kapott magyar területeket. Törökország nem fogadta el az antant békéjét, harcolt, s ma Törökország sokkal nagyobb, mint amekkorának az antant szánta a világháború után. Nem siránkozni kellett volna, kellene Trianonon, hanem tenni, küzdeni, ha kell harcolni ellene. Ahogyan a hős Rongyos Gárda is tette. Ha az ausztriaiak maguk dönthettek volna sorsukról a háború után, akkor Burgenland Magyarországon maradt volna, Voralberg Svájchoz szeretett volna csatlakozni, az összes többi rész pedig Németországhoz. Ausztria az antant kreálmánya.
Reeves
2013. augusztus 29. 01:28
Hiszek egy Istenben Hiszek egy hazában Hiszek egy Isteni örök Igazságban Hiszek Magyarország feltámadásában
pikkpakk
2013. augusztus 29. 00:37
Szeretem amikor Károlyit hibáztatják mindenért... Csak 2 kérdésem lenne ..... 1. Ki a faszom robbantotta ki az I. Világháborút ? Segítség: Hát nem Károlyi... 2. Sokak által nagyra becsült H.mikibá mifassszomat tett közben ? Segítség : Ült a popóján és itta a kedvenc konyakját...addig addig ücsörgött míg a román bocskorosok Budapestet is megszállták... ui: ja és a hadba lépő országok közül nekünk volt a legkisebb költségvetésű hadseregünk... de gondolom erről is Károlyi tehet..
Eisenberger Benjámin
2013. augusztus 29. 00:06
Nem, májkrém! Ahogy beszivárogtatok a monarchia idején főleg Galíciából, egyre kevesebb lett a lehetőségük az őslakosoknak. Olyanok voltatok, mint a piócák! Százerek emigráltak a tengeren túlra a 10-es években, mert a betolakodók elvették előlük a jövőt! És nemcsak a gazdaságba, már a politikába is bepofánkodtatok. Ez vezetett 19-hez, 44-hez. Bizony, meg lettetek ritkítva kissé. ÉS MOST MILYENEK VAGYTOK??? Nézzetek már magatokba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!