Sikeres a munkahelyvédelmi akcióterv Varga szerint

2013. július 11. 07:50

A nemzetgazdasági miniszter szerint az év elején életbe lépett munkahelyvédelmi akcióterv eredményei a várakozásoknak megfelelően alakultak: eddig 720 ezer munkavállaló foglalkoztatását könnyítette meg, s a munkáltatók költségei a program révén összesen 45 milliárd forinttal csökkentek.

2013. július 11. 07:50

Varga Mihály az MTI-nek adott interjúban elmondta: bizakodásra ad okot, hogy a kedvezményezett munkavállalók száma folyamatosan növekszik, júniusban mintegy 9 ezerrel több fő foglalkoztatását könnyítette meg a munkahelyvédelmi akcióterv.

A Nemzetgazdasági Minisztérium rendelkezésére álló júniusi, öthavi bevallást lefedő adatai szerint a legnagyobb kedvezményértéket az 55 év feletti foglalkoztatott munkavállaló utáni adókedvezményeket után kapták a munkáltatók, összesen 22,99 milliárd forintot. Ebben a kategóriában átlagosan 348,2 ezer dolgozó esetében vették igénybe havonta a járulékkedvezményt.

A szakképzettséget nem igénylő munkakörben foglalkoztatottak után 11,99 milliárd forintnyi támogatást igényeltek, 196,7 ezer fős átlagos havi igénybevétel mellett. A 25 éven aluli munkavállalók esetében 6,18 milliárd forintnyi (95,3 ezres átlagos igénybevétel), a kismamák után 2,44 milliárd forintnyi (22,8 ezres átlagos igénybevétel), a pályakezdő fiatalok esetében 894 millió forint (8,1 ezres átlagos igénybevétel), a tartósan álláskeresők esetében pedig 475 millió forint (4,4 ezer fős átlagos igénybevétel havonta) támogatást igényeltek a programban résztvevők.

Varga Mihály kiemelte: a munkahelyvédelmi akcióterv jelentős szerepet tölt be a munkahelymegtartásban. „Válság idején nagyon fontosnak tartjuk, hogy ne szűnjenek meg munkahelyek. Ha ezek mellé új munkahelyek is megszületnek, akkor 2013 mindenképp pozitív év lesz a munkaerőpiacon” – fogalmazott.

Orbán Viktor miniszterelnök 2012 júliusában hirdette meg a kormány munkahelyvédelmi akciótervét, amelynek célja a munkahelyek megőrzése és új munkahelyek teremtése az élő munkára rakódó terhek mérséklése révén. A tízpontos program keretében kiemelt munkavállalói csoportok esetében csökken a szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás.

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
realista
2013. július 11. 13:13
A kormány sikeresen megvédte saját munkahelyét.
honphibu
2013. július 11. 11:45
Ilyen sikeres ez az ország és ez a nép utoljára Rákosi alatt volt. Ez a siker hosszútávon is fenntartható, amennyiben már általános iskola alsó tagozatban beszüntetik a számtan oktatást (pontosabban el sem kezdik). A teljesség igénye nélül, a siker ismérvei: - nőnek a nyugdíjak, nőnek a fizetések, mindezek csökkenő adók mellett (azaz csökkenő állami bevétel mellett) - csökken a rezsi is, ennek a kettőnek következtében több pénz marad az emberek zsebében. - a bankok a tranzakciós adókat, a távközlési cégek a különadóikat nem hárítják át az ügyfeleikre, mert a parlamentben erre többen is ígéretet tettek a kormánypárti politikusok közül. - a bankbetétekre kivetett újabb 6%-os adó (egészségügyi hozzájárulás) következtében növekednek a bankbetétek kamatai, mert ezt a 6%-ot a bankok fizetik meg, nem a bankbetétesek, sőt, a bankok bónuszként még +2-3%-kal ajándékozzák meg az embreket. - csökken az infláció, zongorahúr készletet, nyeles fésűt, X-as BMW-t olcsóbban lehet venni, mint 3 éve. Sőt, a lakások ára is egyre csökken! Ezen a fronton is kijelenthetjük, hogy több pénz marad a háztartásoknál. - csökken az államadósság, mert a csökkenő bevételekből egyre többet tudunk visszafizetni. Összefoglalva: miközben az állam bevételei folyamatosan csökkennek, hiszen csökkennek az adók, emellett sokkal többet tud visszaosztani, az emberek boldogságára fordítani, vagy az elmúlt 8 év felhalmozott adósságából visszafizetni. Emellett tadionok és szökőkutak épülnek, a nyugdíjak folyamatosan emelkednek, a pedagógusok fizetése 34%-kal nő, sőt, még arra is futja, hogy külföldi diákoknak kiemelt ösztöndíjat fizessünk, ha nálunk tanulnak egyetemen, külföldi orvosoknak 3x-os bért garantáljunk, ha nálunk gyógyítanak, nem hazájukban. Ezt más nem tudja utánunk csinálni, sehol a világon, mert mindenki a több ezer éves, ezért ideje múlt, begyöpösödött matematika szabályai szerint oszt és szoroz, kivéve nálunk, ahol elsősorban a közszolgálati médiának és a politikusoknak hiszünk. Ezért tudunk sikeresek lenni, ezért leszünk Európa éllovasai nagyon hamar. Illetve már azok is vagyunk, csak ezt a belső ellenség és Európa képtelen beismerni. De mi tudjuk!
pedroamigo
2013. július 11. 11:13
Csontváz Miska, csak szólok, hogy 1 milla új munkahelyet hazudtatok nem a régi megtartását. Ja, nem közmunkát...
kukagyerek
2013. július 11. 10:32
Ezek, sikert sikerre halmoznak! :)))))) Valószínű, hogy ezért vesztették el a szavazóik, több mint felét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!