Kedden döntenek Strasbourgban a Magyar Gárdáról

2013. július 08. 17:52

Kedden dönt a strasbourgi emberi jogi bíróság a Magyar Gárda betiltásának jogszerűségéről – írja az Index. A gárdát 2009-ben oszlatták fel, miután a magyar bíróságok szerint a gárdisták sértették a cigányok jogait és félelmet keltettek bennük. A gárda szerint viszont csak véleményt nyilvánítottak.

2013. július 08. 17:52

Az Index arról ír: kedden dönt a strasbourgi emberi jogi bíróság a Magyar Gárda betiltásának jogszerűségéről. A magyar bíróságok korábban úgy ítélték meg, hogy aa gárdisták sértették a cigányok jogait, félelmet keltettek bennük; miközben a gárda szerint csak véleményt nyilvánítottak. A gárdások úgy érveltek, a rendezvényeik egyetlen alkalommal sem váltak erőszakossá, a félelemérzet pedig nem elég indok a betiltásra.

Vona Gábor, az egyesület volt elnöke strasbourgi beadványa szerint az egyesület és a jogilag nem is létező mozgalom elkülönül egymástól: Magyarországon mozgalom nem is jegyezhető be, csak egyesület, alapítvány és párt. Mivel a mozgalom a jog szerint nem is létezik, ezért azt be sem lehet tiltani.

Az Index felidézi: a magyar bíróság szerint a gárda rendezvényei, a katonás hangulat, a parancs szavak félelmet keltettek a környéken élő cigányokban. A strasbourgi emberi jogi bíróság kedden tíz óra körül hozza nyilvánosságra döntését.

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
picur3ka
2013. július 09. 01:08
Mitol vannak az ciganyoknak jogai egyaltalan?
3M..
2013. július 08. 20:57
Ha a Magyar Gárdát feloszlatnák, olyan mintha a Magyar népet próbálnák feloszlatni. Lehetetlen küldetés! Csupa, lélekben Magyar alkotja. El a kezekkel tőlük! Szebb Jövőt!
hátakkor
2013. július 08. 19:37
"félelmet keltettek bennük" akinek vaj van a fején, hadd szarjon be! a cocialista szellem vasútján..
magnamater
2013. július 08. 19:02
Miféle cigányjogot sértett a Gárda? Kuncze megmondta, joguk van a megélhetési bűnözéshez,s ez a foglalkozás természetszerűen erőszakossággal jár - hogy merte e jogot a Gárda akadályozni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!