Budapest Pride: megérkezett a menet az Olimpia parkba

2013. július 06. 19:29

Kevéssel szombat délután hat óra előtt különösebb incidens nélkül érkezett meg a 18. Budapest Pride leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer fesztivál keretében szervezett felvonulás menete a fővárosi Olimpia parkba. A résztvevőket gyakorlatilag egész úton ellentüntetők követték a kordon túloldalán.

2013. július 06. 19:29
A szervezők az Olimpia parkban bejelentették, hogy becsléseik szerint mintegy 10 ezren vettek részt a felvonuláson, amelynek kiemelt témája felhívni a figyelmet a magunkért és egymásért való kiállás fontosságára. 
 
A menetet öt lufikkal feldíszített kamion vezette. A zenére vonuló résztvevők egy része az indulást követően egy több tízméteres hosszúságú szivárványszínű zászlót tartott a magasba, mások színes lufikat vittek. 
 
A Jobbik és az Új Magyar Gárda szombat délutáni Erzsébet téri rendezvényét követően 50-60 gárdista átöltözött fekete ruhába és felvonulás útvonalát lezáró kordonokhoz vonult. A kordon túloldalán a rendőrök sorfala mögé rendőrségi kisbuszok álltak, újabb sorfalat állítva. A tömegben felbukkant két kipát viselő férfi, akiket többen szidalmazni kezdtek, amiért „provokálják a tömeget”, majd egy tucat feketeruhás utánuk indult a Károly körút irányába, de a két férfit körülvette szintén egy tucat rendőr, így az ellentüntetők visszatértek a kordonhoz.
 
A Budapest Pride útvonalát a rendőrség biztosította, a környéket mindkét oldalon egy-egy utcányi mélységben kordonokkal zárták le. A menetet szinte végig követő ellentüntetők először a Vörösmarty utcánál tűntek fel nagyobb számban, ahol egy „Magyarország nem toleráns, el lehet innen menni deviánsok” feliratú transzparenst emeltek fel, miközben azt kiabálták, hogy „mocskos buzik”.
 
Az Oktogonhoz érve a felvonulás részvevői szivárványszínű lufikat engedtek a magasba. Itt még több ellentüntető „a hálószoba titkai nem tartoznak a nyilvánosságra” feliratú transzparenssel és sértő megjegyzéseket skandálva fogadta őket. 
 
Az ellentüntetők a Bank utcánál ismét szidalmazták a menet résztvevőit, majd továbbhaladtak, több rendőr követte őket. Mivel az ellentüntetők a lezárt Kossuth téren nem tudtak átmenni, ezért visszafordultak és a Szabadság téren át kisétáltak a Bajcsy Zsilinszky útra, ahol a rendőri sorfal akadályozta őket, így a Nyugati tér irányába mentek tovább. 
 
A pride résztvevői a provokálásokra nevetve és integetéssel válaszoltak. A szervezők az ellentüntetők akciójára reagálva, hangosbeszélőn köszönték meg a rendőrségnek, hogy biztosítják a területet, amivel lehetővé teszik a nyugodt ünneplést.
 
Az Andrássy úti kávéházak teraszairól és a házak ablakaiból többen is mosolyogva integettek a vonulók felé. Többen táncoltak a kamionokról sugárzott zenére.
 
Az Olimpia parkban, ahol több civil szervezet is sátrakat állított fel, a tervek szerint pikniket tartanak, illetve itt hangzanak el a felszólalások is. A felvonulásról érkező tömeg megtöltötte az Olimpia parkot.
 
Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítói több politikust is láttak a rendezvényen. A tömegben vonult például Simon Gábor, az MSZP alelnöke; Török Zsolt, az MSZP szóvivője; Józsa István MSZP-s képviselő; Ungár Klára, a Szabad Emberek Magyarországért Liberális Párt (SZEMA) alapítója; Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért (PM) társelnöke; Somfai Ágnes, a PM fővárosi politikusa. A Demokratikus Koalíció (DK) sajtósa, az MTI-nek azt mondta: a rendezvényen Bauer Tamás, Niedermüller Péter és Molnár Csaba alelnökök képviselik a pártot.

Összesen 239 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Papuska
2013. július 07. 13:57
Ez egy fontos esemény, erről meg kell emlékezni... Bezzeg arról, hogy pontosan 70 esztendeje 1944. július 6-án a Koszorús Ferenc vezette magyar reguláris honvédezred tűzharcban akadályozta meg a budapesti zsidóság több százezer magyar honfitársunk deportálását, és ezzel megmentették nagy többségük életét. Kerek évfordulója van ennek a hősi tettnek, ami inkább jellemzi a magyarságot, mint a részeg viceházmesterek Dunaparti gyalázatos barbársága. Több százezer ember életéről volt szó! A magyar médiában véletlenül egy elvétve becsempészett sor sem említette ezt az eseményt! Nem volt fontos? Miért nem? Csak a magyarságot leértékelő, becsmérlő történésekről kell beszámolni, illetve a homokosok parádéjáról? Ez az igazi hír? Koszorús Ferenc a Budapesti Új Köztemetőben nyugszik. Nem, hogy egy koszorú, vagy a "világ igazai" kitüntetés, de néhány a sírjára tett kavics sem emlékszik meg róla! Ma többek között neki köszönheti a pesti zsidóság, hogy egyáltalán létezik! Kedves Zsidó honfitársaim! Ez nem kettős mérce?
puszika
2013. július 07. 11:33
Az mti által közölt politikusok,egész vonulás alatt hányingerről panaszkodtak. Elviseljük!! Mondták, kell a szavazat. Hazaérkezésük után, mellékheyiségbe rohantak.
ballada
2013. július 07. 11:24
Utánuk hány konténer kotont takarítottak össze:)))
atila68
2013. július 07. 11:21
8000 résztvevő. Hiába diktatúra ez a javából!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!