Béremelésért is tüntettek pedagógusnapon

2013. június 02. 18:53

Néhány százan tüntetettek Budapesten nyolc szervezet képviseletében a közoktatás és a felsőoktatás átalakítása ellen. A demonstrálók szeptemberi pedagógus-béremelést és a pedagógusi kar létrehozásának megakadályozását követelték. Hoffmann Rózsa szerint a tüntetők követelései illuzórikusak, és inkább politikaiak, mint szakmaiak.

2013. június 02. 18:53

Pedagógusnap alkalmából dobpergés közepette vonultak át néhány százan a fővárosban a Lánchíd pesti hídfőjétől az Emberi Erőforrás Minisztérium Szalay utcai épületéig, hogy a kormány oktatáspolitikája ellen tiltakozzanak. A demonstrációt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), a Hallgatói Hálózat, a Hálózat a Tanszabadságért, a Humán Platform, a Középiskolai Hálózat, a Liga Szakszervezetek, az Oktatói Hálózat és a Szülői Hálózat szervezte.

A felvonulók néhány nemzeti színű és európai uniós zászlókat vittek. Molinójukon egyebek mellett a „Ha az iskola nem működik, semmi sem működik”, valamint „Oktatói Hálózat” felirat olvasható, tábláikon pedig többek között a „Vigyázz, önálló vélemény!”, a „Mert cinkosok közt vétkes, aki néma”, illetve az „A szó veszélyes fegyver, és van, aki fegyvertelen” feliratok olvashatók. A PDSZ sárga láthatósági mellényeket osztott ki a résztvevők között, amelyek hátuljára az „Építsd a jövőt, költs az oktatásra most!” szlogent nyomtatták.

A minisztérium épülete előtt tartott beszédekben a pedagógus életpálya-modellben szereplő béremelés szeptemberi bevezetését, Balog Zoltán emberi erőforrások miniszterének személyes garanciavállalását, valamint a pedagógus kar létrehozásának megakadályozását követelték a felszólalók. Az erről szóló petíciót a tüntetés végén átadták a szaktárca képviselőjének.

Mendrey László, a PDSZ elnöke elmondta: a petícióban rögzítették, hogy a nemzeti köznevelési törvény által kijelölt irány rossz. Ennek értelmében felhívják a minisztert, vesse latba befolyását, kezdeményezzen jogszabály-módosítást, hogy az európai értéknek számító szubszidiaritás elve a közoktatás minden szintjén érvényesüljön. Tegyen meg mindent, hogy a közoktatásból a fiatalok valóban hasznosítható tudással lépjenek ki, és a pedagógusok lelkiismereti és szólásszabadságát veszélyeztető pedagógus kar létrehozásának megakadályozásáért – sorolta követeléseiket a szakszervezeti vezető a Szalay utcában. 

Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár újságírói kérdésre politikai indíttatásúnak nevezte a pedagógus- és civil szervezetek vasárnapi tüntetését egy sajtótájékoztatón Zircen vasárnap délután. Az államtitkár megjegyezte: a tüntetés igen csekély részvétel mellett zajlott le, de törvényes volt. Mint mondta, a követeléseik teljesen illuzórikusak és nem annyira szakmaiak, mint inkább politikaiak. Hozzátette: „ezt mutatja az is, hogy a legkisebb szakszervezet mellé társul odaszegődött hálózatok együttesét nem bejegyzett szervezetek alkotják, amelyekről nem lehet tudni, hogy kiket képviselnek, hogy milyen felhatalmazásuk van. E laza szerveződések antidemokratikusnak kiáltják ki a mostani kormányzatot, amely szabályos, jogszerű választások után nyerte el a kétharmados többségét, a maguk maroknyi kisebbségének akaratát akarják rákényszeríteni a társadalomra.”

Összesen 131 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
puszika
2013. június 03. 12:15
T. Menderey Úr! ma már tudjuk,hogy a tegnapi tütetésen résztvevők fele sem volt pedagógus.A többség ballibant szipatizánsokból állt.A nagy igyekezet ellenére,Ön eladta kilóra azon a tagjait,akik reménykedtek érdekvédelmükben. Innen már nincs visszaút T Elnök Úr.A politika megszállta az Ön szervezetét,megszabadulni tőlük már nen tud/vagy nem is akar/.Függetlenek már soha nem lesznek!!!
slomovicz
2013. június 03. 11:36
Unatkozva olvasom , a vörös náci netkommandó tagjainak zsigeri gyűlölettel teli fröcsögéseit. Abban a hamis illúzióban élnek, hogy a beteges , hisztérikus beírásaik eredménye hogy "megint mi jövünk Oszi!" Nem. Ez a későkádári vörös náci bagázs már soha többé nem jut vissza a hatalomba. Alapvető változások kellenek egy tényleges szociáldemokrata irányba a baloldalon- ahhoz, hogy ezek valamikor politikai tényezők legyenek. Talán rájön lassan, a polgári oldal, hogy csak a német hatóságok - háború utáni módszere teszi rendbe a magyar közéletet. A németek és a megszálló hatóságok, minden német polgárral, 1945 után- kitöltettek egy tíz oldalas kérdőívet, az 1945- előtti élete kapcsán. Aki részt vett a náci rendszer fenntartásában, nem vehetett többé részt, a német közéletben , nem tölthetett be semmiféle pozíciót a gazdaságban. Körülbelül öt évbe telt amikor végleg megtisztították a társadalmat a náciktól. Ez az egyetlen hatásos módszer a magyar vörös nácik ellen. Meg kell találni a módját itt is, ha mi nyugati életszínvonalon akarunk élni. Ez a rossz hír. A jó- hogy minden itt írogató vörös nácinak pontosan ismerjük a nevét, körülményeit. A tényre már azért is szükség van, mert néhányan még terrorcselekmények elkövetésétől sem félnek amit ez a beírásaikból kiderült. Ma , még - más fontosabb gazdasági dolgok is vannak mint a gyűlölettől fröcsögő, vörös nácikkal foglalkozni- de nem felejtjük el- ki az aki- potenciális terrorista. Csak bátran írogassatok, adjátok ki magatokat. :-)
liberálzöld.
2013. június 03. 08:36
Kell ennél világosabb oktatáspolirika? "Béremelésért tüntettek a pedagógusok". "Hoffmann Rózsa szerint a tüntetők követelései illuzórikusak".
Soma
2013. június 03. 07:52
Milyen szép is lenne, ha az ember csak úgy tüntikézhetne, amikor kedve tartja, ráadásul még a bérét is megemelnék! Mi a bajuk a pedagógusoknak? Először is: Ahol a szülő nem segít rá a tanításra, ott a jó képességű gyerek is elvész. Nohát, kérem: Ennek okai vannak! Mégpedig: Vagy a tananyag zagyva, vagy a tanár gyagya, vagy a gyerek gyenge képességű, vagy mást kellene tanítani, vagy másképpen kellene tanítani. Ha ennél a felvetésnél maradnak, akkor nagyon gyorsan jönnek a józan kérdések. A leglényegesebb: Miben áll a hivatástudat, miért nem tudják maradéktalanul teljesíteni, mi az, ami nem pénzkérdés, de a hallgatók szempontjából létkérdés? Ilyenekkel kell bombázni a mindenkori kormányt, javítani az Önök munkakörülményeit, és az Önökkel szembeni elvárásokat. Ha mindez sikeresen végbemegy, teljesen mindegy, ki lesz kormányon, az egész társadalom Önök mellett fog állni, áldozatos, magas színvonalú munkájukért magas színvonalú bért fognak követelni Önöknek -elsősorban a szülők-. Addig, amíg a francos vezetőik /talán Gallóné a kivétel/ az Önök helyzetét csupán azzal javítanák, hogy Zorbánozzanak egy kicsit, vagy Bajnaizzanak, teljesen mindegy, addig Önöknek nem lesz társadalmi elismertségük. A tanár nem lehet rékakinga színvonalú aggyal felszerelve, mert abból csak ellenszenv fog kitermelődni, miközben Önök között a többség hivatástudattal rendelkezik és megérdemelné, hogy őket is meghallgassák, éppen Önök, tisztelt tüntikézők!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!