Szájer József: Ideológiai vitába csöppentünk

2013. május 11. 15:42

A magyarok maguk akarják saját sorsukat irányítani, ezért készült az alaptörvény is – hangsúlyozta Szájer József szombaton Lakiteleken.

2013. május 11. 15:42

Mi magyarok komolyan vettük, hogy saját sorsunkat magunk akarjuk irányítani, és helyre akarjuk hozni az elmúlt húsz évben elkövetett hibákat” – mondta az Európai Néppárt képviselőcsoportjának alelnöke a Lakiteleki Népfőiskola keleti nyitás kollégiumának hallgatói előtt, „Nemzetpolitika az Európai Parlamentben” címmel tartott előadásában.

Az alaptörvény abból a kiindulásból született, ha helyre akarjuk hozni a hibákat, akkor az alapoknál kell kezdeni – tette hozzá. Az EP-képviselő emlékeztetett arra, hogy az elvi kérdéseknél Magyarország rögtön beleütközött az „univerzalista ideológiába”, mely mára uralkodóvá vált az Európai Parlamenten belül. Szájer József szerint egyre inkább csak a gazdaság határozza meg az együttműködés alapjait, „eltűntek a bennünket összetartó elemek”.

Ennek előzménye volt a politikus szerint, hogy teret nyertek az 1968-as párizsi diáklázadáskor hangoztatott ideológiák, melyek keresztényellenességet, a hagyományos társadalom szükségtelenségét, az ember énközpontúságát hirdették, ahol az embereknek csak jogaik vannak, az államnak pedig csak kötelességei. Ez a fajta gondolati irány lassan átvette a hatalmat Európában. Az univerzalista ideológia számára elfogadhatatlan, hogy a magyar alaptörvénybe belekerült a keresztény gyökerekre utalás – mondta. Emlékeztetett arra, hogy az európai alkotmányba nem került bele a keresztény-zsidó gyökerekre történő utalás, annak ellenére, hogy az Európai Unió megszületéséhez vezető első lépéseket kereszténydemokrata politikusok tették meg. Magyarország nem illik bele abba az univerzalista ideológiába, ami uralja a mai Európai Unió parlamentjét, ezért valójában „nem rólunk szól ez a történet”, hanem egy ideológiai vita középpontjába kerültünk – fogalmazott Szájer József.

A fideszes politikus szerint létezik a kettős mérce, „ahol nem az számít, hogy ki mit csinál”. Emlékeztetett arra, hogy az Európai Parlament legutóbbi vitájában lényegében egy „bírósági eljárás folyt”, ahol nem adták meg azt a lehetőséget, hogy megfelelő módon megvédje Magyarország álláspontját, mert csak másfél perc felszólalási időt kapott. Szájer József hozzátette: a legelemibb európai elveket durván megsértik, valójában ideológiai szembenállásról szól a Magyarországgal szembeni eljárás.

Bába Iván, a Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára „Nemzet és politika, nemzetpolitika” címen tartott eladást. Hangsúlyozta: a jelenlegi kormány a nemzetet létező, jövőbe tekintő közösségnek tekinti, amit erősíteni szeretne, vissza akarja szerezni az állam szuverenitását. Fontos elem a nemzet határokon átnyúló egyesítése, mely nemcsak érzelmi, hanem „közjogi értelemben történő újraegyesítést” jelent azáltal, hogy állampolgárságot kaphatnak a határokon kívül élő magyarok.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Yuing
2013. május 12. 06:45
Józsikám, te egy idióta vagy !
tigrincs
2013. május 11. 22:58
"""A magyarok maguk akarják saját sorsukat irányítani, ezért készült az alaptörvény is – hangsúlyozta Szájer József"""" Jozefina! Te írtad az ipodon Brüsszel-Budapest járaton. Büszke vagy rá?
BőröndÖdön
2013. május 11. 22:48
Józsika,hol divat még az egypárti alkotmány?Gerinctelen,szarházi vagy!
puszika
2013. május 11. 19:36
Lefogadom az előző kommentelők egyike sem olvasta az új alkotmányt!Csak az imamalmot forgatják,de veszettül.Nem mások mint a brüsszeliek!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!