Bizottság: Kikerülhetünk a túlzottdeficit-eljárásból. De.

2013. május 03. 12:35

Olli Rehn szerint van esély arra, hogy Magyarország kikerüljön a túlzottdeficit-eljárás alól, de ehhez még további intézkedésekre van szükség.

2013. május 03. 12:35

Olli Rehn pénzügyi biztos pénteken bejelentette: Romániát, Lettországot és Litvániát még az idén áron biztosan kiveszik a túlzottdeficit-eljárás alól. Magyarország és Olaszország kapcsán feltételes módban beszélt.

A túlzottdeficit-eljárásból való kikerüléshez az szükséges, hogy a kormány további intézkedéseket tegyen, hogy a hiány a három százalékos küszöbérték alatt maradjon – fogalmazott az Európai Bizottság gazdasági és monetáris ügyekért felelős alelnöke a brüsszeli testület úgynevezett tavaszi gazdasági előrejelzését ismertetve.

Olli Rehn rámutatott, hogy 2012-ben Magyarország sikeresen szorította le az államháztartás hiányát a stabilitási és növekedési paktumban meghatározott három százalékos határérték alá, ám az előrejelzés szerint a hiány jövőre ismét némileg meghaladja majd az uniós küszöbértéket. A kormány azonban új intézkedésekkel biztosíthatja, hogy a deficit a bruttó hazai termék (GDP) három százaléka alatt maradjon – mondta a finn politikus.

Az Index arról ír: a tavaszi előrejelzés alapján a Bizottság május 29-én tesz ajánlást a túlzottdeficit-eljárásról, ezután az Európai Unió pénzügyminiszteri tanácsa június 22-én dönthet arról, hogy Magyarország kikerül-e az eljárás alól.

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kuwiq
2013. május 03. 15:42
Már elnézést, de nem az a szabály, hogy az eljárás alól kikerül, aki három egymást követő évben egymás után tartja a 3%-os hiánycélt? Az elvtársi becsléseket meg hagyjuk, mert azok eddig még egyszer sem jöttek be.
tarackos
2013. május 03. 15:18
Részemről nem gond ha rajtamarad a zubbony a grazi betegen. Már Feriékre is rátehették volna de jobb későn, mint soha. Nem ők tehetnek arról, hogy ilyen szociopatákat választanak meg magyarok...
pityesz74
2013. május 03. 14:57
Oli-Oli más világ volt amikor kurcsányék összes maszlagjára félrefordítottátok a fejeteket mi? Pedig milyen érdekes hogy még egy jóslatotok sem jött be soha ennek a kormánynak a regnálása alatt! Most sem fog! Ezeket a ganékat már a váltság kezdetén el kellett volna távolítani pozíciójukból, mert ezek nem szakemberek, csak simán egyszerű kiégett párt politikusok!
gubenc
2013. május 03. 14:50
Nem kell annyira izgulni. Egyelőre csak arról van szó, hogy az unió és mi másképp lájtuk az adatokat. Mondjuk Júliusban már jobban látszik, hogy kinek van igaza. Jelenleg semmiféle intézkedésre nincs kötelezettség. Vargának igaza van abban, hogy most még korai lépni, csak akkor szorítsunk, ha kell. Ha esetleg nem alakulnának jól a dolgok, a második félévben jöhet néhány nemmegszorítás és úgy is rendben lesz a hiánycél.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!