A választójogból kizárás szabályán módosítana a Fidesz

2013. május 31. 16:53

A Nemzeti Választási Iroda és civil szervezetek észrevételei alapján módosít a Fidesz a választójogból való kizárás szabályozásán: eszerint a bíróság a kizárásról nem, csak annak megszüntetéséről, vagyis a választójog biztosításáról hozhatna soron kívüli ítéletet – közölte Gulyás Gergely pénteken az MTI-vel.

2013. május 31. 16:53

A választási eljárási törvény parlament előtt fekvő módosítása szerint nemcsak a gondnokság alá helyezéskor vagy annak felülvizsgálatakor lehetne kizárni valakit a választójogból a belátási képesség hiánya, illetve korlátozottsága miatt, hanem attól függetlenül is. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy e javaslat elfogadása alapot teremthetne ahhoz, hogy bármely állampolgár választójogát elvegyék akkor is, ha nem áll gondnokság alatt.

Az ügyben Gulyás Gergely, a Fidesz szakpolitikusa pénteken közleményt juttatott el az MTI-hez, jelezve, a Fidesz egyetért a megfogalmazottakkal, ezért változtat az indítványon. A kormánypárti politikus fontos jogállami garanciának nevezte, hogy a választójogból kizárásról csak bíróság jogerős ítélete rendelkezhessen, amit a benyújtott javaslat is egyértelművé tesz.

Egyetért ugyanakkor azzal a kritikával, amely szerint a bíróság a belátási képességének hiánya, illetve korlátozottsága miatt sem zárhat ki senkit a választójog gyakorlásából, ha nem rendeli el, illetve tartja fenn a gondnokság alá helyezést. Vagyis a választójogból kizárás csak a gondnokság alá helyezéssel kapcsolatos rendes eljárás keretei között – azaz a gondnokság alá helyezéskor, illetve annak felülvizsgálatakor – történhet meg.

Ennek egyértelműsítése érdekében Gulyás Gergely zárószavazás előtti módosító indítványt nyújt be, amely lehetővé teszi azt is, hogy a gondnokság alatt álló, a választójog gyakorlásából kizártak választójogának megállapítása iránti bírósági eljárások soron kívül folyhassanak le.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2013. június 01. 09:50
Aki nem a fideszre szavaz,azt ki kell zárni,oszt jónapot!!
kálmi
2013. május 31. 22:30
Nyilvánvaló, hogy orvosi szakvélemény alapján történik annak megállapítása, hogy valaki nem beszámítható, vagy belátási képesség híjján van. Nagyon ésszerű a fidesz javaslat.
tango47
2013. május 31. 18:24
Ahogy elnézem az ország népének mentális állapotát, kb 60%-ot kellene gondnokság alá helyezni (és akkor azt hiszem optimista vagyok).
kjkj945
2013. május 31. 18:08
De ha mindenki kizárnak akkor marad minden a régiben!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!