A PM szerint az NFA eltüntetheti a földpályázatos visszaélések nyomait

2013. május 25. 15:51

Szabó Rebeka kifejtette: az új kormányrendelet értelmében a pályázatokat a jövőben csak egy példányban kell benyújtani az alapkezelőhöz, közjegyzőnél már nem kell azokat letétbe helyezni. A korábbi pályázatok letétbe helyezett beadványait megsemmisítik, az alapkezelő pedig minden vesztes pályázatot visszaküld a gazdálkodónak, vagyis nem őrzi meg őket.

2013. május 25. 15:51

A Párbeszéd Magyarországért szerint a Nemzeti Földalapkezelő (NFA) „egyértelműen el akarja tüntetni a földbérletekkel kapcsolatos visszaélések nyomait”. Szabó Rebeka országgyűlési képviselő szerint ezt bizonyítja az NFA földbérletpályázatainak kezelését módosító kormányrendelet, amelyet pénteken tettek közzé, és szombattól hatályos. 

A politikus szombati, budapesti sajtótájékoztatóján kifejtette: a pályázatokat a jövőben csak egy példányban kell benyújtani az alapkezelőhöz, közjegyzőnél már nem kell azokat letétbe helyezni. A korábbi pályázatok letétbe helyezett beadványait megsemmisítik, az alapkezelő pedig minden vesztes pályázatot visszaküld a gazdálkodónak, vagyis nem őrzi meg őket. Szabó Rebeka szerint ennek katasztrofális következménye lesz a földpályázatok ellenőrizhetőségére nézve, hiszen a pályázatok összehasonlíthatatlanná válnak.

Mint mondta, sok visszaélésgyanús ügyre derült fény a nyertes és vesztes beadványok összevetésével. „Kijelenthető, hogy a szemünk láttára zajlik a Fideszhez köthető földbotrányok bizonyítékainak megsemmisítése” – mondta, hozzátéve: a jövőben is egy kis érdekcsoport érdekei és politikai alkuk fogják meghatározni, kihez kerüljenek az állami földek.    

Emlékeztetett arra: már megkezdődött annak a 200 ezer hektárnyi, zömében nemzeti parkok területén lévő földnek a pályáztatása, amelyek elbírálásánál – egy miniszteri utasítás értelmében – a szubjektíven adható pontok arányát 20-ról 40 százalékra emelték. Eközben arról továbbra sincs szó, hogy akár a nyertesek, akár a vesztesek értékelését, pontozását nyilvánosságra hoznák – kifogásolta a politikus. Közölte azt is: az Együtt 2014-PM arra kéri a vesztes pályázataikat visszakapó gazdákat, hogy a dokumentumokat a későbbi jogorvoslat lehetőségéért helyezzék ügyvédi letétbe, vagy küldjék el a választási szövetségnek.

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Potymog
2013. május 26. 17:03
"A korábbi pályázatok letétbe helyezett beadványait megsemmisítik" Inkább be kéne adni a központi könyvtárba, hogy bárki szabadon olvasgathassa, és ne mondhassák, hogy nem átlátható a döntéshozás
kitiltott
2013. május 25. 19:42
Mi az a PM?
Justicia
2013. május 25. 18:40
http://www.minimumplusz.hu/2013/05/25/megint-orbanon-rohognek-a-nemetek/
sellafield1957
2013. május 25. 18:09
ok rohadó narancsról lemossák a penészt, dehát ugye ettől még rohad tovább a vesztes gazdák se felejtik el ki nyert és ki veszített , csak összesíteni kell egy honlapon pl ,(szép ellenzéki feladat) és akkor mindeki számára nyilvánvaló
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!