Mark Palmert méltatta levélben Orbán

2013. április 10. 19:33

Mark Palmernek, az Egyesült Államok egykori budapesti nagykövetének élete összefonódott a magyar nemzet történetével, és Magyarország hálával tartozik neki bátorságáért és előrelátásáért – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök a januárban elhunyt diplomata özvegyének írt levelében,

2013. április 10. 19:33

Palmer a magyarországi rendszerváltás idején, 1986 és 1990 között volt budapesti nagykövet, és személyesen is részt vett rendszerellenes demonstrációkban. 2009-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje kitüntetésben részesült. A demokrácia elősegítésére irányuló erőfeszítéseiért több kormány és emberi jogi szervezet is kitüntette. „Mark aktív résztvevője volt azoknak a forradalmi éveknek, amelyekben demokratikus rendszerünk kialakult a diktatúra után. A szabadság iránti erős elkötelezettségével, az eseményekhez való aktív hozzáállásával a döntő pillanatokban, és azzal, hogy szorosan együttműködött az ellenzéki erőkkel, messze többet tett hivatalos feladatainál. Mark egyike volt azoknak, akik felismerték a változás lehetőségét a térségben”  írta a miniszterelnök.

Idézte Palmer azon kijelentését, amelyet 1989-ben mondott a Time magazinnak adott egyik interjújában: „Európa II. világháború utáni kettéosztása óta a Nyugatnak most van a legnagyobb lehetősége a térség befolyásolására.” Mark a megfelelő ember volt a megfelelő helyen és időben  szögezte le Orbán Viktor. Az egykori nagykövetnek óriási szerepe volt abban, hogy George H.W. Bush első amerikai elnökként 1989 júliusában Budapestre látogatott, és az a látogatás volt budapesti diplomáciai szolgálatának fénypontja. A kormányfő felidézte, Palmer akkor lehetőséget teremtett arra, hogy ő mint a Fidesz képviselője találkozzon Bush elnökkel és beszélgessen vele a magyarok szabadságért, önrendelkezésért és demokráciáért folytatott küzdelméről.

„Mi, az akkori magyarországi antikommunista ellenzék tagjai úgy emlékezünk rá, mint rendíthetetlen barátra, aki mellénk állt a nehéz időkben. Szembenézett mind a kommunista hatalommal, mind azzal a sok emberrel Nyugaton, aki nem osztotta az ő elképzelését a vasfüggöny nélküli Európáról, aki óvatosabb módon a status quót részesítette előnyben. Ma már tudjuk, hogy Marknak igaza volt, és mi itt Magyarországon hálásak vagyunk bátorságáért és előrelátásáért”  írta Orbán Viktor.

A közelgő budapesti nagykövetváltásra utalva hozzátette: „Reméljük, hogy a gondviselés hozzájárul az amerikai és a magyar nép barátságának megerősítéséhez, és az amerikai nemzetnek egy hasonlóan nagy fiát küldi hozzánk.”

A levelet Szapáry György washingtoni magyar nagykövet olvasta fel a Palmer tiszteletére rendezett emlékünnepségen szerdán az amerikai fővárosban.

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Arma Gedeon
2013. április 11. 09:47
Mellesleg a Jobbik is méltathatná az elhunyt érdemeit, ugyanis a pártot a hirtelen felépjtett népszerűsége hátán a parlamentbe besegítő M. Krisztina is e körökből érkezett, és itt beleszövődik a korai Fidesz is a sztoriba, az egykori nagykövet OV-pátyolgatásán túl is: http://hu.wikipedia.org/wiki/TV3 "A TV3-at működtető Budapesti Kommunikációs Rt-t a 90-es évek elejének "médiaháborúja" idején, 1993-ban, a fővárosi közgyűlés SzDSz és Fidesz frakciója kezdeményezésére alapította Budapest Önkormányzata. Az első, kísérleti adásra 1993 decemberében került sor. Az 1994-es választásokat követően a korábbi ellenzék elveszítette érdeklődését a csatorna iránt, a társaság vezetői azonban (Iványi György elnök, Feuer András az Rt. vezérigazgatója, a csatorna főszerkesztője és társaik, akikhez később Andrew Sarlós kanadai üzletember is csatlakozott) megvásárolták az Rt. 50%-át, felemelték tőkéjét és előkészítették a rendszeres adást. Az állandó sugárzást a TV3 1994 őszén, már magántársaságként kezdte meg. Az adást műholdon keresztül vették a kábeltársaságok, a budapesti AM-Mikro rendszeren is fogható volt és ezzel a magyarországi háztartások közel 60%-át érte el. Az első országos terjesztésű kereskedelmi csatornának tekinthető. Hétköznapokon 12-14, hétvégenként 18 órányi változatos műsorával szinte minden kábelszolgáltató kínálatának része volt. Megszűnése [szerkesztés] A csatornát működtető társaságot 1997-ben megvásárolta a CME, a Lauder csoport és Mark Palmer korábbi budapesti amerikai nagykövet cége, amely az 1996-os médiatörvény alapján kiírt pályázaton nem nyert földi sugárzású frekvenciát. A csatorna főszerkesztését ezt követően Baló György, hírműsorainak szerkesztését Hardy Mihály vette át. "
Arma Gedeon
2013. április 11. 08:54
Palmer is Laudernek dolgozott, a Zsidó Világkongresszus elnökének, aki valahol OV felső kapcsolata is, meg az OV által körülrajongott George Pataki tulajdonosa szőröstül-bőröstül. OV nemsokára megy a főnöknek kezet csókolni a judapesti kongresszuson, tehát most méltatnia kellett a néhai vazallustársat a csapatban.
marko11
2013. április 10. 23:28
"Mark aktív résztvevője volt azoknak a "forradalmi" éveknek..." Igen, ezt eddig is sejtettük!
ciseaux
2013. április 10. 21:46
Orbán, vagy bárki más az ő jelenlegi pozíciójában, akár ellenfél, akár barát halálának esetén csak diplomatikusan és köhelyekben fogalmazhat. Meghalt Margaret Thatcher is. Ő volt minden, Iron Lady, vaskezű boszorkány, TINA - There Is No Alternative - "bontsuk le a vasfüggönyt", akit a saját pártja puccsolt meg. Megmentette Nagy Britanniát, az IMF-el, a City vitt mindent, az akkori EU majd belerokkant, és háborúba ment Argentínával is. Nekünk csak rosszat tett a burdózer-liberalizmusukkal. Talán az ő temetésére nem megy el az Áder?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!