Fidesz: A konvergenciaprogram miatt megszűnhetne a túlzottdeficit-eljárás

2013. április 16. 14:15

A Fidesz bízik abban, hogy az ország teljesítményének és a konvergenciaprogramban foglalt vállalásoknak köszönhetően megszűnik a Magyarországgal szembeni európai uniós túlzottdeficit-eljárás.

2013. április 16. 14:15

Puskás Imre országgyűlési képviselő keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: remélik, hogy az unió kizárólag a tényekre és az ország teljesítményére alapozza majd a döntését, ebben az esetben ugyanis meg kell szüntetnie a Magyarországgal szembeni eljárást, az ország pedig felállhat arról a szégyenpadról, amelyre 2004-ben, uniós csatlakozásakor került. Hangsúlyozta: a szocialista kormányok folyamatosan – csaknem 85 százalékra – növelték az államadósságot, és egyszer sem tudták az elvárt 3 százalék alatt tartani a deficitet, sőt annak szintje átlagosan 6 százalék körül volt, miközben a gazdasági növekedés nem érte el az uniós átlagot.

Ezzel szemben az Orbán-kormány csökkentette az államadósságot – folytatta Puskás Imre, megjegyezve: az adósság az idei év végére 78, 2016-ra pedig 73 százalékra csökken majd a tervek szerint. Kiemelte, hogy az államháztartási hiány 2011 óta 3 százalék alatt van, idén és jövőre is 2,7 százalék lesz. A fideszes politikus hangsúlyozta: a konvergenciajelentés alapján nincs szükség további intézkedésekre ahhoz, hogy a hiánycél teljesüljön. Szerinte ez cáfolja azokat, akik az év eleje óta a költségvetés bizonytalanságáról, megszorítások szükségességéről beszélnek. Puskás Imre azt is mondta, a túlzottdeficit-eljárás megszüntetése annak a visszaigazolása lenne, hogy Magyarország 2010 óta jó költségvetési és eredményes gazdaságpolitikát folytat, és tartósan ezen a pályán maradhat.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden jelentette be, hogy a kormány elküldte az Európai Bizottságnak az idei, aktualizált konvergenciajelentését. A kabinet azzal számol, hogy a GDP idén 0,7 százalékkal nő, míg jövőre 1,9 százalékos lesz a növekedés. A kormány számításai szerint idén és jövőre is 2,7 százalékos lesz a GDP-arányos államháztartási hiány.
 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2013. április 16. 21:29
Szerintem akkor kell megszólalni,ha valami megtörtént.Addig értelme semmi.
bunko_jobbos
2013. április 16. 19:44
OK, hogy a Fidesz bízik benne, én is, de a szívem mélyén úgy érzem, hogy ezek a szarháziak nem fogják feloldani. Pont azért, hogy ezzel revolverezhessenek. Szerintem reménykednek még a 14-as választásokig, aztán miután megint a Fidesz nyer, lógó orral elkullognak. Majd 14-ben megszüntetik. Üzenem nekik: NYASGEM.
hazug politikusok
2013. április 16. 16:36
2004-ben a túlzott deficit eljárás a hazaáruló fideszesek feljelentése miatt kezdődött el Magyarország ellen, de mivel az unió lassan működik 2013-ig elhúzódott amivel magukat is szopatták és persze az országot.
toportyántiszteletes.
2013. április 16. 15:09
Viktort meghabonyozza simicska ha nem így lesz.Az Unió ma már csak röhög unortodoxián,leszarja mit köhög a nyilaskisgömböcökkel zsaroló narancsbolha.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!