Balog Ádám: A jegybank átláthatóan működik

2013. április 03. 10:59

Olvasói levélben reagált a The Wall Street Journalban Kopits György múlt heti állításaira Balog Ádám, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke.

2013. április 03. 10:59

A magyar központi bankot átlátható módon irányítják – reagált Balog Ádám, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke Kopits György múlt heti véleménycikkére, az alelnök írását a The Wall Street Journal (WSJ) című amerikai üzleti-politikai napilap európai kiadásának szerdai száma a szerkesztőséghez intézett levelek rovatában közölte.

A WSJ múlt csütörtöki számában Kopits, a Költségvetési Tanács volt elnöke bírálta a magyar alaptörvény módosítását és a gazdaságpolitikát. Matolcsy György MNB-elnöki kinevezését annak a lankadatlan küzdelemnek a betetőzéseként értékelte, amelyet szerinte Orbán Viktor folytat a fékek és ellensúlyok kiiktatása érdekében. Kopits szerint a jegybank – valamint a Köztársasági Elnöki Hivatal, az Állami Számvevőszék, a Költségvetési Tanács és a Gazdasági Versenyhivatal – élén olyan fideszhű emberek vannak, akik alig, vagy egyáltalán nem rendelkeznek releváns szakmai ismeretekkel.

Az MNB-alelnök a WSJ szerkesztőségéhez intézett levelében leszögezi: Kopits állításaival ellentétben a Magyar Nemzeti Bank működése törvényes és átlátható, Matolcsy György elnöklete alatt a lényegében egyszemélyes irányítást szélesebb alapokon nyugvó rendszerrel váltották fel. Ezen átalakulás során a központi bank állományában négy százalékosnál kisebb arányú volt a személycsere, „ami azt jelenti, hogy lényegében ugyanazok dolgoznak a magyar központi banknál, mint korábban” – hangsúlyozta Balog Ádám. Az alelnök szerint az MNB tekintélyére és szakmaiságára nézve nem a vezetés átalakítása jelent veszélyt, hanem sokkal inkább „az olyan bírálat – mint például Kopits úré –, amelyet nem támasztanak alá a tények”.

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tarackos
2013. április 03. 14:58
Ez is érdekes sztori, a WSJ nem hozta le Balog elvtárs teljes levelét mert a 3/4-ben Kopitsot köpködi, személyeskedik. A jóerkölcs elengedhetetlen kellékei...
tatka46
2013. április 03. 14:08
Na az ilyen szöveg hallatán Orbán vigyorogva mondja ugye, hogy megcsináltam, a spanom elvégzi amit mondok neki.
Shom_Ford_All
2013. április 03. 12:51
De minek kell kényszeresen reagálni? Ez olyan, mint a hírtévés rajzfilm.
Mirrmurr
2013. április 03. 12:32
Balog Ádám, ne hazudj! Ebben a faisztahortistarákosista diktatúrában a MNB csak a törpecigányzsidószőlőbányász Orbán Viktor meghosszabbított mankója lehet! Le a világszabadsággal!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!