MSZP: Rossz üzletet kötünk az E.ON megvásárlásával

2013. március 04. 13:53

Túlárazott, rossz üzletnek tartja a német E.ON magyarországi gázüzletágának megvásárlását az MSZP. A szocialisták szerint a kormány alkalmatlanságát bizonyítja, hogy az üzlet miatt már másodszor kell módosítani az idei költségvetést.

2013. március 04. 13:53

Az MSZP szerint a kormány alkalmatlanságát bizonyítja, hogy az E.ON magyarországi gázüzletágának megvásárlása miatt már másodszor kell módosítani az idei költségvetést. Józsa István frakcióvezető-helyettes sajtótájékoztatóján felidézte, hogy a parlament Németh Lászlóné fejlesztési miniszter javaslatára három héttel ezelőtt már módosította a büdzsét az E.ON földgázipari érdekeltségeinek megvétele miatt, hétfő este azonban újra ilyen tárgyú előterjesztést tárgyal a Ház. Hozzátette: ennek oka, hogy az előző indítványban a kormány nem tudta pontosan megnevezni az eladót, és változik a kezességvállalás mértéke, illetve módja is. Szerinte ez az előterjesztő alkalmatlanságát bizonyítja, amiért egy magáncégnél már leváltották volna.

A szocialista politikus megismételte: rossz üzletnek tartják az E.ON gázüzletágának megvásárlását. Mint mondta, a kormány egy veszteséges gázkereskedő céget vásárol meg szükségtelenül drágán, az értékbecslésben szereplő árnál jóval többért, ám ettől nem lesz olcsóbb a gáz, a tranzakció pedig veszélyezteti az országgal szembeni túlzottdeficit-eljárás megszüntetését. Kifogásolta azt is, hogy az újabb költségvetés-módosítás nem rendezi a büdzsével kapcsolatos, az elektronikus útdíjból és a pénztárgépek összekapcsolásából tervezett bevétel elmaradása miatt adódó problémákat.

Kitért arra is, hogy az MSZP olyan módosító javaslatot nyújtott be, amely kötelezné a kormányt, hogy adjon tájékoztatást az E.ON-vásárlással kapcsolatos kezességvállalás mértékéről és annak költségvetési hatásairól. Józsa István elmondta: ha az MSZP kormányra jut, megvizsgálja az üzletet, amelyért szerinte a miniszterelnököt és a fejlesztési minisztert is felelősség terheli, ezért „számolniuk kell a következményekkel”. Ugyanis – jegyezte meg – a gázüzletág megvásárlásának költségéből megduplázhatnák a gyógyszerkasszát, ingyenessé tehetnék a felsőoktatást vagy 600 ezer társasházi lakást korszerűsíthetnének.
 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hátakkor
2013. március 04. 19:40
A legrosszabb üzleteket mégis az msz(m)p-vel kötöttük eddig..
Next adósság
2013. március 04. 18:22
Rossz üzletet kötöttünk az MSZP megszavazásával. Hümm!
ouchy
2013. március 04. 16:46
1. Az eladásból az akkori jómadaraknak volt hasznuk. 2. Ne fenyegess! 3. Nem a visszavásárlásokat kellene kivizsgálni, hanem az eladásokat!
Wendriner
2013. március 04. 15:10
Talán el sem kellett volna adni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!