Kedvezőbb lehet az adósok számára a Nemzeti Eszközkezelő

2013. március 25. 14:49

Egyhangúlag támogatta a Nemzeti Eszközkezelővel (NET) kapcsolatos egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat tárgysorozatba vételét és általános vitára bocsátását hétfői ülésén az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottsága, s egy tartózkodással támogatta azt a képviselői önálló indítványt is, hogy április 1-jétől ne lépjen hatályba a fordított adózás az élősertés, félsertés és takarmányok értékesítésére vonatkozóan.

2013. március 25. 14:49

Az eszközkezelővel kapcsolatos módosító javaslatokat a nemzeti fejlesztési miniszter nyújtotta be a parlamentnek, elfogadása esetén a 2012-ben törlesztési nehézségekkel küzdő hiteladósok is bekerülhetnek a NET programba, egységesen 5 millió forinttal megemelik a programban érintett ingatlanok értékhatárát, és öt évre meghosszabbodik az ingatlan visszavásárlási lehetőségének időtartama is. Székács Péter, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) helyettes államtitkára a bizottsági ülésen elmondta: a módosításoknak kettős céljuk van, egyrészt kibővítik és az adósok számára kedvezőbbé teszik a konstrukciót, másrészt a tapasztalatok alapján olyan kisebb korrekciókat hajtanak végre, amelyek lehetővé teszik az eszközkezelő hatékonyabb működését.

Vágó Gábor (független) képviselő több mint elszomorítónak nevezte a programba eddig bevontak számát, s egyebek között azt firtatta, a módosításokkal várhatóan mekkorára sikerül tágítani a résztvevők körét, továbbá, hogy terveznek-e további kormányzati intézkedéseket a devizahitelesek érdekében. Z. Kárpát Dániel (Jobbik) többek között azt tudakolta, az önkormányzatok bevonásával milyen ingatlanállományra számít a kormány, és mekkora forrást lehet megmozgatni. Érdeklődött: fenntartják-e azt az állítást, hogy senkit nem lakoltattak ki, aki nem került be a NET-programba. Megjegyezte továbbá, hogy nem látni a banki aktivitás felpörgetésére szolgáló eszközöket.

A helyettes államtitkár a kérdésekre válaszolva kifejtette, hogy az eszközkezelő nemzetközi szinten is új konstrukció volt, s fokozatosan előrelépve lehet az ideális működést megvalósítani. Céljuk az, hogy az eszközkezelő tevékenysége minél szélesebb körre kiterjedjen, ugyanakkor figyelembe kell venni azt is, hogy van egy költségvetési korlát, ami a mozgásteret meghatározza. A NET tevékenysége eredményes volt, kilakoltatások nem következtek be – jelentette ki a helyettes államtitkár. Az eszközkezelő előremutató konstrukció azért is, mert a programban résztvevők bérlőként, banki tartozás nélkül tudják folytatni életüket, ami önmagában megteremti az újrakezdés lehetőségét. Ezt segíti az is, hogy kettőről öt évre növelik a visszavásárlási opció időtartamát – hangsúlyozta Székács Péter.

A helyettes államtitkár elmondta, hogy szeretnék elérni a helyiadó-mentességet a NET esetében. Az önkormányzatok részvétele a programban csak egy lehetőség, nincs szó arról, hogy feladatot kapnának, ilyen értelemben nincs is erre külön forrás. Az árfolyamgátról, illetve a hiteladósokat érintő egyéb ügyekről nincs információja – tette hozzá. A helyettes államtitkár arra számít, hogy a kilakoltatási moratórium lezárultával aktívabbak lesznek a bankok a NET-konstrukció alkalmazásában. Hangsúlyozta: az, hogy több mint 30 milliárd forintot terveztek az idei költségvetési törvényben erre a célra, ami elvileg akár tízezer ingatlan megvásárlását is lehetővé teszi, mutatja, hogy a kormányzat mindent megtesz a program sikere érdekében.

A bizottság egy tartózkodással támogatta Dióssi Csaba és Ékes József (Fidesz) képviselők önálló indítványának tárgysorozatba vételét és általános vitára bocsátását is. A képviselők azt javasolták, hogy 2013. április 1-jétől ne lépjen hatályba a fordított adózás az élősertés, félsertés és takarmányok értékesítésére vonatkozóan, mivel az Európai Bizottság elutasította Magyarország erre vonatkozó kérelmét. A javaslatot a kormány képviselője is támogatta. Ékes József elmondta, hogy a fordított áfa érintett termékkörre való bevezetése kapcsán 10 milliárd forintos áfabevétellel számoltak, ennek hiányában hagyományos ellenőrzési eszközökkel biztosítják majd, hogy az idei áfabevétel teljesüljön. Az ellenőrző albizottság elnökének egyhangúlag Z. Kárpát Dánielt (Jobbik) választotta a bizottság, amely azt is jóváhagyta, hogy Vágó Gábor független képviselő az albizottság tagja legyen.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!