Jobbik: A kormány ne halogassa az áfacsökkentést!

2013. március 05. 12:58

A Jobbik elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormány „jegeli” az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését, holott ez az intézkedés rengeteget segítene a legrászorultabb társadalmi rétegeken – jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján Apáti István.

2013. március 05. 12:58

A jobbikos politikus emlékeztetett arra, hogy pártja már tavaly novemberben az Országgyűlés elé terjesztette az alapvető élelmiszerek áfájának 5 százalékra való csökkentéséről szóló javaslatát, azonban akkor a kormánypárti többség tárgysorozatba sem vette a törvénymódosítást.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) államtitkára, Czerván György február végén beszélt arról, hogy a kormány a közeljövőben ismét napirendre tűzi az alapvető élelmiszerek áfamértékének csökkentéséről szóló előterjesztést, Orbán Viktor azonban a parlament hétfői ülésén egy kérdésre válaszolva azt mondta: a kormány nem keveri össze az adópolitikát a szociálpolitikával, a kabinet szerint ugyanis az a gazdaságpolitika, amely az adórendszeren keresztül akar szociálpolitikát folytatni, bukásra van ítélve. Egy esetleges áfacsökkentéssel kapcsolatban a miniszterelnök azt mondta, eddig nem találtak meggyőző érvet és megfelelő garanciát arra, hogy az áfa csökkentésével a fogyasztói árak is mérséklődjenek. Az eddigi tapasztalatokat vizsgálják, azonban egy ilyen döntés alapos előkészítést igényel – tette hozzá.

Apáti István kedden úgy fogalmazott: ha a saját hatalmának bebetonozásáról van szó, akkor a Fidesz, ha kell 24 óra alatt megtalálja az optimális megoldást, az áfacsökkentés mögül mégis „kihátrál”. Szerinte az esetleges áfacsökkentés költségeit meg lehet találni a költségvetésben, ez pusztán politikai akarat kérdése.
 

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2013. március 05. 15:28
Nem halogatja. Mindjárt meglesz! Ne felejtse a jobbik: a negatív csökkentés is csökkentés!
Felebarát
2013. március 05. 14:13
valamit az üzemannyaggal kéne kezdeni, mert azzal lehetne operálni, ha olcsóbb lenne, az mindenben megjelenik
toportyántiszteletes.2
2013. március 05. 13:40
Ráérnek jövőre is megcsinálni a 2 hetes memóriájú kolompkövetőknek,örülnek ha ezt az évet valahogy túlélik,sokba van simicska pénze,nehéz kikerülni a túlzottdeficit alól!
Korlátlan lehetetlenségek hazája
2013. március 05. 13:26
Ez Semjén szájából hallatszott, még 2009-ben: "Gyurcsány Ferenc korábban azt mondta: az áfa a szegények adója. Így van, igaza van! Azt is mondta, hogy áfacsökkentést fognak végrehajtani. Helyes lett volna! Ehhez képest érkezik az áfa-emelés. Ön (fordult Semjén Zsolt Gyurcsány felé) egy Szocialista Párt elnöke. Helyesnek tartja-e azt, hogy a luxuscikkek ugyanolyan áfa alá esnek, mint a létfenntartási cikkek? Hogy a kaviár, a helikopter, az uszoda, a jacht azonos áfakulcs alá esik, mint a tej, a kenyér, a szalonna és az étkezési zsír?" Na, ezek örömére 25%-ról felb@szták az áfát 27%-ra. Most 27% áfa alá esik a kaviár, a helikopter, meg az étkezési zsír is. :-) "Magyarország megújul!"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!