Állást foglaltak a Ház vitás kérdéseinek rendezéséről

2013. március 25. 13:41

Állásfoglalásokat fogadtak el az Országgyűlés vitás kérdéseinek rendezéséről. Az MSZP korábban azt kérte: érvénytelenítsék a mentelmi bizottság azon ülésének döntéseit, amelyen a fideszes Zsiga Marcell elleni vagyonnyilatkozati eljárást utasították el.

2013. március 25. 13:41

Az Országgyűlés vitás kérdéseinek rendezéséről fogadott el állásfoglalásokat hétfőn az alkotmányügyi bizottság annak nyomán, hogy az MSZP azt kérte: érvénytelenítsék a mentelmi bizottság azon ülésének döntéseit, amelyen a fideszes Zsiga Marcell elleni vagyonnyilatkozati eljárást utasították el. Az ügy előzménye, hogy Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője Kövér László házelnöktől levélben azt kérte: az Országgyűlés nyilvánítsa érvénytelennek a mentelmi bizottság február 25-i ülésén hozott döntéseket, a kormánypárti és ellenzéki képviselőcsoportokhoz tartozó bizottsági tagok közötti létszámarány egyenlőségének hiánya miatt. (Ezen az ülésen határoztak arról a kormánypárti tagok támogatásával, hogy nem rendelnek el vagyonnyilatkozati eljárást a fideszes Zsiga Marcellel szemben, aki ellen a Blikk kezdeményezett eljárást házvásárlása miatt.)

Az MSZP március 4-én rendkívüli házbizottsági ülést is kezdeményezett, ahol azonban nem alakult ki egyetértés a frakciók között. Mesterházy Attila erre hivatkozva kérte a parlament döntését, ugyanis az országgyűlési törvény kimondja, hogy a házbizottság egyezteti az Országgyűlés működésével kapcsolatos vitás kérdéseket, ha azonban nincs egyhangú döntés, akkor a Ház határoz. Kövér László házelnök ezért annak megállapítását kérte az alkotmányügyi bizottságtól, hogy a téma egyáltalán a házbizottság hatáskörébe tartozik-e. A házelnök jelezte azt is: még nem volt precedens arra, hogy a házbizottság egyhangú döntése hiányában az Országgyűlés határozzon egy vitás kérdésről.

Az alkotmányügyi bizottság hétfőn elfogadott eseti állásfoglalásában azt mondta ki, hogy az MSZP által felvetett kérdés nem a házbizottság hatáskörébe tartozik, hanem azt az országgyűlési törvény egy másik rendelkezése szabályozza. Ez azt mondja ki, hogy a házszabályi rendelkezések értelmezésével kapcsolatos vitás kérdésekben a házszabályi rendelkezésekért felelős bizottság - vagyis az alkotmányügyi - hozhat állásfoglalást, illetve ha a vitás kérdés plenáris vagy bizottsági ülésen merül fel, akkor az ülést vezető elnök, illetve a bizottsági elnök is dönthet. Ennek alapján egy általános érvényű állásfoglalást is elfogadtak, amely szerint a fenti esetekben a házbizottság nem illetékes, így arra sincs lehetőség, hogy az Országgyűlés határozzon ezekben a vitás kérdésekben.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
miloka
2013. március 25. 17:03
" a kormánypárti és ellenzéki képviselőcsoportokhoz tartozó bizottsági tagok közötti létszámarány egyenlőségének hiánya miatt" Talán hiányzott valaki az ellenzéki bizottsági tagok közül? Ha igen arról ki tehet?
toportyántiszteletes.2
2013. március 25. 17:00
Szájernak tartjátok a parlamentben zsigamarcellkát narancsmaffiózók?!Más oka épeszűen nem lehet!Csak a pénzt viszi ez az isten barma.
nyugalmazott tanár
2013. március 25. 15:03
A bizottságokban a paritáshoz képest magasan felülreprezentált az ellenzék. Ha egy ostoba felvetés nem arat sikert az illetékes bizottságban, akkor már oda a demokrácia? Ki kellene játszani a házszabályt? Ez marhaság!
székely
2013. március 25. 14:45
A bizottságok csak az ellenzék elmarasztalását, vagy a sikerprogandát hajlandók megtárgyalni oszt jó napot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!