Petíciót adtak át a tüntetők Szegeden

2013. február 11. 20:20

A helyi politikusoknak a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) érdekében történő fellépését sürgető petíciót adtak át a felsőoktatást érintő kormányzati lépések ellen tiltakozó oktatók, hallgatók és középiskolások hétfőn a csongrádi megyeszékhelyen, a megyei kormányhivatalban és a városházán.

2013. február 11. 20:20

A petíciót a tüntetőktől átvevő Solymos László (MSZP) szegedi alpolgármester emlékeztetett arra, hogy tavaly decemberben a közgyűlés tagjai – politikai oldaltól függetlenül – egyhangúlag támogatták a hallgatók által megfogalmazott követeléseket. Hozzáfűzte: bízik abban, hogy ha a parlamentben az SZTE-t érintő ügyben szavazásra kerül sor, akkor a szegedi kormánypárti képviselők voksukkal is kiállnak az intézmény mellett.

A városháza előtt demonstráción Kiss Attila, az Oktatói Hálózat egyik aktivistája mintegy kétszáz tanár, hallgató és középiskolás diák előtt azt mondta, hogy a régió legnagyobb munkaadója, az SZTE a működőképessége határára került. Az egyetemet érintő forráskivonás a várost és a régiót is sújtja - tette hozzá. A professzor hangsúlyozta: az egyetemi oktatókat aggodalommal tölti el, hogy az elmúlt időszakban a tudás, a szakmai hozzáértés szerepe leértékelődni látszik.

Károlyi Lóránt, a Középiskolás Hálózat tagja közölte, kénytelenek folytatni a tavaly elkezdett tiltakozó akciókat, hiszen a közoktatásban „teljes a zűrzavar”, a végzős gimnazisták néhány héttel a felsőoktatási jelentkezési határidő előtt bizonytalanságban élnek. A kormány tárgyalásokat kezdett ugyan, de „módszeresen átveri” partnereit - mondta a diák, és példaként a „röghöz kötés” alaptörvénybe foglalását említette.

A tüntetők „Szabad ország, szabad egyetem”, „Semmit rólunk, nélkülünk!” jelszavakat skandálva a belvároson keresztül a bölcsészettudományi karra vonultak, ahol a felsőoktatás jelenéről és jövőjéről fórumot tartanak. A szervezők az MTI kérdésére elmondták, a korábbi fórumoktól eltérően nem tervezik az éjszakát az egyetemi épületben tölteni.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pierre bayle
2013. február 11. 22:30
Jók voltunk, különösen Kiss Attila.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!