Módosítják a büdzsét

2013. február 12. 07:45

Az E.ON gázüzletágának megvásárlásával összefüggésben írhatja át az idei költségvetést az Országgyűlés keddi ülésén. A képviselők tárgyalni kezdhetik például az igazságügyben dolgozók nyugdíjazásával kapcsolatos előterjesztést, valamint az atomenergia helyzetéről szóló jelentést is.

2013. február 12. 07:45

A Ház ülése reggel 9 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, ezt követően szavazhatnak a 2013-as büdzsé módosításáról, amelyet a parlament hétfőn este, kivételes sürgős eljárással tárgyalt. A kormány javaslatában azt kezdeményezi, hogy az állam készfizető kezesként feleljen az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-nek az E.ON SE-vel kötött adásvételi szerződésből eredő, legfeljebb 875 millió eurónak megfelelő forintösszeg, plusz a készletek megvásárlása miatt legfeljebb 90 milliárd forint fizetési kötelezettsége teljesítéséért.

A nap további részében vitatják meg az igazságügyi alkalmazottak nyugdíjazásáról szóló előterjesztést. A kabinet ebben arra teszt javaslatot, hogy fokozatosan, tíz év alatt csökkenjen 70-ről 65 évre a bírák, az ügyészek és a közjegyzők nyugdíjkorhatára. Az indítvány általános vitája a délelőtti órákban kezdődhet, majd rövid halasztást követően utolsó napirendi pontként zárhatják le.

Eközben téma lesz még az önkormányzati törvény és a szellemi tulajdonra vonatkozó szabályok változtatása, továbbá az atomenergia 2009-2011 közötti hazai alkalmazásának biztonságáról szóló jelentés is.

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Viktus
2013. február 12. 10:19
Bár a kormány hivatalos adatai szerint csupán a piaci ár kétszereséért, 300 ezer forintért építi a házakat négyzetméterenként, a valós ár félmillió felett van. A telep kialakításának összköltsége ugyanis 2,3 milliárd forint, amelyből 50 darab 50 négyzetméteres, 20 darab 60, és 10 darab 70 négyzetméteres házat építenek. Ezek összterületével számolva jön ki, hogy a kormány valójában 522 ezer 727 forintért építi a házak négyzetméterét. A hivatalos és a valós ár közti különbség valószínűleg az útépítés, közművesítés, kertrendezés költsége: csupa olyan dolog, amire amúgy nem lenne szükség, ha a már létező, minden szükséges adottsággal ellátott, városi ingatlanokba költöztetnék a nehéz helyzetbe kerülő családokat. Már ha Orbán Viktor mindenáron ragaszkodik ahhoz, hogy az ország legkülönbözőbb szegleteiből éppen Ócsára költöztessék át az embereket, ne pedig a saját lakóhelyükön keressenek megoldást a problémáikra. Az állami költségeket pedig csak növelni fogja, hogy a telep Ócsától távol fekszik, így be kell indítani a tömegközlekedési rendszert is. http://index.hu/belfold/2013/02/12/megprobaltunk_hulyebbek_lenni_a_kormanynal/ Mondja v.ki, hogy ez nem egy gazdag ország ...
liberálzöld.
2013. február 12. 10:09
Kőfaragókat és sírköveseket keres a miniszterelnöki hivatal. Napra kell hozni Orbán kőtábláit!
bunko_jobbos
2013. február 12. 09:03
Komolyan elsírom magam a sok dogmatikus barmon! Ez az igazi dogmatizmus: az élet megköveteli a gondolkodást, a változást, de nem, nem változtatunk, mert a költségvestést NEM SZABAD. Megvettük az EON gázüzletágát, (azaz visszavettük a sajátunkat), emiatt kellett. Gondolom a tárgyalások alatt ragaszkodott valamihez az EON, amit még nem lehetett tudni a klstv elfogadásakor (vagy taktikailag nem lett volna okos dolog beletenni).
Kidon
2013. február 12. 08:44
Érdekes, én úgy emlékszem, maga Rogán mondta december 12-én, hogy ez egy stabil költségvetés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!