LMP: Elfogadhatatlan a hallgatók röghöz kötése

2013. február 20. 11:37

Az LMP elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormánypártok az alaptörvényben akarják rögzíteni a hallgatók röghöz kötését, illetve a felsőoktatási intézmények gazdasági autonómiájának felszámolását. A párt egyúttal felszólította a volt HÖK-elnök jobbikos Szávay Istvánt, hogy tisztázza szerepét az ELTE Bölcsészettudományi karának hallgatói önkormányzata (HÖK) által, a hallgatókról készített listák ügyében.

2013. február 20. 11:37

A független képviselő Osztolykán Ágnes szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy az Alkotmánybíróság tavaly nyáron alkotmányellenesnek minősítette a röghöz kötést, de a kormánypártok mégis az alaptörvénybe szeretnék foglalni a hallgatói szerződéseket. Véleménye szerint ezzel az „alkotmányellenes lépéssel” azt üzenik, hogy nem engednek a hallgatók követeléseinek. Az LMP politikusa szerint a lépés jellemző a Fidesz társadalompolitikájára, mert nem az okokat, hanem a következményeket próbálja kezelni. Úgy értékelte, hogy a felsőoktatási intézmények gazdasági autonómiájának felszámolásával a kabinet az egyetemekre kívánja hárítani a felsőoktatási krízis miatti felelősséget. Véleménye szerint ezzel a lépéssel könnyebbé válik a vidéki intézmények bezárása.

A képviselő jelezte, hogy az alaptörvény most zajló negyedik módosítása során olyan indítványt nyújtottak be, amelyik elvetné ezt a két javaslatot. Arra is kitért, hogy az elkövetőket akár büntetőjogi felelősségre is lehet vonni az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Bölcsészettudományi karának hallgatói önkormányzata által a diákokról készített listák miatt. Osztolykán Ágnes, aki szerint az ügyben az emberi méltóság megsértése és a személyes adatokkal való visszaélés kérdése is felmerülhet, arra szólította fel a korábbi HÖK-elnököt, a jobbikos Szávay Istvánt, hogy tisztázza magát az ügyben.

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
racer
2013. február 20. 14:58
Elfogadhatatlan, hogy valaki annyit sem hajlandó bevállalni a közösség támogatásáért cserébe, amennyit egy telefonos hűségnyilatkozatért is kérnek.
drkovax
2013. február 20. 13:23
A "röghöz kötés" az az lenne, de az nincs. Csak van egy lehtőség, hogy tandíj fizetése helyett vállalhatod, hogy x évet Magyarországon adózol. Ezt a lehetőséget viszont nagyon nem kéne megszüntetni, mert annak aki szegény de okos, ez nagyot segít abban, hogy tanulhasson.
mary
2013. február 20. 13:09
Nehogy ezt higyjék ezek az egzaltált HaHá-sok hogy külföldön majd kapkodnak utánuk.Egy bölcsész legfeljebb mosogatónak, vagy gyermekfelügyelőnek mehet. Menjenek oda ahova én gondolom, és soha ne jöjjenek vissza. Idióták !
tarackos
2013. február 20. 13:03
A bolsevik ügynök-párton és hívein kívül senkinek sem tetszik. De megakadályozni nem lehet úgy, hogy néhány tucat diák sétál egyet. Erre a forradalmi módszerre már ráment a manyup meg egy sor egyéb. Majd egy másik kormány eltörli az ügynök-alkotmánnyal együtt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!